Arlety kwiacety :-) cz.5

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nowatka
100p
100p
Od: 13 mar 2010, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Arlety kwiacety :-) cz.5

Post »

Arletko, śliczny masz balkonik ukwiecony :D
Na dole dwie hoje, które są w moim domku. Stoją sobie, jedna obok drugiej, tak samo podlewane, takie samo światło itp, a jedna pada... Może cos mi poradzisz???

Obrazek

Obrazek
Czas zmarnowny nie istnieje we wspomnieniach....

Nowatki kwiatki i inne... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2523121
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czarna ziemia do hoji? :roll:
Niedobrze... :|
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
nowatka
100p
100p
Od: 13 mar 2010, o 16:26

Post »

Szczerze przyznaję, że nie mam pojęcia jaka ziemia powinna być do hoji. :oops: Zajmuję się kwiatkami od niedawna, na razie fiołkami. Dopóki mnie fiołkoza nie dopadła, to miałam u siebie tylko kaktusy, którym, jak nie były przez kilka tygodni podlane, nic nie było. Te hoje dostałam od siostry i cioci. Od siostry jest ta "zdrowa" - nie miała jej gdzie trzymać, więc przywiozła do mnie. Ponieważ ja wtedy zupełnie nie interesowałam się kwiatami, wyniosłam je na dół do mamy, i to ona na co dzień sie nimi zajmuje. Jakiś czas temu zauważyłam, że ta jedna pada. Ziemię maja taką samą, a jednak cos jest nie tak. Ta "zdrowa" nawet kwitła niedawno :wink:
Czas zmarnowny nie istnieje we wspomnieniach....

Nowatki kwiatki i inne... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2523121
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Tak kaktusy jak inne sukulenty a w tym i hoja powinny mieć podłoże bardzo przepuszczalne czyli nie zatrzymuące wody. Wtedy korzonki sobie pobierają wilgoć a nie gniją. Jeśli jest hoja w takiej ziemi to nie sposób jej przelać a to jest powód główny śmierci tych roślin.
Jak patrzę na czarną ziemię w Twoich hojach to myślę, że tu właśnie jest powód złej kondycji jednej z nich.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Na początku chciałabym pochwalić Twój balkonik. Tyle roślinek się na nim mieści, a przy okazji nie zajmują zbyt dużo miejsca i jeszcze można wstawić stolik ;:138 . Gratuluję kolejnych kwiatuszków na hojach ;:138 . Lacunosa pięknie się zaaklimatyzowała i wygląda bardzo zdrowo :), a belgijka również jest bardzo urocza ;:108 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Agatko ;:196

Krysiu ;:196 hihi mnie z tego samego powodu one się podobają, a ?Snow Caps? ma cudownie ciapate listeczki.

Henryku ;:196 u mnie ta co nie dawała znaku życia dostała eksmisję :wink: a mnie całkiem sporo, za sporo ;:191

Elciu ;:196 to ja trzymam kciuki za Twoją a ty trzymaj za moją.

Gosiu ;:196 no takich z nienacka nie lubię a on tylko takie lubi robić. Twierdzi, że takie nie pozowane są najlepsze. I jakież było moje zdziwienie jak zrzucając je na komputer zobaczyłam taką fotkę. :shock:

Aniu ;:196 no mam już Tajki, Szwedki i teraz Belgijkę. :;230

Iwonko ;:196. Co do hoi to troszkę podpowiedział już Henryk, choć wiele osób trzyma zwykłe carnosy w zwykłej czarnej ziemi i jest ok. Najlepszym dowodem jest ta pierwsza Twoja hoja. Tą drugą wyjęłabym z doniczki i zobaczyła stan korzeni i czy przypadkiem nie ma jakich nieproszonych gości w ziemi? I mimo wszystko dodałabym do ziemi najlepiej seramis, ale może być też perlit lub trochę drobnego podłoża storczykowego i węgla drzewnego. Aby listki nabrały znów turgoru najlepiej wsadzić ją do reklamówki i spryskać wodą, zawiązać szczelnie i zostawić na trzy cztery dni. Jakby co to dalej pytaj. jeśli tylko będę umiała to postaram się pomóc.

Wiktorio ;:196 balkon to mam akurat wielki i stolik to stał w drugiej części, ale ostatnio słoneczko zmieniło swoje położenie i świeci mi na storczyki więc musiałam stolik przenieść z parasolem i zasłaniam nim storczyki. :D
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Arletko ale masz cudny balkonik, oglądając to zdjęcie rozmarzyłam się. Hoje super, ja mam tylko jedna tą najpopularniejszą ale jak na razie to mi wystarczy.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Arletko, miło poznać Twoje plecy :;230
Twój balkon jest świetnie zagospodarowany :uszy
Niech Ci roślinki dalej pięknie rosną ;:196
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Arletko i ja nie mam czasu na nic ostatnio ale do Ciebie zajrzałam i muszę oczywiście pochwalić hojeczki a jakże! Rzeczywiście lubią ten seramis bo pięknie Ci przyrastają ;:138
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 23:17

Post »

Arletko -ale hoje :shock: ;:138
Pozdrawiam, Anna
-------------------------------------
Moje kwiatki:)
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Arletko, wszystkie hojki przepiękne, szczególnie pstrokatka. Balkon zagospodarwoany na maxa ;:138 a i pomidorki chyba widzę :?: One są takie wysokie?
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

i u Ciebie kochana musiałam sobie nadrobić ;:132 hojki w perłach wspaniale wypadły na zdjęciach - talent to Ty kobikto masz ;:108
popodziwiałam też fajne efekty Twojej niedzielnej nudy :uszy
i na koniec zachwytów pozwolę sobie podkraść pomidorka - bo widzę, że wielkość ich to taka w sam raz w mój gust ;:224

no i ;:29 z tym foto Twojej postaci - wolałabym Cię obejrzeć tak od "przodu" ;:224 :;230 popraw się ;:108 (choć mój M też mi grozi, że zacznie mnie fotografować jak sobie zaglądam do moich ukochanych...aby mieć dowody oczywiście przelewania większej ilości uczuć na zielone niż na niego :;230 )

p.s. moje hoje też w zwykłej ziemi siedzą i mają się świetnie, nawet nie wiedziałam, że trzeba im innej... ;:223
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Arletko ale masz pięknie ukwiecony balkonik, on chyba jest duży jak taras.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”