Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4

Post »

Dziękuję wszystkim miłym gościom :) Za moimi oknami znowu pada ... a ponieważ nazbierało mi się zaległości - już odpowiadam na pytania :

Cebulko, Stokrotko,Asiu, Edytko,Dalu, Bożenko, Małgosiu, Alinko,Margo,Markonix,Izuś Dziękuję w imieniu suni za wszystkie komplementy , przekazałam , pomiziałam od Was za klapiatymi uszkami. Sierść psi jest rzeczywiście mocno pofalowana , zwłaszcza na włochatym torsie , za uszami i na "portkach". Po wyszczotkowaniu bardziej lśniąca i prosta, po kąpieli - jak po trwałej :;230

Spokoj- dziękujemy ( obie :wink: ) za psi wiersz. Tak, pies to naprawdę wierny przyjaciel :)

Edytko - Rododendrony u mnie są w tym roku spóźnione o jakieś dwa tygodnie , dlatego dotąd wklejałam tylko nieliczne i fotki tych najwcześniejszych. Niebawem się poprawię - przeglądam właśnie zdjęcia , by wybrać , wkleić , pokazać ...:)
markonix pisze:
Ewelina pisze:A za MAGNOLIĘ,której opadające płatki tak Ci się podobają ;:14 . Mnie się to wcale nie podoba! Gdyby nie te cholerne deszcze krzew jeszcze pięknie by kwitł , a tak...
Po prostu opadające kwiaty świetnie się komponują z żwirem , tworzą całość - coś co jest przelotne , nietrwałe i coś co jest twarde , proste , ale na wieki ...

"Pan poeta ...pan poeta..." Rozumiałam , o co Ci chodzi , ale ... żal ściskał serce, gdy pięknie rozwinięte kwiaty brutalnie tłukł i strącał na ziemie ulewny deszcz czy grad... :( Oczywiście zawsze stopniowo przekwitają i opadają , jednak tym razem - to była masakra !
100krotka pisze:I czy ja widzę pierwsze dzwoneczki brzoskwiniolistne? U mnie jeszcze czekają...
To są dzwonki , ale z minionego lata ... Pokazałam zdjęcia suni z różnych lat ( ona ma swój ALBUM) , i stąd w tle jednego z nich zobaczyłaś dzwonki w pełni rozkwitu. U mnie w ogrodzie też jeszcze im daleko do kwitnięcia.
liska pisze:Czy to jest orszelina? Jak długo ją masz? Mozesz pokazać jak teraz wygląda? Bardzo piękna..
Nie, to nie orszelina lecz FOTHERGILLA MAJOR (Fotergilla większa) .Mam ją chyba z 8 lat... Tegoroczne jej zdjęcia poniżej:

Obrazek
Może wydawać się nieco niższa niż na zdjęciu, o którym mówisz, bo miała zimą "wypadek" ( zsunęła się na nią śnieżna czapa z dachu domu i połamała kilka gałązek!), po którym wczesną wiosną przycięłam ją, korygując pokrój po zniszczeniach. To piękny krzew, który jesienią przebarwia liście na odcienie złota i czerwieni.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Popatrzcie na zdjęcia poniżej...
Miniona sobota zapowiadała się na ciepły , słoneczny dzień. I rzeczywiście taka była ...aż do godzin popołudniowych , kiedy niebo przesłoniły granatowe chmurzyska , potem zaś zaczęło grzmieć , błyskać i ... lunęło !!! Ale jak !

Obrazek
Woda przelewała się przez krawędzie rynien .

Obrazek Obrazek
Ulicą popłynęła rzeka :shock:

Obrazek
A trawnik i rabaty z pewnością " napiły się " do woli...

Ulewę zakończył krótki opad gradu , po czym niebo się przejaśniło...
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Bardzo dziękuję.
Piękny krzew.. już go znalazłam na aledrogo..
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

W niedzielę , korzystając ze względnie stabilnej pogody, wybraliśmy się na spacer do kórnickiego ARBORETUM pod Poznaniem.

Arboretum Kórnickie należy do Instytutu Dendrologii Polskiej Akademii Nauk. Zebrano w nim bogatą kolekcję drzew i krzewów pochodzących ze strefy klimatu umiarkowanego półkuli północnej. Instytut Dendrologii powstał w 1933 roku. Prowadzi badania z zakresu szeroko pojętej biologii roślin drzewiastych. Jest jedyną placówką naukową w Polsce skupiającą wielokierunkowe badania drzew i krzewów, dotyczące genetyki, biologii molekularnej, biochemii, fizjologii, ekofizjologii, fitopatologii, systematyki i geografii, biologii nasion, mikoryzy oraz antropopresji na ekosystemy leśne.
Dla zwiedzających Arboretum otwarte jest od godziny 10 do 18 (do 19 w maju i czerwcu)
W maju i czerwcu organizowane są imprezy dla zwiedzających :
" ŚWIĘTO KWITNĄCYCH MAGNOLII"
"KIEDY ZNÓW ZAKWITNĄ BIAŁE BZY"
oraz " DNI AZALII I RÓŻANECZNIKÓW"

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Właśnie na polanie "Pod Bukiem" odbył się koncert muzyki żydowskiej i bałkańskiej "NA KLEMZERSKĄ NUTĘ". Jak widać majowa aura sprzyjała, a słuchacze rozsiedli się nie tylko na przygotowanych ławeczkach , ale także wprost na zielonej trawce :)

Obrazek

Więcej zdjęć z ARBORETUM wkleiłam tu : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p1562526
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ależ piękna wycieczka .... i pogoda dopisała na szczęście ...
Nieco wcześniej, w sobotę impreza miałaby inny majówkowy wymiar. :P
Lecę oglądać pozostałe fotki
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochana ewelinko ... piękne widoki nam pokazałaś .. chyba nigdy nie widziałam naraz tyle różaneczników kwitnących. Dziękuję za ucztę dla duszy i oka :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A teraz coś specjalnie dla Edyty,Krysi, Bernadki i innych miłośników RODODENDRONÓW : moje ulubione...

W ogrodzie mam zarówno RÓŻANECZNIKI , jak i AZALIE (japońskie i wielkokwiatowe, gubiące liście). W sumie 23 krzewy w 17odmianach.Duże, kilkunastoletnie i nieco mniejsze... Po minionej zimie straciłam przepiękny krzew rh., holenderski o rzadkich ,żółtych kwiatach ( wcześniej już chorował , a ta zima go zabiła :( ).To nauczka ,że importowane z kraju o łagodniejszym klimacie nie zawsze radzą sobie w Polsce. Reszta jakoś się trzyma . Ciągle kombinuję , gdzie jeszcze mogłabym dosadzić nowe gatunki i kolory tak, aby nie zakłócić ogólnej kompozycji ogrodu.

Obrazek Obrazek
Piękny czerwony NN ( prawdopodobnie "MIESZKO"?)

Obrazek Obrazek
Tu karłowaty różanecznik " PRINCESS ANNE" i wielkokwiatowy "ALBUM NOVUM"

Obrazek Obrazek
Różanecznik wielkokwiatowy "CUNNINGHAM"S WHITE" i azalia japońska "GISLINDE"

Obrazek Obrazek
Różanecznik wielkokwiatowy "CUNNINGHAM"S WHITE", a obok azalia wielkokwiatowa " GIBRALTAR"

Obrazek Obrazek
Różanecznik "GARTENDIREKTOR GLOCKER" -najwcześniejszy z wilekokwiatowych,obok "ALBUM NOVUM", kwitnie dwa razy - po raz drugi w lipcu !

Obrazek Obrazek
Różanecznik yakushimanski "GRUMPY" o pistacjowych kwiatach rozwinął pierwsze pąki...

Obrazek Obrazek
Późny , wielkokwiatowy "OLD PORT" ma przed rozwinięciem niemal fioletowo-czarne pąki .
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak patrzę na takie wielkie i zdrowe różaneczniki to jestem zła na siebie że mam ich za mało.
Już wiem że je przesadzę ale ile lat będę czekała na takie okazy ?
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

To u Ciebie ???? :shock: :shock: :shock:
Przecież Ty nie musisz na żadne wystawy jeździć .. powinnaś do siebie zapraszać mając takie cudeńka w ogrodzie :)

Cudnie - to za mało powiedziane :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

pisałas o nasionach sosny - czy ja mogła bym dostać kilka?
Sosna jest piękna a jeśli uda mi się ją pozyskać od nasionka tym bardziej będę dumna :)
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Faktycznie, Twoje Rh i azalie nie ustępują urodą tym kórnickim, no wzrostem może trochę... 23 krzewy! Imponujące... A skoro obmyślasz nowe miejsca , to z pewnością trochę jeszcze ich przybędzie :) Z komponowaniem nasadzeń RH jest ciężko, one mają tak intensywne kolory, że osoby o upodobaniach do kolorystycznej harmonii, do których się zaliczasz, mają ciężki orzech do zgryzienia... Ja tam takich problemów nie mam :) Na pewno to, co wymyślisz i posadzisz, będzie zachwycać!
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47

Post »

Ewelinko, wpadłam do Ciebie na rododendronową ucztę - o tej porze roku Rh to największe gwiazdy naszych ogrodów ;:108
A twoje są zdrowe, dorodne, pięknie skomponowane ;:63
Jak napisałaś, że masz ich 23 sztuki, to od razu pobiegłam do ogrodu, żeby policzyć moje :;230 Jakoś nigdy dotąd tego nie robiłam...No i doliczyłam się 27 okazów różaneczników i azalii :roll: A że jeszcze ze trzy mi się zmieszczą, to pewnie niebawem dobiję do trzydziestki. Ale tych ślicznotek nigdy dość w ogrodzie - mają same zalety i oprócz wspaniałego kwitnienia, pięknych liści, upajająco kwitną. Teraz po tych deszczach, jak tylko wychodzi na chwilę słoneczko w powietrzu unosi się ten wspaniały zapach :lol:
Pozdrawiam cieplutko :wit
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

Ewelinko twoje różaneczniki to uczta dla oczy :) Jest na co popatrzeć ;:224
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi