Glicynia(Wisteria) uprawa,pielęgnacja ,doświadczenia
- norbi007
- 200p
- Od: 15 sty 2016, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wisteria - glicynia
Emilio w środku tej fasoli szparagowej powinny być nasionka płaskie, brązowe (kilka sztuk) .Jak wiadomo rośliny z siewki kwitną bardzo późno, nawet po kilkunastu latach. Ale owocostany są bardzo ozdobne jak już roślina nie ma liści.
Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Norbi, chyba nie będę siała tych nasion, bo nie jestem cierpliwa Wolę krzewy rozmnażać przez sadzonki - szybszy efekt. Ale te wiszące strąki fajnie wyglądały Czy one spadną wiosną?
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- norbi007
- 200p
Emilio u mnie wisiały jeszcze do maja, popękały w międzyczasie. Trzeba uważać na owoce, żeby dzieci się nie poczęstowały bo zawierają lektyny, które mogą zasiać spustoszenie w oraniźmie człowieka
Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
Witam. Wszystkim którzy czekają na kwitnienie swojej glicynii życzę cierpliwości. Ja się w końcu doczekałam po 5 latach.
Pozdrawiam Małgorzata
- norbi007
- 200p
Małgosiu co to za odmiana? Jak ją dobrze przycięłaś w sierpniu to zaskoczy Ciebie i nas obfitym kwitnieniem w tym roku.
Dodam jeszcze, że 5 lat to średni czas oczekiwania Znajoma czekała 11 lat i jej mąż wyciął w tamtym roku - mogli jeszcze poczekać.
Dodam jeszcze, że 5 lat to średni czas oczekiwania Znajoma czekała 11 lat i jej mąż wyciął w tamtym roku - mogli jeszcze poczekać.
Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Ja miałam pierwszą glicynię wiele lat i nie kwitła aż w końcu przymarzła, tym razem jak kupiłam to się upewniłam, że jest rozmnażana wegetatywnie co daje nadzieję na szybsze pojawienie się kwiatów. Kilkanaście lat to się czeka jak glicynia jest rozmnażana z nasion. Mozliwe, że ta pierwsza własnie taka była.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie do końca się zgodzę z tomko34.
Prawdą jest, że roślina szczepiona prawdopodobnie zakwitnie bardzo szybko.
Jednak rośliną rozmnażana wegetatywnie (z ukorzeniania pędów) również zakwitnie dosyć szybko (znacznie szybciej niż rozmnażana generatywnie z nasion) a jest pozbawiona poważnej wady wisterii szczepionej. Już tłumacze o co chodzi.
Glicynia w naszych warunkach zimuje na granicy swojej wytrzymałości na mrozy. Z tego też powodu bardzo lubi przemarzać (przez ostatnie 2 lata na szczescie miała spokój).
Miejsce szczepienia glicynii jest miejsce wybitnie wrażliwym na mróz. Miałem 2 wisterie szczepione i oba szczepienia mimo solidnego okrycia nie przetrwały mrożnej zimy - pozostały tylko żywe podkładki.
Tak więc jeżei nie sadzimy wisterii w ciepłym miejscu (przy ogrzewanym murze) to radziłbym jednak szukac wisterii rozmnożonej wegetatywnie.
Chyba że akceptujemy możliwość posiadania wisterii klasycznej, poodbnej do "Prolific", wtedy z dużym prawdopobieństwem dostaniemy właśnie taką w przypadku przemarznięcia sadzonki i odbicia rośliny z podkładki.
Prawdą jest, że roślina szczepiona prawdopodobnie zakwitnie bardzo szybko.
Jednak rośliną rozmnażana wegetatywnie (z ukorzeniania pędów) również zakwitnie dosyć szybko (znacznie szybciej niż rozmnażana generatywnie z nasion) a jest pozbawiona poważnej wady wisterii szczepionej. Już tłumacze o co chodzi.
Glicynia w naszych warunkach zimuje na granicy swojej wytrzymałości na mrozy. Z tego też powodu bardzo lubi przemarzać (przez ostatnie 2 lata na szczescie miała spokój).
Miejsce szczepienia glicynii jest miejsce wybitnie wrażliwym na mróz. Miałem 2 wisterie szczepione i oba szczepienia mimo solidnego okrycia nie przetrwały mrożnej zimy - pozostały tylko żywe podkładki.
Tak więc jeżei nie sadzimy wisterii w ciepłym miejscu (przy ogrzewanym murze) to radziłbym jednak szukac wisterii rozmnożonej wegetatywnie.
Chyba że akceptujemy możliwość posiadania wisterii klasycznej, poodbnej do "Prolific", wtedy z dużym prawdopobieństwem dostaniemy właśnie taką w przypadku przemarznięcia sadzonki i odbicia rośliny z podkładki.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
W zeszłym roku odcięłam ponad dwumetrowy pęd, który ukorzenił się (jak odkład) w pewnej odległości od mojej właściwej wisterii. Jesienią odcięłam i posadziłam w innym miejscu. Nie wiem czy przetrwał zimę, bo na "starej" wisterii są już czerwonawe grube pąki, a na tej odciętej - raczej malutkie. Będę czekać, a w przypadku niepowodzenia zrobię nowe odkłady.
Nie lubię kupować kwitnących krzewów, bo na ogół w następnym roku nie kwitną.
Nie lubię kupować kwitnących krzewów, bo na ogół w następnym roku nie kwitną.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- LadyK
A to wobec tego zobaczymy jak to u mnie będzie ponieważ fioletowa violecea plena była opisana jako rozmnażana wegetatywnie takiej szukałam- kupowana w szkółce przez internet, natomiast honbeni rosea kupowałam w małym sklepiku ogrodniczym w pobliskim miasteczku i teraz sobie przypominam słowa sprzedawczyni, która mówiła, że one są szczepione, że jej mąż od lat się tym zajmuje i ma taką dobrą rękę, że nawet właśnie sadzonki im potrafią kwitnąć. Mam ją dwa sezony nadchodzący będzie trzecim i jak na razie jeszcze nie kwitła a może to i dobrze jak pisze Emilia po co młoda roslinka ma się wysilać. Co do przemarzania to skoro poprzednią zimę zniosła to tą też powinna ale ja robię kopczyk u stópek wyżej owijam słomianą matą a najwyżej agrowłókniną. Dam znać na wiosnę jak sobie poradziła z kolejną zimą.
Pozdrawiam Katarzyna
- norbi007
- 200p
Zgadzam się z Lesioc tylko rośliny rozmnażane wegetatywnie jeżeli chodzi o wisterię, bo nawet jeśli nam przemarznie to obije i będziemy w posiadaniu tej samej rośliny co przy zakupie. Jeżeli natomiast obije od korzenia, niżej miejsca szczepienia to nie wiadomo czy podkładką nie była siewka a wtedy możemy poczekać na kwiaty 12 lat plus, minus 5 Po zakupie dwóch odmian szczepionych - obie pierwszej zimy mi przemarzły
Tomko piękny ten Twój słodlin, widać, że mocna roślina jak na takiego malucha.
Kasiu to trzymamy (zimy mamy teraz łagodne więc będzie wszystko dobrze) starsza roślina (taka jak twoja) powinna dać już radę z dużymi mrozami.
Tomko piękny ten Twój słodlin, widać, że mocna roślina jak na takiego malucha.
Kasiu to trzymamy (zimy mamy teraz łagodne więc będzie wszystko dobrze) starsza roślina (taka jak twoja) powinna dać już radę z dużymi mrozami.
Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
- LadyK
Ja mam nadzieję, klimat nam się zmienia ale nie ma nic gorszego niż mrozy bez śniegu w ubiegłym roku tak było i wiele roslin to odczuło z fatalnymi skutkami. W tym roku chyba jest trochę lepiej, teraz śniegu brak co prawda i ostatnie dwie noce u mnie na minusie ale niewielkim więc raczej niegroźnym. Jeśli wisterie będą mi się rozrastać i dadzą radę to z czasem przestanę pewnie okrywać no chyba, że dołem.
Pozdrawiam Katarzyna