Powojniki do donic,skrzynek na taras ,balkon- wymagania,uprawa,zabezpieczanie
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Powojniki do donic,skrzynek na taras ,balkon- wymagania,uprawa,zabezpieczanie
A powiedzcie mi kochani - czy są powojniki które nadawał by się do wysokiej donicy - żeby z niej zwisały (tak jak np. surfinie)?
Mam wysoką donicę (ok.90cm) i marzą mi się powojniki ..... jeden który by zwisał, a drugi w innym kolorze (nie za wysoki) piął by się po kratce
"Pnącego" znajdę sobie bez problemu, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy i jakie nadawały by się jako "zwisające"
Mam wysoką donicę (ok.90cm) i marzą mi się powojniki ..... jeden który by zwisał, a drugi w innym kolorze (nie za wysoki) piął by się po kratce
"Pnącego" znajdę sobie bez problemu, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy i jakie nadawały by się jako "zwisające"
Pozdrawiam, Aneta:)
- rattus
- 50p
- Od: 24 mar 2015, o 06:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Powojniki do donic,skrzynek na taras ,balkon- wymagania,uprawa,zabezpieczanie
U mnie sprawdziły się Hakuree i Little Artist, rosną w donicy z Ashvą. Oba nie rosną zbyt duże i dobrze sprawdzają się jako okrywowe. Hakuree jeszcze dodatkowo pięknie pachnie.
Małgorzata
-
- 200p
Ashvą - piękny też o nim myślałam - mam go zapisanego na liście faworytów
Hakuree i Little Artist też bardzo ładne, ale ja nie chcę "dzwoneczków".
Na drabince chciałabym jakiś wielkokwiatowy, "zwisający" też wielkokwiatowy albo jakiś drobniejszy, ale żeby obficie kwitł i udawał surfinię a jako roślinkę okrywającą korzonki - barwinek
Hakuree i Little Artist też bardzo ładne, ale ja nie chcę "dzwoneczków".
Na drabince chciałabym jakiś wielkokwiatowy, "zwisający" też wielkokwiatowy albo jakiś drobniejszy, ale żeby obficie kwitł i udawał surfinię a jako roślinkę okrywającą korzonki - barwinek
- aga_zgaga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam wątpliwość - wielkokwiatowy jako zwisający.... to chyba wbrew jego naturze. Tzn zwiśnie pod własnym cieżarem ale bedzie usiłował iść do góry. Będzie się czepiał sam siebie. Dlatego powojniki bylinowe, które się nie czepiają tylko wspierają lepiej zwisną. Mam w skrzyni Stasika i on kiedy na poczatku nie dostał podpory to wypuścił kilka pędów i one się chwyciły listkami i tak rósł w górę. Pewnie po jakimś czasie by opadł ale jako taki kłąb, a nie ładnie rozplecione pędy. Może sie myle ale tak mi przyszło do głowy.
-
- 200p
aga_zgaga - chyba masz rację. Przemyślałam i też doszłam do wniosku że wielkokwiatowe jako zwisy się nie sprawdzą
Chyba tylko bylinowe dadzą radę... muszę dokładnie przejrzeć tę grupę
Omoshiro przecudne
Też je miałam już w koszyku ale odłożyłam i kupiłam Asao i Pink Fantasy.....mam nadzieję że równie piękne będą jak to Twoje Omoshiro
Omoshiro przecudne
Też je miałam już w koszyku ale odłożyłam i kupiłam Asao i Pink Fantasy.....mam nadzieję że równie piękne będą jak to Twoje Omoshiro
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
To nie do końca prawda .... wystarczy wybrać karłowate odmiany (na razie mało popularne na polskim rynku)vikii pisze:aga_zgaga - chyba masz rację. Przemyślałam i też doszłam do wniosku że wielkokwiatowe jako zwisy się nie sprawdzą
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Leszku, mógłbyś zapodać nazwy tym powojnikom? Ładna kompozycja na pierwszej fotce, na drugiej jest Samaritan Jo ?
- lesioc
Jurek pisze:Leszku, mógłbyś zapodać nazwy tym powojnikom? Ładna kompozycja na pierwszej fotce, na drugiej jest Samaritan Jo ?
U góry "Ooh La La" + "Picardy" + "Chantilly"(kupiony jako ta odmina, choć nie jestem tak na 100% przekonany czy to ten)
Na dole "Bernardine" + "Pistachio" + "Vienetta"(na tym zdjećiu jeszcze nie kwitnąca)
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
O, fajne. A one są całe pomniejszone = karłowate? czy tylko przyrosty mają mniejsze?
- lesioc
To są powojniki grupy BOULEVARD? wychodowane przez Raymonda Evisona, który sam nazywa je "kompaktowymi".
Hodowca opisuje je jako idealne do pojemników (przycięte do 15cm w lecie odrastają i powtarzają kwitnienie), bardzo długo, obficie i nisko kwitnące, silnie odratajace wiosną. O tendencji rozrastania się bardziej na szerokość, niż na wysokość.
W pojemnikach odrastaja do 100cm, w gruncie do 150cm.
Opis grupy ze strony polskiego producenta - Tuszyńscy.
A prawa autorskie? Masz zgodę na kopiowanie treści z tamtego portalu??/Adm.
Hodowca opisuje je jako idealne do pojemników (przycięte do 15cm w lecie odrastają i powtarzają kwitnienie), bardzo długo, obficie i nisko kwitnące, silnie odratajace wiosną. O tendencji rozrastania się bardziej na szerokość, niż na wysokość.
W pojemnikach odrastaja do 100cm, w gruncie do 150cm.
Opis grupy ze strony polskiego producenta - Tuszyńscy.
A prawa autorskie? Masz zgodę na kopiowanie treści z tamtego portalu??/Adm.
Po kilku latach prób doszłam do wniosku, że w pojemniku na balkonie na dłuższą metę warto sadzić jedynie powojniki bylinowe. Nigdy nie skuszę się już na wielkokwiatowe. Jak już przeżyją zimę, to zapadają na uwiąd. Jak nie uwiąd to inne choroby grzybowe, których objawami są brzydkie liście. A nawet jak jednego roku zdarzy się cud to kwitną tak krótko, że cała gra jest moim osobistym zdaniem nie warta świeczki. No chyba, że ktoś je traktuje jako rośliny sezonowe. To jak najbardziej mogą ozdobić balkon.
Bylinowe wytrzymują nawet w nieocieplanych donicach i w przeciwieństwie do wielkokwiatowych kwitną nieprzerwanie całe lato.
Bylinowe wytrzymują nawet w nieocieplanych donicach i w przeciwieństwie do wielkokwiatowych kwitną nieprzerwanie całe lato.
Pierwsza kompozycja- obłędna. Zastanawiam się jak te powojniki są prowadzone? Tam jest jakaś niziutka podpora czy tylko wokół siebie są owijane?