Storczyki Maczka

Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Re: Storczyki Maczka

Post »

Maczku, nie znam się na uprawie Dracul i jestem ciekawa w drugą stronę niż Ty - czy jest podobieństwo w uprawie z masdevalliami ?

Ta fotka jest bezkonkurencyjna:
Obrazek

Prawdziwie zimowe futerko i to w moim ulubionym kolorze :)

A Vandowate, Phal venosa...cóż, pozostaje mi podziwiać i często tu zaglądać ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem u Ciebie pierwszy raz.Masz fantastyczne storczyki, a Dracula jest cudowna.
Gratuluję pięknotek Wandeczek, czy zakwitły Ci kiedyś wszystkie razem?
To byłby wspaniały widok.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piękności nam zaprezentowałeś:)
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Piękne kwitnienia pokazujesz, vascostylis Thai Sky, Vanda Sansai Blue śliczne i do tego mój ulubiony kolor. Venosa też śliczna, taka ociekająca woskiem. Mam pytanie czy Vascostylis jest trudny w uprawie? Z masdevaliami na pewno sobie poradzisz, przecież dracule rosną i kwitną u Ciebie bez problemu. ;:108
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

wszystkie są urocze! ale venosa .... ;:167 ;:167
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
kasialb1
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 22:08

Post »

Te Vandowate bardzo piękne kwitnienia, chętnie przeczytam wskazówki do uprawy Vascostylisa, pozostałe fotki okazów powalające ;:138
Awatar użytkownika
Becia37
100p
100p
Od: 9 cze 2011, o 21:48

Post »

Maczku masz piękne kwiaty ,dosłownie oczu nie idzie oderwać od Twojego wątku :shock: Ja od lutego jestem szczęśliwie uzależniona i jak będę podglądać takich jak Ty to szybko mi to nie przejdzie :P
Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Maczku cudowne vandy ;:224
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja tutaj, jak zawsze, gy wchodzę, oniemiałam z wrażenia...
Vascostyllis - ma piękne kwiaty, a jakże inne w kształcie od hybryd Vand ;:224

Gratuluję zakupu pierwszej masdevallii. Choroba postępuje... ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Witaj :D Nie wiem jak to jest ale moje rośliny próbują dogonić Twoje :wink: Kwitnie mi vanda Robert's Delight 'Red' i też nie wyczuwam żadnego zapachu, teraz rozkwitł mi phal. deliciosa i też dokupiłam masdevallie :;230 Miałam jedną a mam trzy... Trochę mnie zamuciłeś,że phal. deliciosa tak krótko trzyma kwiatki. Ciekawa jestem jak będzie u mnie choć teraz może nie utrzymać zbyt długo bo trochę go przesuszyłam - zachorowałam na wyjeździe i niestety mój powrót opóźnił się o tydzień ale już rozwija następne pączki więc będzie " do biegu... gotowi... start" :wink:
makosiu
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 18:31

Post »

Asiu (Art), sam jestem ciekaw jak różna jest ich uprawa i czy mi się uda utrzymać przy życiu Masdevallie.

Ewo (eva-), witaj w moim wątku. Dziękuję za miłe słowa pod adresem roślin. Vandy były kupowane w róznych terminach i od różnych dostawców. Dlatego nie kwitną wszystkie naraz, ale może kiedyś uda mi się je tak poprowadzić aby zakwitły większością, jak u Doroty (dorotakol).

Patrycjo (Filigranowa27), witaj w moim wątku. Zapraszam ponownie.

Kasiu (kasia74),Kasiu (kasialb1), Vascostylis nie jest trudny w uprawie. Ja swojego trzymam w Orchidbox-ie i z tego co pamiętam to już chyba 2 raz kwitnie w tym roku. W Orchidbox-ie ma dość wysoką wilgotność dzięki jonizatorowi i wodzie znajdujące się w pojemniku. Jeśli chodzi o podlewanie, to nie jest moczony jak inne Vandy w wodzie tylko codziennie zraszane są korzenie. Co 3 zraszanie dodaję nawozu w proporcji 1/2 tego co jest zalecane przez producenta.

Gosiu (nina1611), dziękuję i zapraszam ponownie.

Beato (Becia37), witaj pośród Nas. Wszystko zaczyna się właśnie od podglądania kolekcji storczyków u innych, a potem to już ciężko się wyleczyć z tej "choroby".

Asiu (mis20), dziękuję w imieniu vandowatych. Jeszcze kilka vandowatych ma pędy, także niedługo pochwalę się następnymi.

Justyno (justus27), masz rację choroba postępuje. Zobaczymy do czego ona doprowadzi.

Gosiu (Merghen), faktycznie Phalaenopsis decumbens/deliciosa nie należy do długodystansowców, jeśli chodzi o kwitnienie. U mnie kwiat utrzymał sie ponad dwa tygodnie i momentalnie opadł. Taki jest chyba urok tych storczyków. Trzymam kciuki za Twojego Phal. deliciosa.

Mała aktualizacja kwitnień:

Phalaenopsis decumbens/deliciosa (synonim Kingidium deliciosum), w porównaniu do Kingidium deliciosum var. hookerianum to ten ma prążki na górnych płatkach kwiatu oraz liście ma gładkie i sztywne. Kingidium deliciosum var. hookerianum miał liście miękkie i pofalowane na krawędziach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cymbidium NN, które kupiłem w zeszłym roku na wyprzedaży w markecie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Śliczne cymbidium, szkoda ze takie trudne w uprawie i takie wielkie.
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11

Post »

Piękny Phalaenopsis decumbens/deliciosa !!! niezwykle maleńkie kwiatuszki :) na moim kwiatuszki utrzymały się ok. 8 dni :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”