Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Najlepiej spytaj na jakimś forum komputerowym.A daleko od domu będzie stała ta kamera?
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

riane pisze:Czyli jeśli mam świerk delikatnie podcięty od spodu i akurat takie prześwity pod najniższymi gałęziami, to mogę sypać po prostu pod świerka. :D
Możesz sypać
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Witam Wszystkich Gości Kochajacych ptasiory :wit
Wstyd mi okropnie :oops: :oops:, że założyłam wątek i do niego długo nie zaglądałam. Proszę wybaczcie mi ;:180
Nadrabiam zaległości i pragnę Wami powiedzieć, że też dokarmiam ptaki, cały rok. Obecnie mam cztery karmniki w tym wczoraj kupiony nowy do sypania nasion od góry. Jeszcze nie zrobiłam zdjęcia ale jutro się postaram. Trzy moje karmniki to staruszki, ale w dobrym stanie. Podłoga mocna,(zlewana wrzątkiem kilka razy do roku), daszek nie przesiąkający deszczem i to najważniejsze. Rozrzucam też nasiona na dach garażu, póki nie ma śniegu i na dwa miejsca na ziemi. Ptaki rano na mnie czekają, obsiadają jabłonkę i tuje a jak wychodzę to wzbijają się do góry aby po chwili opaść i dobrać się do jedzenia. W garażu słychać taki hałas jakby padał grad. Wykładam im też jabłka (na razie nie jedzą) biały ser i dla srok rzucam serduszka z kurcząt. I oczywiście żadna kromka chleba się u mnie nie zmarnuje, czasami kupuję chleb specjalnie dla ptaków i im kroję na małe kawałeczki. Jak jest mróz to kupuję u rzeźnika słoninę i częstują nią moje ptaki.
Niestety, fotki nie chcą się wysłać... ach ten fotosik :evil:
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Stasiu - nie karm ptaków chlebem. To nie jest dla nich dobry pokarm.
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dokarmiam w tej chwili obficie już, kupuję mieszankę zimową dla ptaków, slonecznikiem, wieszam kule tłuszczowo zbożowe na krzewach. W kilku miejscach pozostawiłem jabłka spady są chcętnei zjadane przez kosy - mam ich / kosów/ sporo w ogrodzie ...
Rysiek
_fox_

Post »

Wczoraj zszedł z taśmy taki wynalazek :;230

Obrazek

Drugi w fazie realizacji

Obrazek
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Parę dni temu zbudowałem karmnik, powiedzcie czy muszę dawać do niego też pudełko z wodą skoro 150m jest staw i ciek wodny??
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Ja bym wstawianie pojemnika z wodą uzależniła od tego czy tam (staw + ciek) woda zamarza.
_fox_

Post »

Ja z kolei nic nie wstawiam, sypię tylko suchą karmę. Fakt że obok jest oczko w którym zawsze zimą jest przerębla, ale rzadko widzę aby ptaki piły wodę.
Awatar użytkownika
PiotrS
100p
100p
Od: 11 paź 2011, o 21:37

Post »

Bardzo fajnie się prezentuje ten karmnik:) Czy kolega _fox_ już opatentował ? czy też można się wzorować w przyszłości? ;)
Pozdrawiam
_fox_

Post »

Piotrze :) naśladownictwo mile widziane ;:108

Tu pokazane wykorzystanie widocznego otworu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 1&start=14
+ powierzchnia na suchą karmę
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku !
Czy można/ należało zrobić trochę większy daszek, aby nie wpadał tam śnieg ?
Pomimo istniejącej na mojej działce ściany drzew, to zawsze do istniejących karmników wpada śnieg.
Link do picasa nie działa !
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
_fox_

Post »

Dzięki za info o linku :) już poprawiony.

Jeśli chodzi o daszek to masz rację, ten widoczny wystaje tylko ok 2 cm ponad krawędzie spodu, ale to tzw. prototyp i zawsze można wymienić na szerszy. W rzeczywistości karmnik jest niewielki spód 22 x 14 cm wysokość 21 cm. Ale pomyślę nad większym daszkiem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”