Wycięcie drzew. Pozwolenia.Kary .Cz.1
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kary za wycięcie drzew
Owocowe drzewa tniemy bez pozwolenia.
- Ranczowiczka
- 200p
- Od: 2 gru 2012, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No tak a jak to jest np 30 letnia dziczka i ma 15 m wysokości?
- PiotrekP
To nie zmienia faktu. Chcesz mieć pewność od urzędnika to przejdź się do urzędu i zapytaj.
- Ranczowiczka
- 200p
- Od: 2 gru 2012, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A żeby mieć 100% pewności (co nie ma na piśmie to nie istnieje) zawsze można złożyć wniosek do gminy o wycięcie z informacją, że to drzewo owocowe, organ odmawia na piśmie wszczęcia postępowania z uwagi na bezprzedmiotowość. Wycinasz i masz papierek w kieszeni, gdyby pojawiła się straż miejska. Jeśli to "typowe" owocowe (grusza, śliwa, jabłoń, czereśnia itp.) to nie ma co się fatygować i fatygować urzędu gminy, na owocowe nie trzeba zezwolenia i to wynika wprost z ustawy o ochronie przyrody. Jeśli to są "dyskusyjne" owocowe to już powinien się głowić organ - czy powinno się wszcząć postępowanie i wydać zezwolenie, czy nie (np. orzech włoski, głóg, ozdobne jabłonie itp.). Definicja drzewa owocowego nie została podana w ustawie i jest to śliski temat.PiotrekP pisze:To nie zmienia faktu. Chcesz mieć pewność od urzędnika to przejdź się do urzędu i zapytaj.
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Uwaga głóg i ozdobne jabłonie podlegają ustawie są w tabelce ze stawkami opłat
OBWIESZCZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 25 września 2012 r. w sprawie stawek opłat za usunięcie drzew i krzewów oraz stawek kar za zniszczenie zieleni na rok 2013 (MP z 2012r. poz. 747).
Samorządowe Kolegium Odwoławcze i Sąd Administracyjny przyjmuje wykładnie, że drzewem/krzewem owocowym jest gatunek uprawiany na plantacjach sadowniczych w kraju i jego owoce są w powszechnej sprzedaży. Ale dla bezpieczeństwa najlepiej napisać pismo z zapytaniem do urzędu gminy/miasta.
nawet drzewa owocowe są nanoszone przez geodetów na mapy, wytniesz owocowe (czereśnie) w dobrej wierze, na podkładzie była i klops tłumaczenia się jest sporo bo znak drzewa jest na podkładzie geodezyjnym. Dobrze przed wycinką zrobić zdjęcie drzewa na wszelki wypadek aby udowodnić, że to była rzeczona czereśnia.
OBWIESZCZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 25 września 2012 r. w sprawie stawek opłat za usunięcie drzew i krzewów oraz stawek kar za zniszczenie zieleni na rok 2013 (MP z 2012r. poz. 747).
Samorządowe Kolegium Odwoławcze i Sąd Administracyjny przyjmuje wykładnie, że drzewem/krzewem owocowym jest gatunek uprawiany na plantacjach sadowniczych w kraju i jego owoce są w powszechnej sprzedaży. Ale dla bezpieczeństwa najlepiej napisać pismo z zapytaniem do urzędu gminy/miasta.
nawet drzewa owocowe są nanoszone przez geodetów na mapy, wytniesz owocowe (czereśnie) w dobrej wierze, na podkładzie była i klops tłumaczenia się jest sporo bo znak drzewa jest na podkładzie geodezyjnym. Dobrze przed wycinką zrobić zdjęcie drzewa na wszelki wypadek aby udowodnić, że to była rzeczona czereśnia.
Xipe, jeśli masz takie wyroki, to podrzuć nr i datę.
Z fotografią zdjęcia przed wycinką to bardzo dobry pomysł.
Z fotografią zdjęcia przed wycinką to bardzo dobry pomysł.
- EdytaB
- Od: 1 sty 2009, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wycinałam (za zezwoleniem) 5 starych świerków, które z góry były cięte bo wchodziły na przewody elektryczne a z dołu były czyszczone bo robiły się nieestetyczne, do tego korzenie niszczyły podmurówkę ogrodzenia i innym argumentem za były rury kanalizacyjne i gazowe.
Zgodę dostałam w zamian za posadzenie innych drzew i krzewów na posesji (chyba 6 sztuk). Więc posadziłam krzewy i jedno drzewo. Po 4 miesiącach przyjechała miła pani , zrobiła fotki i powiedziała, że przyjadą za jakiś czas sprawdzić czy wszystko rośnie. Krzewy jakby co łatwo wymienić .
Wiem tez , że "miła" sasiadka bardzo interesowała się czy aby nie chcialiśmi nic przeciwko ustawie zrobić
Czy w ustawie jest napisane, że nie trzeba zgody na wycinkę drzew poniżej jakiegoś obwodu???
Zgodę dostałam w zamian za posadzenie innych drzew i krzewów na posesji (chyba 6 sztuk). Więc posadziłam krzewy i jedno drzewo. Po 4 miesiącach przyjechała miła pani , zrobiła fotki i powiedziała, że przyjadą za jakiś czas sprawdzić czy wszystko rośnie. Krzewy jakby co łatwo wymienić .
Wiem tez , że "miła" sasiadka bardzo interesowała się czy aby nie chcialiśmi nic przeciwko ustawie zrobić
Czy w ustawie jest napisane, że nie trzeba zgody na wycinkę drzew poniżej jakiegoś obwodu???
moja zarośnięta przez sosny samosiejki działka została przekwalifikowana na budowlaną - chyba automatycznie-jest to jednoznaczne że chcąc wybudować dom trzeba będzie usunąć niektóre drzewa ?
duduś
- PiotrekP
Jeżeli chcesz wyciąć pod budowę to w podaniu o wycinkę wpisujesz powód "budowa domu".
-
- 100p
- Od: 22 lis 2009, o 10:00
To może jak prawo tak kara obywateli za wycinkę, to niech płaci nagrody za sadzenie. W końcu jak mam żywopłot z tujek (które też ogławiam, by były żywopłotem), a najdzie mnie ochota na inny, to mam pisać o zezwolenie na wycięcie ok. 100 szt. drzewek bo mi zbrzydły ?! No i z tym ogławianiem też nie halo bo żeby mieć ładny żywopłot trzeba go strzyc tak z boków jak i z góry, i co też do ukarania ?
- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
Gizelo
To co robisz nie jest ogławianiem, lecz formowaniem i jest zgodne z prawem.
art. 82 ust. 1a pkt.3 ustawy z dnia 16.04.2004 roku o ochronie przyrody (Dz. U. z 2009 r. Nr 151, poz. 1220 z późn. zm.).
Zgodnie z jego treścią zabiegi w obrębie korony drzewa na terenach zieleni lub zadrzewienia mogą obejmować wyłącznie:
1. usuwanie gałęzi obumarłych, nadłamanych lub wchodzących w kolizje z obiektami budowlanymi lub urządzeniami technicznymi,
2. kształtowanie korony drzewa, którego wiek nie przekracza 10 lat
(należy ją przeprowadzić zgodnie z zasadami sztuki ogrodniczej i nie powinna ona przekraczać 50%. Taki zabieg są w stanie przeżyć tylko młode, witalne drzewa. W żadnym wypadku nie wolno dokonywać takiej redukcji dla drzew starych, gdyż mogą one po takim zabiegu obumierać)
3. utrzymywanie formowanego kształtu korony drzewa.
(gdy drzewo ma od młodego wieku utrzymywaną formę korony, można dokonywać zgodnej ze sztuką ogrodniczą redukcji gałęzi w celu utrzymania uformowanego kształtu korony. Fachowa literatura akademicka poświęcona zagadnieniom ogławiania podaje, że oprócz młodych: wierzb, lip, kasztanowców, katalp, bożodrzewów i głogów, żadnych innych gatunków drzew nigdy nie poddaje się ogławianiu, formowaniu kolistych kształtów koron)
To co robisz nie jest ogławianiem, lecz formowaniem i jest zgodne z prawem.
art. 82 ust. 1a pkt.3 ustawy z dnia 16.04.2004 roku o ochronie przyrody (Dz. U. z 2009 r. Nr 151, poz. 1220 z późn. zm.).
Zgodnie z jego treścią zabiegi w obrębie korony drzewa na terenach zieleni lub zadrzewienia mogą obejmować wyłącznie:
1. usuwanie gałęzi obumarłych, nadłamanych lub wchodzących w kolizje z obiektami budowlanymi lub urządzeniami technicznymi,
2. kształtowanie korony drzewa, którego wiek nie przekracza 10 lat
(należy ją przeprowadzić zgodnie z zasadami sztuki ogrodniczej i nie powinna ona przekraczać 50%. Taki zabieg są w stanie przeżyć tylko młode, witalne drzewa. W żadnym wypadku nie wolno dokonywać takiej redukcji dla drzew starych, gdyż mogą one po takim zabiegu obumierać)
3. utrzymywanie formowanego kształtu korony drzewa.
(gdy drzewo ma od młodego wieku utrzymywaną formę korony, można dokonywać zgodnej ze sztuką ogrodniczą redukcji gałęzi w celu utrzymania uformowanego kształtu korony. Fachowa literatura akademicka poświęcona zagadnieniom ogławiania podaje, że oprócz młodych: wierzb, lip, kasztanowców, katalp, bożodrzewów i głogów, żadnych innych gatunków drzew nigdy nie poddaje się ogławianiu, formowaniu kolistych kształtów koron)
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
Poniżej pewnego obwodu nie, tylko poniżej wieku czyli 10 latEdytaB pisze: Czy w ustawie jest napisane, że nie trzeba zgody na wycinkę drzew poniżej jakiegoś obwodu???
O obwodzie jest mowa tylko w art.86 pkt 10- zwolnienie z opłat za wycinkę
topoli o obwodzie pnia powyżej 100 cm, mierzonego na wysokości 130 cm, nienależących do gatunków rodzimych, jeżeli zostaną zastąpione w najbliższym sezonie wegetacyjnym drzewami innych gatunków;- zwolnienie z opłat za wycinkę
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."