Karmnik dla ptaków
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Karmnik dla ptaków
Najlepiej spytaj na jakimś forum komputerowym.A daleko od domu będzie stała ta kamera?
Możesz sypaćriane pisze:Czyli jeśli mam świerk delikatnie podcięty od spodu i akurat takie prześwity pod najniższymi gałęziami, to mogę sypać po prostu pod świerka.
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
Witam Wszystkich Gości Kochajacych ptasiory
Wstyd mi okropnie , że założyłam wątek i do niego długo nie zaglądałam. Proszę wybaczcie mi
Nadrabiam zaległości i pragnę Wami powiedzieć, że też dokarmiam ptaki, cały rok. Obecnie mam cztery karmniki w tym wczoraj kupiony nowy do sypania nasion od góry. Jeszcze nie zrobiłam zdjęcia ale jutro się postaram. Trzy moje karmniki to staruszki, ale w dobrym stanie. Podłoga mocna,(zlewana wrzątkiem kilka razy do roku), daszek nie przesiąkający deszczem i to najważniejsze. Rozrzucam też nasiona na dach garażu, póki nie ma śniegu i na dwa miejsca na ziemi. Ptaki rano na mnie czekają, obsiadają jabłonkę i tuje a jak wychodzę to wzbijają się do góry aby po chwili opaść i dobrać się do jedzenia. W garażu słychać taki hałas jakby padał grad. Wykładam im też jabłka (na razie nie jedzą) biały ser i dla srok rzucam serduszka z kurcząt. I oczywiście żadna kromka chleba się u mnie nie zmarnuje, czasami kupuję chleb specjalnie dla ptaków i im kroję na małe kawałeczki. Jak jest mróz to kupuję u rzeźnika słoninę i częstują nią moje ptaki.
Niestety, fotki nie chcą się wysłać... ach ten fotosik
Wstyd mi okropnie , że założyłam wątek i do niego długo nie zaglądałam. Proszę wybaczcie mi
Nadrabiam zaległości i pragnę Wami powiedzieć, że też dokarmiam ptaki, cały rok. Obecnie mam cztery karmniki w tym wczoraj kupiony nowy do sypania nasion od góry. Jeszcze nie zrobiłam zdjęcia ale jutro się postaram. Trzy moje karmniki to staruszki, ale w dobrym stanie. Podłoga mocna,(zlewana wrzątkiem kilka razy do roku), daszek nie przesiąkający deszczem i to najważniejsze. Rozrzucam też nasiona na dach garażu, póki nie ma śniegu i na dwa miejsca na ziemi. Ptaki rano na mnie czekają, obsiadają jabłonkę i tuje a jak wychodzę to wzbijają się do góry aby po chwili opaść i dobrać się do jedzenia. W garażu słychać taki hałas jakby padał grad. Wykładam im też jabłka (na razie nie jedzą) biały ser i dla srok rzucam serduszka z kurcząt. I oczywiście żadna kromka chleba się u mnie nie zmarnuje, czasami kupuję chleb specjalnie dla ptaków i im kroję na małe kawałeczki. Jak jest mróz to kupuję u rzeźnika słoninę i częstują nią moje ptaki.
Niestety, fotki nie chcą się wysłać... ach ten fotosik
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Stasiu - nie karm ptaków chlebem. To nie jest dla nich dobry pokarm.
-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dokarmiam w tej chwili obficie już, kupuję mieszankę zimową dla ptaków, slonecznikiem, wieszam kule tłuszczowo zbożowe na krzewach. W kilku miejscach pozostawiłem jabłka spady są chcętnei zjadane przez kosy - mam ich / kosów/ sporo w ogrodzie ...
Rysiek
Parę dni temu zbudowałem karmnik, powiedzcie czy muszę dawać do niego też pudełko z wodą skoro 150m jest staw i ciek wodny??
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Ja bym wstawianie pojemnika z wodą uzależniła od tego czy tam (staw + ciek) woda zamarza.
Ja z kolei nic nie wstawiam, sypię tylko suchą karmę. Fakt że obok jest oczko w którym zawsze zimą jest przerębla, ale rzadko widzę aby ptaki piły wodę.
Bardzo fajnie się prezentuje ten karmnik:) Czy kolega _fox_ już opatentował ? czy też można się wzorować w przyszłości? ;)
Pozdrawiam
Piotrze naśladownictwo mile widziane
Tu pokazane wykorzystanie widocznego otworu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 1&start=14
+ powierzchnia na suchą karmę
Tu pokazane wykorzystanie widocznego otworu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 1&start=14
+ powierzchnia na suchą karmę
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jacku !
Czy można/ należało zrobić trochę większy daszek, aby nie wpadał tam śnieg ?
Pomimo istniejącej na mojej działce ściany drzew, to zawsze do istniejących karmników wpada śnieg.
Link do picasa nie działa !
Czy można/ należało zrobić trochę większy daszek, aby nie wpadał tam śnieg ?
Pomimo istniejącej na mojej działce ściany drzew, to zawsze do istniejących karmników wpada śnieg.
Link do picasa nie działa !
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Dzięki za info o linku już poprawiony.
Jeśli chodzi o daszek to masz rację, ten widoczny wystaje tylko ok 2 cm ponad krawędzie spodu, ale to tzw. prototyp i zawsze można wymienić na szerszy. W rzeczywistości karmnik jest niewielki spód 22 x 14 cm wysokość 21 cm. Ale pomyślę nad większym daszkiem
Jeśli chodzi o daszek to masz rację, ten widoczny wystaje tylko ok 2 cm ponad krawędzie spodu, ale to tzw. prototyp i zawsze można wymienić na szerszy. W rzeczywistości karmnik jest niewielki spód 22 x 14 cm wysokość 21 cm. Ale pomyślę nad większym daszkiem