Kompost cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
gabiszonka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lip 2010, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kompost

Post »

Chyba nie zasnę.... Każdy inne rady ze swoje domku daje. Mam kompostownik od 12 lat - mało, dużo - jak kto uważa... Pierwszy był pryzmą, później następny z pustaków stropowych pozostałych po budowie dziś jest z dech budowlanych zaimpregnowanych zbitych w wysoka na 1,5 m skrzynię. Wrzucam tam wszystko oprócz chwastów z nasionami.... Wrzucam i ziemniaki i jajka i skórki od bananów, arbuza, cytrusów - uprzednio je kroje na mniejsze kawałki. Zdarzało mi się, że coś tam z czegoś wyrosło, ale po skoszeniu trawnika i wywaleniu tam urobku nic nie przetrwało - zadusiło się. Raz poleciała tam ćwiartka arbuza w całości. Oczywiście wszystko przesypuje ziemią co jakąś warstwę. Kompost wybieram od dołu. Przesypuje w worki. Mogą być foliowe, ale grube lub parciane z marketów budowlanych. zakręcam i zostawiam czasem dosypuje liści jesiennych. Na wiosnę - witaminy jak znalazł! nawet jeśli deczko mokrawe i nie do końca rozłożone to ta warstwę mieszam albo z gnojówka albo z ziemia maleńko i podkładam - resztę robi natura. Jesienią jak nie mam miejsca w kompostowniku, a zbieram liście z działki to ładuje je w worki, niektóre przesypuje ziemia i zostawiam otwarte na zimę - niech pada śnieg - inne zakręcam szczelniej. Liscie, które okrywały różne rośliny zbieram na wiosnę i do wora.... niech fermentują do następnej wiosny. To wszystko jest wspaniale do wykorzystania!!!!
Gnojówkę robię pod rośliny z pokrzyw, skrzypu i krowich placków - REWELACJA!!!! - tylko śmierdzi nieprawdopodobnie!!!!!!!

-- 18 sie 2012, o 02:08 --
Krzychoo pisze:Mam sąsiadkę, która tuż przy moim płocie ma kompostownik. Wyrzucała do niego całe siatki skórek pomarańczy. Po zimie przekopywała to wszystko i skórki jak były pomarańczowe tak były. Ani mrozy po -20 stopni ani woda im nie zaszkodziły. Ilość chemii w skórkach pomarańczy była na tyle duża, że zatrzymywała rozkład.
Różnica polega na tym, że w praktyce ilość chemii w owocach cytrusowych jest ZA DUŻA, a ta w skórce jabłka niewielka i nie ma co zawracać sobie nią głowy.
Wrzucam skórki cytrusowe, ale w miarę drobno je siekam... jeszcze nie widziałam jej w całości choćby po pół roku....
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

gabiszonka! Dodatek kropli walerianowych redukuje smród gnojówki.
Waleria
Awatar użytkownika
gabiszonka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 lip 2010, o 13:50

Post »

O tym nie wiedziałam... a co na to koty??? nie dobiorą się i bajzlu nie zrobią?
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas na działkach są koty, ale spokojnjnie przechodzą koło beczki z gnojówką zakropioną walerianą. Chyba gubi się jej zapach w "aromacie" gnojówki.
Waleria
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :)
Jestem w trakcie robienia kompostownika i mam zamiar wrzucić dziś do niego skoszoną trawę na dobry początek. Myślałem o zasiedleniu go naszymi rodzimymi dżdżownicami i mam pytanie po jakim czasie mogę je wrzucić w tą trawę ( jak na razie).
Pozdrawiam.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi na poprzednie pytanie. Chciałem zapytać jeszcze czy można kompostować pokrzywy z nasionami?
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Raczej nie polecam,wiosną jeśli znalazły się tam jakieś dojrzałe nasiona,kompostownik porośnie pokrzywą
Ale zawsze możesz oderwać czubki z nasionami ,a resztę wrzucić
pasla3
200p
200p
Od: 11 mar 2009, o 14:46

Post »

Pokrzywy z nasionami najlepiej zalać wodą w beczce i po m-cu polać stos kompostowy.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za rady :) Myślałem właśnie o zrobieniu gnojowicy z tych pokrzyw, ale zastanawiam się czy temperatura nie będzie już zbyt niska by ładnie się "ukisiła"?
Chciałbym w osobnej komorze zrobić kompost z samych trocin i wiórków drewnianych i zastanawiam się czy nie przekładać go warstwami pokrzyw (bez nasion) żeby dostarczyć azotu i ułatwić dostęp powietrza.
Czy taki kompost z samego drewna wystartuje sam, czy muszę mu w jakiś sposób pomóc? Jeśli tak to w jaki sposób?
Pozdrawiam, Jacek
pasla3
200p
200p
Od: 11 mar 2009, o 14:46

Post »

Bez obaw ukisi się. Zamiast startera przemieszaj go kilka razy.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Chciałbym w osobnej komorze zrobić kompost z samych trocin i wiórków drewnianych i zastanawiam się czy nie przekładać go warstwami pokrzyw (bez nasion) żeby dostarczyć azotu i ułatwić dostęp powietrza.
Czy taki kompost z samego drewna wystartuje sam, czy muszę mu w jakiś sposób pomóc? Jeśli tak to w jaki sposób?
Dołączam do pytania.
Pierwszy raz usiłuję zrobić własny kompost.
Od wiosny robi się z zieleniny, ale będę miała dużo wiórów po cięciu drewna na opał, do tego liści dębowych, które jak czytałam długo się rozkładają.
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Już co prawda musztarda po obiedzie, bo zamiast zapytać Was, Drogie Forumki, najpierw zrobiłam, a teraz się martwię czy dobrze.
Kanny ( pacioreczniki) już jesień poczuły, więc czas na ścięcie nastąpił. Wszystkie ich części poszatkowałam, rękami i sekatorem i na kompostownik podrzuciłam, oczywiście przesypując ziemią. Wiem już, że na kompoście prawie wszystko się rozłoży... ale te łodygi z kann były naprawdę grubaśne. Czy to się w rok przerobi?
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak nie w rok, to w dwa, przecież i tak trzeba przesiać kompost, a takie nie do końca rozłożone są dobrym zaczynem pod następny kompost.
Waleria
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Czyli, że z kompostem jak z chlebem ;:138 - też potrzebuje zaczynu ;:224
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”