Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
Re: Kapusta
Ja osobiście nie sadzę kapusty ,bo na tym moim piasku to kapusta po prostu nie rośnie.Robiłam jednak rozsadę dla znajomych i mogę poradzić Kapustę wczesną o nazwie Dithmarscer fruher(polan). Wszyscy byli bardzo zadowoleni.Już jako rozsada wyglądała bardzo dobrze ,zwarta nie wyrastała a jako owoc była duża i b.smaczna.
Moją kapustę uwielbiają ślimaki niestet !!
Wielkość nie jest może zachwycająca dwie moje to jak jedna sklepowa, smak za to wyśmienity
Wielkość nie jest może zachwycająca dwie moje to jak jedna sklepowa, smak za to wyśmienity
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marzenka:
W domu tak właśnie siałem w tamtym roku do skrzynek. 4 marca -siew, wysadzanie do gruntu 5 kwiecień,ale ty chcesz wcześniej ,więc weź poprawkę na siew. Po tygodniu przeniosłem ją na parapet do niewykończonej jeszcze chłodnej łazienki,i tym sposobem jakoś przetrzymałem ją do wysadzenia,i nawet powiem Ci że była niewybiegnięta.Myślałem że będzie gorzej.
Pozdrawiam.
W domu tak właśnie siałem w tamtym roku do skrzynek. 4 marca -siew, wysadzanie do gruntu 5 kwiecień,ale ty chcesz wcześniej ,więc weź poprawkę na siew. Po tygodniu przeniosłem ją na parapet do niewykończonej jeszcze chłodnej łazienki,i tym sposobem jakoś przetrzymałem ją do wysadzenia,i nawet powiem Ci że była niewybiegnięta.Myślałem że będzie gorzej.
Pozdrawiam.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Myslałam tak ok połowy lutego ale gdzie póżniej trzymać taką kapuchę? chyba,że zimy nie będzie i wywiozę sdzonki na działkę do altanki-okna drzwi nowe więc cieplej ale nie tak jak w bloku.Jak nie da rady w lutym to 1 marca posieję na próbę...
- Faworyt
Te parę dni lutego możesz urwać spokojnie i siać.W bloku faktycznie nie stworzysz jej niskiej temperatury jakiej potrzebuje.Jak już wybierzesz altankę to najważniejsze okno i słońce.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Faworyt
Ciekawą propozycją czerwonej kapusty stożkowej jest odmiana Tinty,o okresie wegetacji 75-90 dni,i wadze od 300g.do kilograma.Minus to duża ilość nasion w opakowaniu-2500,i cena.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Jaką polecacie odmianę białej kapusty do kiszenia?
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iochroma a czy sama robisz rozsadę kamiennej głowy? i kiedy siejesz, jak...?
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
-
- 100p
- Od: 9 mar 2014, o 08:13
Tak, Kamienna Głowa jest najlepsza! Ja robię sama rozsadę na początku kwietnia. Ważne żeby nie siać za gęsto bo się wyciągnie. Ja swoją rozsadę robię w szklarni
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kamienna Głowa jest dobra dopóki nie posmakuje się lepszych odmian, np. Ramko jest nieco wcześniejsza, ale walory smakowe i delikatność przewyższa tą pierwszą.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Także ją kisiłem, chociaż nie jest docelowo przeznaczona na zimowe kiszenie, ale zawiera dużo cukrów i się nie psuje. Z Kamienną Głową pożegnałem się chyba jakieś 20 lat temu, była wtedy doskonała.
Bardzo zadowolony byłem w minionym sezonie z kapusty wczesnej:
Bardzo zadowolony byłem w minionym sezonie z kapusty wczesnej:
KAPUSTA DELIGHT BALL F1 prec./2,25-2,50/ 2500SZT.
Cena po rabacie: 111zł/op. Super Nowość w tym segmencie kapust -główki bardzo szybko osiągają wagę ponad 1kg. (NiZ 17-932) Na najwcześniejsze nasadzenia w tunelach foliowych każdego typu oraz pod folią perforowaną. Okres wegetacji ok. 53-60 dni. Główki o wadze powyżej 1 kg. Zalecane zagęszczenie 50 000 - 60 000 szt./ha.
pozdrawiam Ludwik