Ogród Dorbie
Re: Ogród Dorbie
Dzięki Moniczko za komplementa muszę prysnąć drugi raz mniszkiem, bo po pierwszym razie chwasty tylko osłabione
Zakwitła moja pierwsza róża Cristal - śnieżnobiała rabatowa. Na rabacie jest ich 9szt a centralnie budleja Black Night
i cały krzew
a to jest częśc rabaty różanej przy ścieżce
Zakwitła moja pierwsza róża Cristal - śnieżnobiała rabatowa. Na rabacie jest ich 9szt a centralnie budleja Black Night
i cały krzew
a to jest częśc rabaty różanej przy ścieżce
Poobrywałam chore liście i popryskałam Score i juz prawie tydzień i nie ma nowych chorych, więc może bedzie ok, ale róża jeszcze nie kwitnie.
Sąsiad ku mojej uciesze wstawił krawężniki pod płot, więc już nie jestem zagrożona osuwającą się skarpą, uff. A już myśleliśmy, że sami będziemy musieli je wstawiać.
Sąsiad ku mojej uciesze wstawił krawężniki pod płot, więc już nie jestem zagrożona osuwającą się skarpą, uff. A już myśleliśmy, że sami będziemy musieli je wstawiać.
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na plamistość róż dobry jest Amistar lub Topsin.dorbie pisze: Pawle , Dzięki za odpowiedź. popryskałam Score, myslisz, że to wystarczy, czy wyrzucic tą różę? Pryskałam wszystkie róże.
Trzeba zrobić oprysk dwa lub trzy razy w kilkudniowych odstępach.
Wieczorem, żeby nie popalić liści.
Porażone liście się zrywa i pali lub wyrzuca do śmieci (nie na kompost, bo rozniesiesz grzyba) i w żadnym wypadku takiej róży się nie wyrzuca.
Ona zaraz puści nowe liście i będzie dobrze a plamistość to niestety najczęstsza, nawracająca choroba róż.
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak ja za rozami nie za bardzo, tak ta Cristal mi sie niezmiernie podoba.
Zrobisz fote rabacie rozanej z Budleja? Jestem ciekawa jak to wyglada optycznie.
Zrobisz fote rabacie rozanej z Budleja? Jestem ciekawa jak to wyglada optycznie.
Dzięki Aniu Nabieram doświadczeń
Budlei jeszcze nie ma, tzn jest ale dopiero wychodzi z ziemi, ale zrobię zdjęcie wieczorkiem
Budlei jeszcze nie ma, tzn jest ale dopiero wychodzi z ziemi, ale zrobię zdjęcie wieczorkiem
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Również poproszę o rabatę z budleją, w wersji kwitnącej nie widziałam chyba?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
witaj Dorotko! wpadłam żeby się przywitać i pochwalić Twoje wrzosowisko - jest piękne! widoczek z płotem w tle uroczy, sielski - gratuluję
Mam niestety tylko takie zdjęcie
to jest rabatka przy wejsciu do domu. Jutro zrobie lepsze zdjęcie, dzis juz za póżno, więcej róż juz rozkwitło. budleja centralnie,
to jest rabatka przy wejsciu do domu. Jutro zrobie lepsze zdjęcie, dzis juz za póżno, więcej róż juz rozkwitło. budleja centralnie,
- Sure
A budleja też już kwitnie? To musi być fajny widok!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Agatko, budleje zaczynaja kwitnąc przy koncu lipca/ sierpień, jak na razie wyrasta z zziemi
- Sure
Nie mam żadnej, no i niestety się nie znam. Tylko te rośliny z mojego ogrodu poznałam dogłębnie, także metodą prób i błędów! ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Dziękiaguniada pisze:witaj Dorotko! wpadłam żeby się przywitać i pochwalić Twoje wrzosowisko - jest piękne! widoczek z płotem w tle uroczy, sielski - gratuluję
Powolutku, ale juz zaczynają rozkwitać moje róże
To jest chyba kroenenberg
a to chyba Casanova
pada u nas od rana, teraz chyba przestało
A to cała rabata, pomiędzy różami czarnuszka damasceńska
i kilka zdjęć
na tle tego ogrodzenia posadziłam ognika, jako okrywe posadzę mikrobiotę
Tu bedzie irga jako zadarnienie, małowidoczne sosny i jodły
clematis bylinowy Arabella
I rabatka różana z budleja centralnie
To jest chyba kroenenberg