Kosmos - Onętek
Re: Kosmos - Onętek
Pozdrawiam Ewa
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z nowych odmian podoba mi się kosmos podwójnie pierzasty Fizzy Rose Picotee i kosmos siarkowy Cosmic Red.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ten pierwszy.... cudo!
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kosmosy zawsze robiły na mnie wrażenie.
Posiane na rabatka dodają jej jakby .... lekkości.
Corazonbianco obydwa przedstawione przez Ciebie są piękne.
Chociaż takiej odmiany cosmosu siarkowego jeszcze nie spotkałam.
Posiane na rabatka dodają jej jakby .... lekkości.
Corazonbianco obydwa przedstawione przez Ciebie są piękne.
Chociaż takiej odmiany cosmosu siarkowego jeszcze nie spotkałam.
Witajcie,
moja mama bardzo lubi kosmosy. Dwa sezony temu zakupilam w ogrodnicxym specjalnie dla niej kilka kwitnacych doniczek. niestety nie rozsialy sie w ogrodzie. teraz mam dwie paczuszki nasion i zastanawiam sie: wysiac do doniczek i podhodowac w domku czy moze rozsiac w do gruntu. Dodam, ze w tym ogrodzie sianie do gruntu to trudna sprawa- nic nie chce wzejsc.....
moja mama bardzo lubi kosmosy. Dwa sezony temu zakupilam w ogrodnicxym specjalnie dla niej kilka kwitnacych doniczek. niestety nie rozsialy sie w ogrodzie. teraz mam dwie paczuszki nasion i zastanawiam sie: wysiac do doniczek i podhodowac w domku czy moze rozsiac w do gruntu. Dodam, ze w tym ogrodzie sianie do gruntu to trudna sprawa- nic nie chce wzejsc.....
Narval
W ogrodzie w mieście
W ogrodzie w mieście
Możesz wysiać, kosmosy to twarde rośliny, nawet duże kwitnące można przesadzać i się przyjmują, tylko trzeba pilnować podlewania. Ale jeszcze trochę za wcześnie, chyba, że wysiejesz do doniczek i zostawisz na zewnątrz tak jeszcze z dwa tygodnie...
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Jeśli masz więcej nasion to spróbuj troszkę wysiać już do ziemi, może szybciej wzejdą.
Z moich obserwacji zauważyłam , że nasiona świetnie zimują i wiosną wschodzi sporo samosiejek z których są dorodne krzaki. Wysiane w późniejszym terminie różnie kwitną w zależności od aury i trudniej jest pozyskać wartościowe nasiona.
Z moich obserwacji zauważyłam , że nasiona świetnie zimują i wiosną wschodzi sporo samosiejek z których są dorodne krzaki. Wysiane w późniejszym terminie różnie kwitną w zależności od aury i trudniej jest pozyskać wartościowe nasiona.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wysiewam zawsze w domu, już dobrze podrośnięte wysadzam w maju do ogrodu.
Te z poprzednich lat rozsiewają się w całkiem innych miejscach niż były poprzednio.
Te z poprzednich lat rozsiewają się w całkiem innych miejscach niż były poprzednio.
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ja pierwsze kosmosy dostałam od Ani (Mamafrania) trzy lata temu już pod koniec sezonu jaku duże kwitnące kępy. Dwa lata temu miałam jakieś lichutkie dwa, czy trzy kwiatki - samosiejki. W zeszłym roku... łany!
Wstyd się przyznać, ale myślałam, że to aksamitki się wysiały.
Kilka przesadziłam i nieźle to zniosły! Reszta dosłownie zasłoniła rabatę! Nie musiałam pielić! Ba! Nawet tą straszną suszę świetnie zniosły! Starałam się rozsiać jak najwięcej nasionek wyrywając późną jesienią resztki badyli.
Mimo mojej mani wysiewów w domu, kosmosy wysieję na zewnątrz. Właśnie pół na pół, do gruntu i do zewnętrznych donic.
Wstyd się przyznać, ale myślałam, że to aksamitki się wysiały.
Kilka przesadziłam i nieźle to zniosły! Reszta dosłownie zasłoniła rabatę! Nie musiałam pielić! Ba! Nawet tą straszną suszę świetnie zniosły! Starałam się rozsiać jak najwięcej nasionek wyrywając późną jesienią resztki badyli.
Mimo mojej mani wysiewów w domu, kosmosy wysieję na zewnątrz. Właśnie pół na pół, do gruntu i do zewnętrznych donic.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
mam dwie paczuszki nasion- zatem poslucham Was wszystkie i wysieje raz do doniczki i bez pikowania posadze do gruntu oraz dwa bezposrednio do gruntu....
oby sie udalo.
dziekuje i pozdrawiam Was!
Proszę o poprawną pisownię./Iwona
oby sie udalo.
dziekuje i pozdrawiam Was!
Proszę o poprawną pisownię./Iwona
Narval
W ogrodzie w mieście
W ogrodzie w mieście
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Czy wasze kosmosy też są takie ogromne? W sezonie osiągają u mnie ok 2 lub 2,5metra ;/
U mnie zwykłe kosmosy rosły na 150-180 cm max, a jeden urósł na totalnym piachu i miał tylko 20 cm. Double click miał 100-120, a siarkowy 60-80cm.
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie piaski, nawożenie wczesna wiosną to gnojowica z pokrzywy potem trochę suszonego obornika.
Kosmosy dorastały do około160, siarkowy około 80cm.
Kosmosy dorastały do około160, siarkowy około 80cm.
Agata