Myślę , że typujesz trafnie :Pevluk pisze:affa dzięki za podpowiedzi
Znalazłam jeszcze taką hortensję:
http://www.gardenheights.com/featured_p ... uandme.jpg
odmiana :You & Me 'Romance'
Jak myślicie?
Pięknie się zakochałaś Aniu Hanabi zazdroszczę szczególnie - bo od tej odmiany zaczęła się moja fascynacja hortensjami - inna nazwa Fajerwerki znakomicie określa jej urodę - ciągle się zastanawiam czy Hanabi i 'Fireworks White' z Hovarii to ta sama odmiana - niestety kiedy moje koleżanki dotarły do Obi już jej nie było - jak spotkasz ciekawe odmiany to daj znaćaffa pisze: Czasami sama się z siebie śmieję, że planując ogród chciałam taki... bezproblemowy (czasami oprysk, czasami delikatne przycięcie i NICNIEROBIENIE ). A potem zakochałam się w hortensjach. No i teraz nic nie robię poza noszeniem tych kilkunastu wiader z wodą dziennie
W kolejce do kwitnięcia czekają: Ranice-Nizza, Selina, NN (ciemny fiolet), Le Vasterival, Limelight, Anabelle, Kyushu.
Masz ciepły ogród , bo hortensje wszystkie Ci zakwitną - umnie w tym sezonie wyjątkowo kiepsko z ogrodowymi .
Ta pienna hortensja ma za małą donicę - jak przekwitnie przesadź do większej .
I nie podlewaj hortensji codziennie - możesz stracić rośliny , bo korzenie pogniją z braku tlenu - 2 x w tygodniu to absolutnie wystarczające --- aby ochronic rosliny przed omdlewaniem trzeba je cieniować - mogą być gałązki z liścmi , jakies trawy czy płotki - te kilka dni upału ogródek może trochę nieporządnie wyglądać - cudowne hortensje za to będą tobie wdzięczne