Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Pavlos
50p
50p
Od: 27 maja 2014, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytryna skierniewicka - uprawa w domu

Post »

Za dużo nawozu moim zdaniem. Zmień jak najszybciej podłoże. To białe to prawdopodobnie sole które zaczeły się wytrącać.
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zgadzam sie,ze co tydzien nawoz to stanowczo za duzo,ale tez podlewanie co dzien lub dwa to na pewno tez korzenie sie po prostu topia,cytrusy to nie rosliny blotne i zawsze nalezaloby pozwolic troche podlozu przeschnac ;:108
A teraz to na pewno trzeba by bylo roslinke przesadzic i podlewac rzadziej ,i na razie bez nawozu,dobre by bylo tez spryskiwanie rosliny ,a woda najlepiej przegotowana odstala,bo kranowka nie jest za dobra,nawet odstana
molibdenov
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 paź 2014, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam :wit

mam problem z cytrynka skierniewicka. mysle ze Dzięki doswiadczeniu i wiedzy ktora panstwo posiadacie moje watpliwosci sie rozwieja. w marcu razem ze znajomym zamowilismy cytrynki skierniewickie. moja cytrynka rosla w ziemi compo sana do cytrusow jako nawoz stosowany byl biopon cytrus razem z biohumusem. na gorze i na spodzie doniczki wysypany byl keramzyt. do tego momentu doczekalem sie jedynie dwoch mlodych pedow. znajomy posadzil swoja cytrynke w mieszance zwyklego torfu z wiorkami na gore dal kore sosnowa. jako nawoz stosowal nawoz target do roslin kwitnacych. z tego co wiem ma juz jedna zawiazke cytryny ;/ moje pytanie gdzie popelniam bledy i jak to sie stalo ze znajomy ma juz zawiazke a ja dopiero dwa mlode pedy. dawał też sporo nawozu nawet wiecej niż zalecał producent.

Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź
Molibdenov

Zgodnie z regulaminem, obowiązuje tutaj m.in. pisanie poprawną polszczyzną, tj. zaczynanie zdań z dużej litery i używanie wszystkich polskich liter: ł, ś, ć, itd. norbert76
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moim zdaniem nigdzie nie popelniasz bledu,jeśli roslinka wypuscila dwa pedy,to znaczy ze roslinka rosnie i ma sie dobrze z czego powinienies sie cieszyc,a nie licytowac ze znajomym,ktora cytrynka jest fajniejsza,to sa zywe rosliny i nikt nie powiedzial,ze beda rownoczesnie kwitly prawda?
Ja mam kilkanascie cytusow i niektore maja owoce,niektore dopiero kwitna a niektorym nie w glowie kwiatki i nie rozpaczam z tego powodu,tylko ciesze sie,ze rosna i ze sa w dobrym stanie przed zima-bo to najtrudniejszy okres dla naszych cytrusow.
Awatar użytkownika
monika2027
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 17:17
Kontakt:

Post »

Zgadzam się z postem powyżej roślina roślinie nierówna, nawet w identycznych warunkach nie reagują tak samo.
molibdenov
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

a jakie zabiegi stosować w okresie zimowym, kiedy jest mało światła czym podlewać, czym nawozić?

Ponownie przypominam, że zdania zaczynamy z dużej litery/norbert76
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34

Post »

Nie wiem, czy dawanie "nawet więcej nawozu niż zaleca producent" jest dobrym rozwiązaniem...
Jeśli roślina rośnie, wypuszcza pędy, liście nie więdną, nie zwijają się, nie opadają, nie zmieniają kolorów jest ok. Zimą szczególnie uważać na przelanie ... w tym okresie nie potrzebują dużej ilości wody, a poza tym o zimowaniu cytrusów było sporo na tym forum, trzeba poszperać :)
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
molibdenov
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

http://images68.fotosik.pl/280/a84f5b02f255ef35.jpg
http://images70.fotosik.pl/280/43aadd16fedd6a96.jpg
http://images69.fotosik.pl/280/fce8e178d9028ec1.jpg

-- 16 paź 2014, o 18:00 --

martwią mnie jednak liście które są jakby oklapnięte co można z tym zrobić?

Za duże zdjęcia wstawiłeś - zamieniłem na linki, w fotosiku wybieramy opcję "500px". Dwa, proszę używać opcji edytuj, a nie pisać post pod postem/norbert76
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najlepiej jakbys troche zmniejszyl zdjecie ,bo nie widac cale rosliny ,ale wydaje mi sie,ze masz przedziorki.
Proponuje wpisac sobie w internet -zimowanie cytrusow lub poczytaj tutaj http://www.naszecytrusy.pl/
nie da sie w kilku slowach odpowiedziec na to.
molibdenov
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Na pierwszym zdjęciu widać całą roślinę. Co może powodować taki wygląd liści tj. takie lekkie zwijanie i ich oklapnięcie?

Link do zdjęcia:
http://images68.fotosik.pl/280/a84f5b02f255ef35.jpg

Pozdrawiam.
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36

Post »

Obrazek[/URL]

A to moja cytrynka, całe lato stała na dworze i od kilku dni już w domu.
Owoce dojrzewają i łapią już żółciutki kolor. Podwiązane pędy, bałam się że się połamią.
Poprzednio waga owocu to 0,8 kg.
A teraz ? Jeszcze nie wiem :wit
BOŻENA
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bozenka owocki ta cytrynka ma cudne ;:215 ,
napisz mi prosze czy nawozisz ja i jak czesto i czy stosowalas nawozenie dolistne?
molibdenow,obejrzyj roslinke pod katem przedziorka ,a nie przelales jej czasem?Jak czesto ja podlewasz i nawozisz?
Bo-enka
500p
500p
Od: 12 lip 2010, o 11:36

Post »

doromichu pisze:Bozenka owocki ta cytrynka ma cudne ;:215 ,
napisz mi prosze czy nawozisz ja i jak czesto i czy stosowalas nawozenie dolistne?
Ja nie stosuję ziemi ze sklepu, mam swoją kompostową a podlewam naturalnym nawozem.
Nawozów dolistnych nie stosowałam nigdy, za to wiem że cytrynka lubi bardzo dużo wody,
czasami ( rzadko ) zraszanie, i ciepła ( ale bez przesady ). Stała całe lato w rozproszonym słońcu,
nie była wystawiana na pełne południowe słońce. ;:3
BOŻENA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”