Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek niedźwiedzi- Allium ursinum
Sądząc z wyglądu przypomina konwalię, czyli ma dwa(trzy?) liście. Czy nie zaszkodzi mu obcinanie liści?
Czosnek niedźwiedzi ma super aromat, kiedyś kupiłem susz w internecie i jestem bardzo zadowolony, np. do jakiś sosów pomidorowych dodaję, lecza.
-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dziad_Jag pytasz, czy nie szkodzi mu obcinanie liści. Nie. Po to go się właśnie uprawia. Jak się uda, to staram się zostawić jeden. Ale jak jest potrzeba tnę nożycami całą kępę. U mnie część uciekła z grządki na trawnik. Co nie zostanie zjedzone, jak trawa podrośnie, jest koszone. A mimo to zawsze wiosną sie pojawia.
Witam,
uwielbiam czosnek niedźwiedzi, sam go hoduję od wielu lat. Jest bardzo łatwy w uprawie i smaczny. Jego minusem jest to że rośnie tylko sezonowo. W chwili obecnej mam jakieś 3 metry kwadratowe czosnku niedźwiedziego (miałbym go więcej ale dużo sprzedałem). W idealnych warunkach jest ekspansywny jak na roślinę cebulową. Po wytworzeniu nasion rozsiewa się po całym ogrodzie (można oszaleć). Kiełkuje zazwyczaj następnej wiosny od posiania. Regularnie też się dzieli. Uprawiać go należy w wilgotnym, próchnicznym podłożu, w cieniu.
Polecam także inne gatunki czosnku dzikiego, np. czosnek siatkowaty (smak jest jeszcze bardziej delikatniejszy i dużo dłużej się utrzymują na roślinie liście i jest niestety trudny do zdobycia).
Czosnek niedźwiedzi jest bardzo łatwo dostępny (głównie nasiona które ładnie kiełkują) ale można też kupić sadzonki.
uwielbiam czosnek niedźwiedzi, sam go hoduję od wielu lat. Jest bardzo łatwy w uprawie i smaczny. Jego minusem jest to że rośnie tylko sezonowo. W chwili obecnej mam jakieś 3 metry kwadratowe czosnku niedźwiedziego (miałbym go więcej ale dużo sprzedałem). W idealnych warunkach jest ekspansywny jak na roślinę cebulową. Po wytworzeniu nasion rozsiewa się po całym ogrodzie (można oszaleć). Kiełkuje zazwyczaj następnej wiosny od posiania. Regularnie też się dzieli. Uprawiać go należy w wilgotnym, próchnicznym podłożu, w cieniu.
Polecam także inne gatunki czosnku dzikiego, np. czosnek siatkowaty (smak jest jeszcze bardziej delikatniejszy i dużo dłużej się utrzymują na roślinie liście i jest niestety trudny do zdobycia).
Czosnek niedźwiedzi jest bardzo łatwo dostępny (głównie nasiona które ładnie kiełkują) ale można też kupić sadzonki.
Czosnek niedźwiedzi
Jest na to rada. Ścinam szczypiorek hurtem, siekam go , wkładam do pudełka po lodach lekko ubijając i zamrażam. Używam do wszystkiego. Do jajecznicy, na kanapki, posypuje nim ziemniaczki pure lub niektóre zupy. Zamrożony długo nie zmienia smaku.Ginka pisze: Jak szczypiorek zaczyna wybijać z ziemi to idzie go jeszcze przejeść, ale potem jak jest zatrzęsienie zieleniny to nie ma co z nim robi
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Re: Warzywny ogródek McMArchewki
W sumie ja szczypiorku używam tylko do kanapek jako jedyny składnik i czasem do jajecznicy (nie jem jej dużo), ale może babcię zwerbuję do tego, ona lubi wszystko mrozić .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dobry pomysł z tym mrożeniem. Można też suszyć.Ginka pisze: Jak szczypiorek zaczyna wybijać z ziemi to idzie go jeszcze przejeść, ale potem jak jest zatrzęsienie zieleniny to nie ma co z nim robi
To łatwe, bo łodyzki szczypiorku sa puste w środku, błyskawicznie schną. Trzeba posiekać, rozlozyc na blaszcze i na słońce. Ja kładę na piec kaflowy ( na górę) i super schnie. Jak były upały suszyłam na czarnej trampolinie
Nadaje się do wywarów, zup, sosów.
-
- 200p
- Od: 30 mar 2010, o 15:36
Sybil, czosnek niedźwiedzi jest bardzo pyszny na kanapce z masełkiem, palce lizać. Zastanawiam się dlaczego producent radzi wysiew czosnku na jesieni? Kilometr ode mnie rośnie sobie taki czosnek bezpańsko i z roku na rok jest go więcej, nasiona spadają i same się rozsiewają. Może warto spróbować wysiać go do ziemi wtedy kiedy naturalnie spadają nasionka z kwiatostanu?
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Re: Czosnek niedźwiedzi
Oczywiście że warto, szczególnie jeśli się ma dostęp do świeżutkich nasionek (ganiać Cię nie będą za nasiona, 0 ingerencji w porównaniu z wykopywaniem kłączy).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Jak pielęgnujecie swój czosnek niedźwiedzi?
Z waszych opisów wynika , że bardzo bujnie Wam rośnie. Mam
już posadzony, od trzech sezonów, ale zawsze jest jakiś mały , jakby robił łaskę, że
w ogóle wybił nad ziemię. Rośnie w zacienionym miejscu, może to jest jakaś przyczyna?
Pozdrawiam. Darek.
Z waszych opisów wynika , że bardzo bujnie Wam rośnie. Mam
już posadzony, od trzech sezonów, ale zawsze jest jakiś mały , jakby robił łaskę, że
w ogóle wybił nad ziemię. Rośnie w zacienionym miejscu, może to jest jakaś przyczyna?
Pozdrawiam. Darek.
-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
U mnie rośnie pod drzewami liściastymi. Jest to po za moim ogrodem.
Nikt tam nic nie robi /nie nawozi, nie podlewa i nie spulchnia/ Rośnie sobie sam i to jak szalony/.
Na wiosnę wyrasta "dywan" /nie widać nawet podłoża/.
Podejrzewam, że lubi ziemię liściastą i zdecydowanie cień.
pozdrawiam
Krystyna
Nikt tam nic nie robi /nie nawozi, nie podlewa i nie spulchnia/ Rośnie sobie sam i to jak szalony/.
Na wiosnę wyrasta "dywan" /nie widać nawet podłoża/.
Podejrzewam, że lubi ziemię liściastą i zdecydowanie cień.
pozdrawiam
Krystyna
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
Z tym cieniem to niezupełnie tak- czosnek niedźwiedzi ma taka strategię, jak niektóre inne wczesnowiosenne -krótka i wczesna wegetacja, czyli lubi słońce, tylko wykorzystuje okres czasu, kiedy drzewa liściaste nie maja jeszcze liści i obszar po drzewami jest dobrze oswietlony. Jeśli ktoś go posieje zbyt późno, w cienistym miejscu może mieć rzeczywiście zbyt ciemno. (Choć piszą, że lubi cień, ale to, moim zdaniem lekkie niedomówienie).
Natomiast rzeczywiście -lekka, próchniczna, żyzna, szybko nagrzewająca się ziemia to to, co lubi najbardziej.
Jeśli ktoś ma już go kilka lat w tym samym miejscu, to możemy zalożyć, że czosnek sobie sam ustali właściwy termin wzrostu, więc jeśli nadal coś jest nie tak, to raczej stawiałabym na zbyt mokro. Czosnek nie lubi długo na wiosnę stac w wodzie- cebule mu gniją.
Natomiast rzeczywiście -lekka, próchniczna, żyzna, szybko nagrzewająca się ziemia to to, co lubi najbardziej.
Jeśli ktoś ma już go kilka lat w tym samym miejscu, to możemy zalożyć, że czosnek sobie sam ustali właściwy termin wzrostu, więc jeśli nadal coś jest nie tak, to raczej stawiałabym na zbyt mokro. Czosnek nie lubi długo na wiosnę stac w wodzie- cebule mu gniją.