Chyba to będzie wina stężenia, albo czegoś z podłożem. Zgnilizna wystąpiła tylko na kilku sztukach, m.in. bawolim sercu, kalmanie i dyno x orange strawberry F1. Ostatniemu poleciały dwa pierwsze gronakozula pisze: Suppa, może dałeś za duże stężenie. Przy pochmurnej pogodzie trzeba stosować dolne stężenia. Jest jeszcze jeden powód występowania suchej zgnilizny po podaniu pomidorm magnezu. Jeśli owoce wolno rosły, albo długo nie rosły wcale, często po dożywieniu magnezem zaczynają bardzo szybko rosnąć. Wtedy wapń nie nadąża wystarczająco szybko przemieszczać się w owocach i występuje sucha zgnilizna.
Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja też dzisiaj oberwałam kilkanaście pomidorów z objawami suchej zgnilizny -głównie z Copia ,Kalman pomimo ,ze już dwukrotnie pryskałam saletrą wapniową.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Sebapila jak bym miała takie pomidory ,też bym z nimi piwo piła A megagron cuuudo
Asia
Asia
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Sebapila!
Przyznaj się,tym piwkiem to pewnie dzielisz się z pomidorkami?
I dlatego są takie dorodne!
Pozdrawiam i gratuluję wyników!
Przyznaj się,tym piwkiem to pewnie dzielisz się z pomidorkami?
I dlatego są takie dorodne!
Pozdrawiam i gratuluję wyników!
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
Ktoś tu pisał o odżywianiu pomidorów roztworem z drożdży, a piwo to już taka bardziej przetworzona forma
Ania
- rafik_ptp
- 100p
- Od: 5 mar 2011, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piwo to nasze paliwo pomidorów może też ?Hekate pisze:Ktoś tu pisał o odżywianiu pomidorów roztworem z drożdży, a piwo to już taka bardziej przetworzona forma
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
U mnie obydwa krzaczki pomidora Cream Sausage okazały się byc samokończące - a tego w notatkach nie miałam - czy to jakiś wybryk czy to w przypadku tej odmiany normalne?
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pisałam juz o tym parę dni temu, teraz mam świeże fotki
W tym stadium dokładnie widać, że to nie megagroniasty. Jest to potomek ubiegłorocznych kozulowych, wg mojego opisu 93, ale za to nie ręczę.
W tym stadium dokładnie widać, że to nie megagroniasty. Jest to potomek ubiegłorocznych kozulowych, wg mojego opisu 93, ale za to nie ręczę.
Dorota
Dorcina ciekawie wygląda ten pomidor ,nie redukuj gron jak eksperyment to eksperyment.Zobaczysz jakie będą efekty.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie zamierzam redukować, nie uprawiam pomidorów na handel, więc mogę sobie na to pozwolić
Zastanawia mnie tylko czy wynika to z krzyżowania czy też warunki przyczyniły się do takiego stanu rzeczy, bo w najbliższym sąsiedztwie tego krzaka mam kilka taką z tendencją.
Zastanawia mnie tylko czy wynika to z krzyżowania czy też warunki przyczyniły się do takiego stanu rzeczy, bo w najbliższym sąsiedztwie tego krzaka mam kilka taką z tendencją.
Dorota
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
na ogórki w folii padła mi zaraza (już na kilku liściach widać).
co zrobić? pryskać je czy od razu wyrwać?
jak na pomidory wejdzie to się zapłacze chyba
Posprawdzajcie komunikaty agrofagach bo może i u Was zaraza aktywna
co zrobić? pryskać je czy od razu wyrwać?
jak na pomidory wejdzie to się zapłacze chyba
Posprawdzajcie komunikaty agrofagach bo może i u Was zaraza aktywna
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
ekh i znów ten sam dylemat
Kozulo a Ty byś pryskała miedzianem jak komunikat o zarazie ziemniaczanej jest aktywny??
dodam tylko że mam jednego takiego małego szpiega, który lubi zaglądać do folii i wypatrzy każdy dojrzewający pomidorek i zaraz go zjada(dlatego się boję że go nie upilnuję i naje się tego miedzianu). Jak popryskam to.. chyba zamknę i kłódkę założę ;)
Udało mi się "uratować" przed pomidorożercą ;) jednego dojrzałego koktajlowego i zebrać 8 szt. nasion. Ale będą jeszcze. Na innych krzakach jak na razie są dojrzewające pojedyncze egzemplarze
nasionka zbierać tylko z mocno dojrzałych, czy i z takich nie do końca dojrzałych pomidorków?
zebrałam nasiona z maskotki, ale chyba za wcześnie bo nasionka są takie ciemnozielone, pewnie je wyrzucić bo się nie nadają, co?
Kozulo a Ty byś pryskała miedzianem jak komunikat o zarazie ziemniaczanej jest aktywny??
dodam tylko że mam jednego takiego małego szpiega, który lubi zaglądać do folii i wypatrzy każdy dojrzewający pomidorek i zaraz go zjada(dlatego się boję że go nie upilnuję i naje się tego miedzianu). Jak popryskam to.. chyba zamknę i kłódkę założę ;)
Udało mi się "uratować" przed pomidorożercą ;) jednego dojrzałego koktajlowego i zebrać 8 szt. nasion. Ale będą jeszcze. Na innych krzakach jak na razie są dojrzewające pojedyncze egzemplarze
nasionka zbierać tylko z mocno dojrzałych, czy i z takich nie do końca dojrzałych pomidorków?
zebrałam nasiona z maskotki, ale chyba za wcześnie bo nasionka są takie ciemnozielone, pewnie je wyrzucić bo się nie nadają, co?
No tak czekałem czekałem i się doczekałem (pogoda nie chciała dać za swoje) i mam 3 owoce zarażone;/ nie wiem jak się ta choroba nazywa ale chyba wystarczy szkolna kreda? - powiedzcie jak się mylę??
Dąbek