Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
- Francesca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bazylia - Ocimum basilicum wysiew nasion
Bazylia drobnolistna ma taki meszek? Nigdy takiej bazylii nie widziałam .
Specjalnie w sprawie tego meszku kontaktowałem się ze sprzedawca nasion, niby wszystko jest ok. Na duży rozmiar i omszenie liści wpływają szklarniowe warunki uprawy. Pachnie bardzo intensywnie, ale rośnie wolno.Francesca pisze:Bazylia drobnolistna ma taki meszek? Nigdy takiej bazylii nie widziałam .
Pozdrawiam Marcin
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 3 lut 2012, o 01:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To na 1000% nie są siewki bazylii, tematem mojej pracy magisterskiej była bazylia, wdoświadczeniu uprawiałem i porównywałem 17 różnych odmian, w tym kilka odmian drobnolistnych. Te siewki wyglądają raczej jak szałwia, być może jest szałwia muszkatołowa. Wierz mi nie ma omszonych odmian bazyli . To albo czyjaś pomyłka albo oszustwo. Jeśli możesz to wrzuć powiększone zdjęcia nasion tej '' bazylii''
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dwa lata temu kupiłam na All..gro nasiona bazylii pod nazwą: bazylia sałatowa. Wzeszła może 1/3, ale jak rosły siewki to dziwnie wyglądały. Posadziłam do gruntu, ale bardzo szybko zorientowałam się, że to jakieś kapustne, prawdopodobnie brokół . A skończyło się tak, że kupiłam doniczki z bazylią, porozdzielałam roślinki, posadziłam i miałam bazylię .
- anka22639
- 200p
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
Czasami tak to jest jak się rzucamy na nowości -przynajmniej ja tak mam to niektórzy sprzedawcy to wykorzystują i wystawiają je na sprzedaż ale zapominają dodać że nasiona nie są znanych producentów i są bez opakowania. Lepiej poszukać nasion nowości u znanych producentów żeby się nie zawieść.
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
No właśnie... wygląda wypisz-wymaluj jak moja szałwia muszkatałowa...a jaki zapach mają liście?gregorygardener pisze:To na 1000% nie są siewki bazylii, tematem mojej pracy magisterskiej była bazylia, wdoświadczeniu uprawiałem i porównywałem 17 różnych odmian, w tym kilka odmian drobnolistnych. Te siewki wyglądają raczej jak szałwia, być może jest szałwia muszkatołowa. Wierz mi nie ma omszonych odmian bazyli . To albo czyjaś pomyłka albo oszustwo. Jeśli możesz to wrzuć powiększone zdjęcia nasion tej '' bazylii''
Wydaje mi się, że na tym zdjęciu jedynym liściem bazylii jest ten błyszczący, lekko zawinięty do dołu - w prawym, dolnym rogu zdjęcia
No to ładnie zrobili mnie w balona Później wrzucę lepsze zdjęcie tej "bazylii"gregorygardener pisze:To na 1000% nie są siewki bazylii, tematem mojej pracy magisterskiej była bazylia, wdoświadczeniu uprawiałem i porównywałem 17 różnych odmian, w tym kilka odmian drobnolistnych. Te siewki wyglądają raczej jak szałwia, być może jest szałwia muszkatołowa. Wierz mi nie ma omszonych odmian bazyli . To albo czyjaś pomyłka albo oszustwo. Jeśli możesz to wrzuć powiększone zdjęcia nasion tej '' bazylii''
@survivor26: Liście mają bardzo przyjemny i mocny zapach bazylii.
@Amanita: Faktycznie z prawej strony widać normalną bazylię, natomiast z lewej rośnie sobie bazylia cytrynowa. Przynajmniej mam taką nadzieję;)
Pozdrawiam Marcin
Witam,
Podczytuję posty od jakiegoś czasu. W tym roku zdecydowałam się pierwszy raz wysiać bazylię (początek lutego). Na zdjęciu już po pikowaniu. Kiedy powinnam ją przesadzić do właściwych doniczek? Czytałam tutaj, że lepiej wsadzać pojedynczo, ale mam 40 roślinek, tylko jeden wolny parapet i zastanawiam się czy nie wsadzić kilku w jedną doniczkę Drugie pytanie to kiedy należy ją uszczykiwać? Pozdrawiam
Podczytuję posty od jakiegoś czasu. W tym roku zdecydowałam się pierwszy raz wysiać bazylię (początek lutego). Na zdjęciu już po pikowaniu. Kiedy powinnam ją przesadzić do właściwych doniczek? Czytałam tutaj, że lepiej wsadzać pojedynczo, ale mam 40 roślinek, tylko jeden wolny parapet i zastanawiam się czy nie wsadzić kilku w jedną doniczkę Drugie pytanie to kiedy należy ją uszczykiwać? Pozdrawiam
- jode22
Kup sobie w ogrodniczym multipaletki, ale o średnicy pojedyńczej komórki nie mniejszej niż 5 cm. One zajmują mało miejsca. Siewki bazylii już powinny być posadzone osobno. Jak nie masz miejsca, to ostatecznie możesz wsadzać po dwie (nie więcej) - w maksymalnym jaki możesz dać w pojemniczku rozstawie. Uszczykiwać nie ma potrzeby, sama się krzewi. Natomiast jak już będzie duża, to możesz brać z niej listki, czubki .
- Paulii
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuje Jolu a w Warszawie to trafię ziemię tych producentów?jode22 pisze:Do siania i pikowania wszelakich roślin najlepiej kupić specjalną ziemię o nazwie: ziemia do siewu i pikowania . Tutaj na Forum polecany jest jako producent Pasłęk, ja jestem zadowolona z Kronena .
Pauli "To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
Dziękuję za radę Nawet nie pomyślałam o multipaletach ! To w sobotę będzie przesadzanie
- jode22
Paulii, ja mieszkam na Pradze i kupuję Kronena w sklepie przy Pl. Szembeka (ale jest drogo, jak to w Warszawie ). W twoim rejonie to nie wiem gdzie, ale pytaj w sklepach ogrodniczych, bo w supermarketach to kupują gdzieś byle taniej i nie są to ziemie specjalistyczne . Zobacz w Alei Krakowskiej, tam jest z dawien dawna taki wielki sklep ogrodniczy (wszystko łącznie z sadzonkami drzew i krzewów) - jadąc od Centrum, po prawej stronie nie dojeżdżając do pętli tramwajowej.