*Kasia wita miłośników storczyków : )
- zabkamarta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: *Kasia wita miłośników storczyków : )
O rany Valera przepiękna. Jest moim chciejstwem Drugi storczyk też piękny i obficie kwitnie. Ale Valera.... ehhh powzdychać muszę
- zabkamarta
Hmmm jak wzdychałam do Valery to zwróciłam uwagę że ona też ma dziwny liść żółty i to wcale nie ten najstarszy. Słoneczko przypaliło ?
- zabkamarta
Już się bałam, że z piękną Valerą coś złego się dzieje.
Odnośnie tych plam. Jakiś czas temu dostałam storczyka i też takie coś miał (i chyba dalej ma później sprawdzę). Wystraszyłam się jak to zobaczyłam i wymoczyłam go w Topsinie. I nic z tym się dalej nie działo. Storczyk rośnie i niedługo będzie znów kwitł. Może ktoś je zraszał zbyt intensywnie i stąd te plamy....
-- 9 paź 2017, o 20:16 --
Tylko moje plamy były trochę mniej widoczne...
Odnośnie tych plam. Jakiś czas temu dostałam storczyka i też takie coś miał (i chyba dalej ma później sprawdzę). Wystraszyłam się jak to zobaczyłam i wymoczyłam go w Topsinie. I nic z tym się dalej nie działo. Storczyk rośnie i niedługo będzie znów kwitł. Może ktoś je zraszał zbyt intensywnie i stąd te plamy....
-- 9 paź 2017, o 20:16 --
Tylko moje plamy były trochę mniej widoczne...
Tego storczyka mam już kilka miesięcy. Do teraz był zdrowy. Ma bardzo ładne grube i zdrowe korzenie. Nie mam pojęcia co to jest, bo nigdy żaden z moich storczyków nie miał takich plam.
- zabkamarta
U mnie one były widoczne tylko pod światło lub jak dokładnie się przyjrzeć. U Ciebie są bardzo widoczne. A czy one się powiększają czy stają się wyraźniejsze ? Kurcze ja o swoim i tych plamach zapomniałam. Jak uśpie dziecko to aż zajrzę co tam z nim się dzieje...
Czy to jest na jednym liściu, czy na reszcie także pojawiają się takie plamki?
Jak wyglądało jego nawożenie w tym sezonie i jakim preparatem?
Jak wyglądało jego nawożenie w tym sezonie i jakim preparatem?
- zabkamarta
Może faktycznie tak jak sugeruje Michał to efekt przenawożenia. Sprawdziłam swojego. Z plamami dostałam w czerwcu tego roku. Teraz patrze i praktycznie ich już nie widać. Są ale albo ich mniej i słabiej widoczne, albo ja ślepnę....
Liście prześwietliłam latarką. Ciemne plamy są tylko na tym jednym. Na drugim są jasne kółka słabo widoczne.
Był i jest nałożony nawozem Astvit tak jak wszystkie pozostałe. Co kilka podlewań sama woda.
Był i jest nałożony nawozem Astvit tak jak wszystkie pozostałe. Co kilka podlewań sama woda.
Sprawdziłem ten nawóz i on uodparnia roślinę na szkodniki i choroby. Więc teoretycznie plamy mogły powstać od nawozu.
Chociaż czasem taki sam efekt da się osiągnąć poprzez większe nasłonecznienie storczyka.
Chociaż czasem taki sam efekt da się osiągnąć poprzez większe nasłonecznienie storczyka.
Stała się rzecz niesłychana. Plamy zniknęły samoistnie. Może to było od słońca...
- zabkamarta
Tak nagle znikły? No u mnie w sumie te moje, tak jak pisałam, też znikły, ale kiedy i jak szybko to nie wiem. Ciekawa sprawa, bo od słońca zmiany na lisciach są najczęściej trwałe...
Mnie też to ogromnie dziwi. Pokażę wkrótce aktualne zdjęcia.
To jednak nie były poparzenia, które z pewnością zostałyby na stałe tylko jakieś takie zmiany barwnikowe...
To jednak nie były poparzenia, które z pewnością zostałyby na stałe tylko jakieś takie zmiany barwnikowe...