Schlumbergera, Grudnik . Kaktus Bożonarodzeniowy- uprawa,problemy cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Grudnik - schlumbergera

Post »

Gubienie pąków to standardowa przypadłość kupowanych roślin. One wymagają aklimatyzacji do nowych warunków mieszkaniowej uprawy. Taka aklimatyzacja trwa rok, dwa a czasem więcej. Po aklimatyzacji roślina wytworzy prawie tyle pąków ile jest w stanie wykarmić i ich utrata będzie niewielka.
Kupne rośliny są dość mocno pędzone w szklarniach i po przeniesieniu do mieszkania przeżywają poważny szok. Zatem należy kupować egzemplarze z bardzo mocno zaawansowanymi w rozwoju pąkami lub nawet z już rozwiniętymi kwiatami. Wtedy są największe szanse, że pąki się rozwiną.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Ewa1821
200p
200p
Od: 19 lip 2012, o 21:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Mam pytanie, urwał mi się kawałek grudnika, włożyłam go do suchego piasku takiego jak do wysiewu kaktusów... Czy jest szansa że się w ten sposób ukorzeni? czy mam go podlać? czy w ogóle przesadzić do zwykłej ziemi do kwiatów?
Pozdrawiam
Ewa
marrrtina
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 lis 2012, o 18:29

Post »

Kupne rośliny są dość mocno pędzone w szklarniach i po przeniesieniu do mieszkania przeżywają poważny szok.
Spodziewałam się tego, ale mimo wszystko przykro. Mój pięknie rozkwitł, przekwitł i był cały obsypany nowym pączkami. Myślałam, że mnie jeszcze trochę pocieszy takim pięknym widoczkiem, a gdzie tam ;:222 wszystko się posypało, jeden po drugim. Teraz mi został jeden cały pączek, który jako tako się trzyma i nie chce puścić, i jakieś tam zalążki, które chyba nie bardzo chcą iść do przodu. Przestawiłam go na parapet gdzie ma trochę jaśniej, i niby rzucił mniej, ale i tak zostałam z tym jednym. No nic, zobaczymy jak mu pójdzie na przyszły rok.
Pozdrawiam, M.
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07

Post »

Ja we wrześniu dostałam kawałeczek grudnika włożyłam go do ziemi a dziś mogę się pochwalić :D
Obrazek
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krzysia piękny on Ci jest :) boski kolorek.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ewa1821 pisze:Witam,
Mam pytanie, urwał mi się kawałek grudnika, włożyłam go do suchego piasku takiego jak do wysiewu kaktusów... Czy jest szansa że się w ten sposób ukorzeni? czy mam go podlać? czy w ogóle przesadzić do zwykłej ziemi do kwiatów?
Mam małe doświadczenie w uprawie kwiatów doniczkowych, ale...w lipcu dostałam od sąsiadki kawałki grudnika do ukorzenienia, wsadziłam do spiżarni...miały leżeć tylko jeden dzień, przeleżały 2 tygodnie...potem wetknęłam byle gdzie do ziemi w ogrodzie i zapomniałam, przypomniało mi się jesienią, że je mam, przeniosłam do doniczek do domu, a teraz pięknie kwitną... wniosek z tego taki, ze grudnik przeżyje wszystko, więc możesz wsadzić go do dowolnej ziemi :wink:

Mam natomiast przy okazji pytanie odnośnie tych moich grudników...bo one nie dość, że kwitną, to jeszcze praktycznie w każdym rogu przy liściach wypuszczają korzonki: mam je ułamywać i ukorzeniać (będzie ze 20 sadzone, a to zdecydowanie za dużo ja dla mnie), czy odpuścić i poczekać, aż korzenie same uschną?
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Kontakt:

Post »

Odpuść :D
Awatar użytkownika
piotrq
100p
100p
Od: 18 sie 2010, o 13:24

Post »

W Aldi od dziś są cztery rodzaje grudników - w tym biały.
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Zaglądam codziennie i podziwiam Wasze grudniki są cudowne.
Dlaczego tak trudno kupić grudnika w kolorze żółtym?
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
carmen83
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 10:56

Post »

Witam,
ja też mam pięknego grudnika który rok rocznie pięknie i długo kwitnie. W tym roku już ma pączki ale tylko od strony szyby (stoi na parapecie tam gdzie już od wielu lat). Od strony szyby pączki się już powoli rozwijają natomiast od mieszkania nawet nie widać jeszcze pączków. Wiem że nie wolno grudnika odwracać więc tego nie zrobiłam.
Jaka może być przyczyna takich kwiatowych kaprysów??
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego :)
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Może ma chłodniej?
Awatar użytkownika
basiabar
500p
500p
Od: 24 mar 2012, o 09:03

Post »

Mój Grudnik zaczyna kwitnąć,niestety zgubił kilka pąków, a od strony okna najmniejsze,ledwo widoczne zaczynają obsychać,nie wiem dlaczego.Wiec pewnie te duże tylko sie rozwiną,ale i tak się ciesze bo tyle kwiatów jeszcze nie miał.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Basia
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

basiabar pisze:Mój Grudnik zaczyna kwitnąć,niestety zgubił kilka pąków, a od strony okna najmniejsze,ledwo widoczne zaczynają obsychać,nie wiem dlaczego.Wiec pewnie te duże tylko sie rozwiną,ale i tak się ciesze bo tyle kwiatów jeszcze nie miał.
Bardzo ładny grudnik, widzę że ze starej już dzisiaj rzadko spotykanej odmiany. A spadaniem pąków nie martwiłbym się. To często się zdarza. Widać, że roślina nie jest stara, więc wszystko przed nią :D . Życzę powodzenia :wink:
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”