Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych. Ukorzenianie sadzonek
- szy---
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych
Moje siewki mają już około trzech tygodni i jak na razie są jeszcze zielone - mój pierwszy sukces tylko na tujach szmaragd pojawiły się brazowe czubki w miejsca cięcia
- szy---
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Dziwne rzeczy zaczęły się dziać z tujami. Np.zaczęły robić się brązowe co im może dolegać.
Ja też próbuję ukorzenić tuję.Wsadziłam gałązki tuż przy brzegu doniczki-ponoć lepiej się ukorzeniają.Moje mają już ponad miesiąc. Ilona
Witam
Wsadziłem już z miesiąc temu na zewnątrz około 400-500tuj.
Mam pare pytań,
Połowa w donicach, schowam niedługo do piwnicy, ale tam mam małe okno, czy nie będzie im za ciemno?
Drugą połowę mam wsadzoną w ogródku, mam pytanie czym to na zimę ocieplić?
Mam dostęp do słomy bo mieszkam na wsi. Czy zda to egzamin? Grubo to okrywać? Czy przeżyją jeśli nie będą widzieć słońca w słomie do wiosny?
Czy może zrobić z folii( mam białą nieprzezroczystą) jakąś małą szklarnie?
Co radzicie? Czekam na info ;)
Wsadziłem już z miesiąc temu na zewnątrz około 400-500tuj.
Mam pare pytań,
Połowa w donicach, schowam niedługo do piwnicy, ale tam mam małe okno, czy nie będzie im za ciemno?
Drugą połowę mam wsadzoną w ogródku, mam pytanie czym to na zimę ocieplić?
Mam dostęp do słomy bo mieszkam na wsi. Czy zda to egzamin? Grubo to okrywać? Czy przeżyją jeśli nie będą widzieć słońca w słomie do wiosny?
Czy może zrobić z folii( mam białą nieprzezroczystą) jakąś małą szklarnie?
Co radzicie? Czekam na info ;)
Re: Ukorzenianie sadzonek
Witam, niechcący ucięłam kawałek pędu hortensji i kaliny koralowej. Czy jest szansa, że w odpowiednich warunkach się ukorzenią? Pora chyba nie ta, ale może warto spróbować? Ukorzeniacz i do doniczki?
Z góry dziękuję za rady!!
Z góry dziękuję za rady!!
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dla mnie najlepszym sposobem na ukorzenianie, sprawdzającym się prawie w 100% procentach jest danie takiej roślinki do wody i czekanie aż wypuści korzonki Swoją drogą, czy arabiskus ukorzeni się w wodzie
Ale po 2 tygodniach taka woda zaśmiardnie... Jak długo trzeba czekać na rezultaty ??? Gdzie trzeba trzymać rośliny ??? w chłodnej piwnicy czy na oknie przy kaloryferze ??
Żeby woda nie stęchniała używają węgla od rozwolnienia. Zależnie od temperatury i rodzaju sadzonek/ im bardziej zielne mniej zdrewniałe woda szybciej potrafi się zepsuć
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
Proszę powiedzieć czy to już odpowiedni termin na przesadzanie iglaków z pojemników mniejszych do większych i dodanie nawozu osmocote ? Czy jeszcze lepiej poczekać ???
Na zewnątrz, poczekaj.
-
- 50p
- Od: 4 kwie 2009, o 09:08
Mam dziwne pytanie, ile może być sadzonek do zrobienia z thuji powiedzmy 100cm?? mniej więcej, na oko..
-
- 200p
- Od: 7 lis 2010, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!
wyczytałem że dobrze radzi sobie perlit, statystycznie ktoś sprawdzał go np. z piaskiem albo trocinami?
pytanie jeszcze takie, do sadzonek tuj ziemia okraszona? Bo mam o pH 3.5 -4.5, ale to chyba za kwaśna?
I tak przy okazji...jaką do bukszpanu ziemię kupić?
wyczytałem że dobrze radzi sobie perlit, statystycznie ktoś sprawdzał go np. z piaskiem albo trocinami?
pytanie jeszcze takie, do sadzonek tuj ziemia okraszona? Bo mam o pH 3.5 -4.5, ale to chyba za kwaśna?
I tak przy okazji...jaką do bukszpanu ziemię kupić?