Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bazylia - Ocimum basilicum wysiew nasion

Post »

Bazylia drobnolistna ma taki meszek? Nigdy takiej bazylii nie widziałam ;:131 .
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
mordzio
50p
50p
Od: 23 paź 2012, o 09:21

Post »

Francesca pisze:Bazylia drobnolistna ma taki meszek? Nigdy takiej bazylii nie widziałam ;:131 .
Specjalnie w sprawie tego meszku kontaktowałem się ze sprzedawca nasion, niby wszystko jest ok. Na duży rozmiar i omszenie liści wpływają szklarniowe warunki uprawy. Pachnie bardzo intensywnie, ale rośnie wolno.
Pozdrawiam Marcin
gregorygardener
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 lut 2012, o 01:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To na 1000% nie są siewki bazylii, tematem mojej pracy magisterskiej była bazylia, wdoświadczeniu uprawiałem i porównywałem 17 różnych odmian, w tym kilka odmian drobnolistnych. Te siewki wyglądają raczej jak szałwia, być może jest szałwia muszkatołowa. Wierz mi nie ma omszonych odmian bazyli . To albo czyjaś pomyłka albo oszustwo. Jeśli możesz to wrzuć powiększone zdjęcia nasion tej '' bazylii''
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dwa lata temu kupiłam na All..gro nasiona bazylii pod nazwą: bazylia sałatowa. Wzeszła może 1/3, ale jak rosły siewki to dziwnie wyglądały. Posadziłam do gruntu, ale bardzo szybko zorientowałam się, że to jakieś kapustne, prawdopodobnie brokół ;:oj . A skończyło się tak, że kupiłam doniczki z bazylią, porozdzielałam roślinki, posadziłam i miałam bazylię ;:131 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
anka22639
200p
200p
Od: 8 sty 2012, o 15:32

Post »

Czasami tak to jest jak się rzucamy na nowości -przynajmniej ja tak mam to niektórzy sprzedawcy to wykorzystują i wystawiają je na sprzedaż ale zapominają dodać że nasiona nie są znanych producentów i są bez opakowania. Lepiej poszukać nasion nowości u znanych producentów żeby się nie zawieść.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

gregorygardener pisze:To na 1000% nie są siewki bazylii, tematem mojej pracy magisterskiej była bazylia, wdoświadczeniu uprawiałem i porównywałem 17 różnych odmian, w tym kilka odmian drobnolistnych. Te siewki wyglądają raczej jak szałwia, być może jest szałwia muszkatołowa. Wierz mi nie ma omszonych odmian bazyli . To albo czyjaś pomyłka albo oszustwo. Jeśli możesz to wrzuć powiększone zdjęcia nasion tej '' bazylii''
No właśnie... wygląda wypisz-wymaluj jak moja szałwia muszkatałowa...a jaki zapach mają liście?
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Wydaje mi się, że na tym zdjęciu jedynym liściem bazylii jest ten błyszczący, lekko zawinięty do dołu - w prawym, dolnym rogu zdjęcia :)
mordzio
50p
50p
Od: 23 paź 2012, o 09:21

Post »

gregorygardener pisze:To na 1000% nie są siewki bazylii, tematem mojej pracy magisterskiej była bazylia, wdoświadczeniu uprawiałem i porównywałem 17 różnych odmian, w tym kilka odmian drobnolistnych. Te siewki wyglądają raczej jak szałwia, być może jest szałwia muszkatołowa. Wierz mi nie ma omszonych odmian bazyli . To albo czyjaś pomyłka albo oszustwo. Jeśli możesz to wrzuć powiększone zdjęcia nasion tej '' bazylii''
No to ładnie zrobili mnie w balona :( Później wrzucę lepsze zdjęcie tej "bazylii"

@survivor26: Liście mają bardzo przyjemny i mocny zapach bazylii.

@Amanita: Faktycznie z prawej strony widać normalną bazylię, natomiast z lewej rośnie sobie bazylia cytrynowa. Przynajmniej mam taką nadzieję;)
Pozdrawiam Marcin
kamyq22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2013, o 08:18

Post »

Witam,
Podczytuję posty od jakiegoś czasu. W tym roku zdecydowałam się pierwszy raz wysiać bazylię (początek lutego). Na zdjęciu już po pikowaniu. Kiedy powinnam ją przesadzić do właściwych doniczek? Czytałam tutaj, że lepiej wsadzać pojedynczo, ale mam 40 roślinek, tylko jeden wolny parapet i zastanawiam się czy nie wsadzić kilku w jedną doniczkę :) Drugie pytanie to kiedy należy ją uszczykiwać? Pozdrawiam :D

Obrazek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kup sobie w ogrodniczym multipaletki, ale o średnicy pojedyńczej komórki nie mniejszej niż 5 cm. One zajmują mało miejsca. Siewki bazylii już powinny być posadzone osobno. Jak nie masz miejsca, to ostatecznie możesz wsadzać po dwie (nie więcej) - w maksymalnym jaki możesz dać w pojemniczku rozstawie. Uszczykiwać nie ma potrzeby, sama się krzewi. Natomiast jak już będzie duża, to możesz brać z niej listki, czubki ;:333 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

jode22 pisze:Do siania i pikowania wszelakich roślin najlepiej kupić specjalną ziemię o nazwie: ziemia do siewu i pikowania ;:108 . Tutaj na Forum polecany jest jako producent Pasłęk, ja jestem zadowolona z Kronena ;:333 .
Dziękuje Jolu :) a w Warszawie to trafię ziemię tych producentów?
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
kamyq22
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2013, o 08:18

Post »

Dziękuję za radę :) Nawet nie pomyślałam o multipaletach ! To w sobotę będzie przesadzanie ;:215
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulii, ja mieszkam na Pradze i kupuję Kronena w sklepie przy Pl. Szembeka (ale jest drogo, jak to w Warszawie ;:224 ). W twoim rejonie to nie wiem gdzie, ale pytaj w sklepach ogrodniczych, bo w supermarketach to kupują gdzieś byle taniej i nie są to ziemie specjalistyczne ;:131 . Zobacz w Alei Krakowskiej, tam jest z dawien dawna taki wielki sklep ogrodniczy (wszystko łącznie z sadzonkami drzew i krzewów) - jadąc od Centrum, po prawej stronie nie dojeżdżając do pętli tramwajowej.
Ogród przydomowy Joli
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”