parapetowce Ani
- andzia0801
- 200p
- Od: 10 sty 2011, o 23:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: parapetowce Ani
daria89 Z moich doświadczeń wynika jeden wniosek: najlepiej w keramzycie radzą sobie Phalaenopsis i Dendrobium (gdyby nie przędziorki Dendrobium radziłoby sobie lepiej )
Obecnie korzenie moich Falenopsis są już mocno rozwinięte i dochodzą do dna, dlatego wody jest dosłownie 2-3 mm na dnie lub wcale. W większości wazonów rozwinęły się glony, które pozwalają na utrzymanie umiarkowanej wilgoci cały czas.
Art Myślę, że korzenie powietrzne są naturalnym sposobem rośnięcia Phalaenopsis. Do korzeni w wazonie nie zaglądam (nie wyciągam roślin z wazonów), a te co widać przez szkło są zdrowe.
Fakt, przy zamgławianiu ważne jest, żeby woda nie stała cały dzień, u mnie przesychają do godziny.
Czas na zdjęcia:
Obecnie korzenie moich Falenopsis są już mocno rozwinięte i dochodzą do dna, dlatego wody jest dosłownie 2-3 mm na dnie lub wcale. W większości wazonów rozwinęły się glony, które pozwalają na utrzymanie umiarkowanej wilgoci cały czas.
Art Myślę, że korzenie powietrzne są naturalnym sposobem rośnięcia Phalaenopsis. Do korzeni w wazonie nie zaglądam (nie wyciągam roślin z wazonów), a te co widać przez szkło są zdrowe.
Fakt, przy zamgławianiu ważne jest, żeby woda nie stała cały dzień, u mnie przesychają do godziny.
Czas na zdjęcia:
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jaki cudny parapet długo tak je już masz w kremazycie jak podlewasz?
A ja też podobnie jak Andzia wiele spośród moich phalaneopsis przeniosłam do karemzytu z tym że w plastikowych osłonkach.
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Aniu, co nowego u Ciebie? może zdjęcia kwitnień.
Z początkiem roku przesadziłam moje phalki do keramzytu, na razie poodpadało trochę liści, tych najstarszych. Mam nadzieję, że tylko te i żadne więcej
Widać ,że Twoim bardzo służy keramzyt.
Z początkiem roku przesadziłam moje phalki do keramzytu, na razie poodpadało trochę liści, tych najstarszych. Mam nadzieję, że tylko te i żadne więcej
Widać ,że Twoim bardzo służy keramzyt.
Pozdrawiam - Justyna
- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Super wątek i kolekcja.
Ciekawy sposób uprawy bardzo mnie zaciekawił.
Dopiero jestem na 10 stronie Twojego wątku, a już mam ochotę na zakup wazonu
Ciekawy sposób uprawy bardzo mnie zaciekawił.
Dopiero jestem na 10 stronie Twojego wątku, a już mam ochotę na zakup wazonu
-
- Od: 16 sty 2013, o 10:18
Aniu fantastyczny wątek i te kwitnienia A parapet z wazonami Będę często zaglądać do Ciebie ,aby oczy nacieszyć
Bardzo ciekawy ten falek biały z lekko pomarańczową ważką
- andzia0801
- 200p
Witajcie,
Bardzo mi miło, że zaglądacie i czytacie mój wątek.
Nie będę się zbyt mocno rozpisywać, zdjęcia mówią same przez się ;)
Na dwóch zdjęciach pokazuję glony i pewne zielsko które urosło w jednym z wazonów. Wzięły się one z akwarium, z którego czerpałam wodę do podlewania. Pięknie się rozrosły i dodatkowo ozdabiają wazony. Mnie się podoba, nie wiem jak Wam hehehe. Dodatkowym plusem glonów w wazonach jest to, że utrzymują wilgoć, więc nie muszę już wcale podlewać. Stosuję tylko zraszanie liści i górnych kamyków.
Po kilku latach uprawy keramzytowej, mogę powiedzieć, że najlepiej służy ona Phalaenopsis. Gatunki, którym dokuczyłam, jak np Paphiopedilum, wrzucam z powrotem do kory. Z tego pięknego Sabotka zostały dwie rozety, a były cztery Mam nadzieję, że roślina mi wybaczy i za rok zobaczę jej kwiaty.
Bardzo mi miło, że zaglądacie i czytacie mój wątek.
Nie będę się zbyt mocno rozpisywać, zdjęcia mówią same przez się ;)
Na dwóch zdjęciach pokazuję glony i pewne zielsko które urosło w jednym z wazonów. Wzięły się one z akwarium, z którego czerpałam wodę do podlewania. Pięknie się rozrosły i dodatkowo ozdabiają wazony. Mnie się podoba, nie wiem jak Wam hehehe. Dodatkowym plusem glonów w wazonach jest to, że utrzymują wilgoć, więc nie muszę już wcale podlewać. Stosuję tylko zraszanie liści i górnych kamyków.
Po kilku latach uprawy keramzytowej, mogę powiedzieć, że najlepiej służy ona Phalaenopsis. Gatunki, którym dokuczyłam, jak np Paphiopedilum, wrzucam z powrotem do kory. Z tego pięknego Sabotka zostały dwie rozety, a były cztery Mam nadzieję, że roślina mi wybaczy i za rok zobaczę jej kwiaty.
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
Witaj Aniu
Pięknie kwitną Ci falenopsisy Z tego mchu to sobie chyba zrobiły mięciutką 'kołderkę' przy twardej i porowatej strukturze keramzytu
Natomiast przy Paphiopedilum obawiam się, że przy tak wielkich możliwościach uzupełnienia korzeniami przestrzeni ogromnego wazonu
storczyk długo nie będzie chciał kwitnąć - ma robotę na dłuuugie miesiące... Pomyślałabym o mniejszej doniczce i zwiększeniu przepływu powietrza
w podłożu. Pamiętasz jak kwitł ?
Pięknie kwitną Ci falenopsisy Z tego mchu to sobie chyba zrobiły mięciutką 'kołderkę' przy twardej i porowatej strukturze keramzytu
Natomiast przy Paphiopedilum obawiam się, że przy tak wielkich możliwościach uzupełnienia korzeniami przestrzeni ogromnego wazonu
storczyk długo nie będzie chciał kwitnąć - ma robotę na dłuuugie miesiące... Pomyślałabym o mniejszej doniczce i zwiększeniu przepływu powietrza
w podłożu. Pamiętasz jak kwitł ?
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- andzia0801
- 200p
Art Pewnie, że pamiętam jak kwitło moje Paphiopedilum, po pierwsze jest ustawione jako zdjęcie pod nazwą po lewej stronie ekranu;) Po drugie ostatnie kwitnienie pokazane jest na str 28-30. Pąk rozwinął się 8 marca 2012. Pod koniec roku była nadzieja na dwa kwiaty, ale niestety roślina nie dała rady. Stąd ta przeprowadzka do kory. Korzenie są już spore, ale myślę, że teraz rozpocznie się produkcja nowych ze względu na zmianę podłoża. Wazon jest wysoki, do 1-3 wysokości zostawiłam keramzyt, w górnej części mocno się rozszerza i cyrkulacja powietrza następuje. Nie podlewam, tylko zraszam korę od góry. Wazon nie stoi na oknie, bo jak zaobserwowałam lepiej mu w ciemniejszej części pokoju. Myślę, że damy radę zakwitnąć za rok. Jak nie to trudno, poczekam kolejny rok ;)
A tu jeszcze ciekawostka:
Zakwitła mi roślina w akwarium, nazywa się Anubias.
No i nie mogłam się powstrzymać ;) Amarylis mojej mamy:
A tu jeszcze ciekawostka:
Zakwitła mi roślina w akwarium, nazywa się Anubias.
No i nie mogłam się powstrzymać ;) Amarylis mojej mamy:
- andzia0801
- 200p
Witam,
Dziś wracam do moich storczykowatych ;)
Chciałam pokazać kolejne dwa, które z keramzytu wróciły do kory.
Miltoniopsis wykończony, wycieńczony, zeżarty przez rudawe robaczki, malusie kropeczki na liściach, po przetarciu których, na chusteczce zostaje czerwonawa plama Słabnie w oczach, choć jest nadzieja, bo wypuścił trzy młode odrosty, z czego jeden kompletnie zjedzony przez robale. Dwa się jakoś trzymają i rosną, więc jest nadzieja. Wazon do pół wypełniony keramzytem, w górnej części roślina w korze.
Kolejną rośliną, którą wrzuciłam z powrotem do kory, jest Dendrobium chyba nobile.
Kiedyś otrzymałam 5-6 malutkich sadzonek i eksperymentowałam z nimi w keramzycie. Z całej drużyny ostał się jeden. Stwierdziłam, że dam mu szansę spróbować w korze i jak na razie z powodzeniem, bo wypuścił maleństwo. Boję się tylko, że zeżrą je "rude potwory"
Dziś wracam do moich storczykowatych ;)
Chciałam pokazać kolejne dwa, które z keramzytu wróciły do kory.
Miltoniopsis wykończony, wycieńczony, zeżarty przez rudawe robaczki, malusie kropeczki na liściach, po przetarciu których, na chusteczce zostaje czerwonawa plama Słabnie w oczach, choć jest nadzieja, bo wypuścił trzy młode odrosty, z czego jeden kompletnie zjedzony przez robale. Dwa się jakoś trzymają i rosną, więc jest nadzieja. Wazon do pół wypełniony keramzytem, w górnej części roślina w korze.
Kolejną rośliną, którą wrzuciłam z powrotem do kory, jest Dendrobium chyba nobile.
Kiedyś otrzymałam 5-6 malutkich sadzonek i eksperymentowałam z nimi w keramzycie. Z całej drużyny ostał się jeden. Stwierdziłam, że dam mu szansę spróbować w korze i jak na razie z powodzeniem, bo wypuścił maleństwo. Boję się tylko, że zeżrą je "rude potwory"
-
- 100p
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
Czyli ten keramzyt nie u wszystkich storczyków się sprawdza.