Bogdan - moja kolekcja sukulentow.
- Nadzieja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bogdan - moja kolekcja sukulentow.
Piękne kwitnienia
Kasiu, Marianie wielkie dzięki. Na szczęście mimo niesprzyjającej aury kaktusy kwitną. Może niekiedy czekają z rozwinięciem pąków, ale w końcu zakwitają.
Joanno sulki wreszcie ruszyły. Już trochę zacząłem się martwić, gdyż kilka zasuszyło pąki zanim którakolwiek zakwitła. Ale teraz sypnęły kwiatami. A jeżeli chodzi o nowości to znakomita większość z zamówionych dotarła. Kilka z listy niestety nie było lub za późno wysłałem zamówienie i się już sprzedały. Wszystkie oczywiście już posadzone i ulokowane według rodzaju na swoim miejscu. Tak wyglądały zaraz po posadzeniu.
I kolejna sulkorebutia.
S. losenickyana
Zuza bardzo dziękuję. Dzisiaj zakwitła lobivia aurea.
Joanno sulki wreszcie ruszyły. Już trochę zacząłem się martwić, gdyż kilka zasuszyło pąki zanim którakolwiek zakwitła. Ale teraz sypnęły kwiatami. A jeżeli chodzi o nowości to znakomita większość z zamówionych dotarła. Kilka z listy niestety nie było lub za późno wysłałem zamówienie i się już sprzedały. Wszystkie oczywiście już posadzone i ulokowane według rodzaju na swoim miejscu. Tak wyglądały zaraz po posadzeniu.
I kolejna sulkorebutia.
S. losenickyana
Zuza bardzo dziękuję. Dzisiaj zakwitła lobivia aurea.
Bogdan.
W kolekcji kwitną kolejne kaktusy. Pogoda dopisuje to i kwiatów całkiem sporo.
Aylostera epizanense KK1923
Mediolobivia gracilispina FR1118
Lobivia tiegeliana
Lobivia tiegeliana v. cinnabarina R513
Aylostera epizanense KK1923
Mediolobivia gracilispina FR1118
Lobivia tiegeliana
Bogdan.
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lobivie świetne, szczególnie Lobivia haematantha v. rebutioides;:333
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Wielkie dzięki za miłe słowa.
Pogoda znów się zrobiła do niczego. Plusem jest to, że podlałem rośliny i mają okazję się napić. Ale jeszcze przed pogorszeniem pogody zdążyły zakwitnąć:
1. Notocactus macambarensis
2. Gymnocalycium curvispinus, któremu w tym roku udało się w pełni otworzyć kwiat. W poprzednich latach walczył z własnymi cierniami i z reguły kwiat był mocno zdeformowany.
Gymnocalycium damsii trochę się spóźnil i brak słońca prawdopodobnie uniemożliwi otwarcie kwiatu.
Pogoda znów się zrobiła do niczego. Plusem jest to, że podlałem rośliny i mają okazję się napić. Ale jeszcze przed pogorszeniem pogody zdążyły zakwitnąć:
1. Notocactus macambarensis
2. Gymnocalycium curvispinus, któremu w tym roku udało się w pełni otworzyć kwiat. W poprzednich latach walczył z własnymi cierniami i z reguły kwiat był mocno zdeformowany.
Gymnocalycium damsii trochę się spóźnil i brak słońca prawdopodobnie uniemożliwi otwarcie kwiatu.
Bogdan.
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Bogdanie, a duży ten Twój G. curvispinum? Mój taki nawet, a nie kwitł nigdy.
O damsii chyba nie masz się co martwić. Jemu raczej dużo słońca nie trzeba. U mnie otwiera się nawet, gdy jest zupełnie pochmurno.
O damsii chyba nie masz się co martwić. Jemu raczej dużo słońca nie trzeba. U mnie otwiera się nawet, gdy jest zupełnie pochmurno.
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Przepięknie kolorowo i różnorodnie jest co podziwiać
Magdo g. curvispinum ma 8 cm średnicy i kwitnie już od co najmniej 3 lat. Wypuszcza zawsze tylko 1 pąk, ale za to systematycznie co roku. Kwiat jest trwały, żyje ponad 10 dni. Co ciekawe w 2010 zakwitł 20 czerwca, w 2011 nie kwitł, w 2012 zakwitł 22 czerwca i w tym roku również 22 czerwca. Prawie można zegarek regulować. A g. damsii stoi jak zaklęte. Pąk nabrzmiały, ale nie chce się otworzyć.
Aniu bardzo dziękuję. Mam nadzieję, że będziesz zaglądać.
Aniu bardzo dziękuję. Mam nadzieję, że będziesz zaglądać.
Bogdan.
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Bardzo ciekawy wątek i piękne rośliny.
- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Sypnęło kwieciem u Ciebie! Lobivia tiegeliana v. cinnabarina R513 - ślicznotka!
U moich "nowalijek" widać postępy! Pewnie u Twoich także!
U moich "nowalijek" widać postępy! Pewnie u Twoich także!
- emerald
- Od: 29 lut 2012, o 13:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo oryginalna Lobivia tiegeliana v. cinnabarina R513
Pozdrawiam, Zuza
Grażyno bardzo dziękuję.
Zuza wielkie dzięki. Zakwitła w tym roku pierwszy raz. Najpierw były 2 kwiaty, a dzisiaj kolejny. Jak dobrze pójdzie to w najbliższych dniach będzie kolejny. Szkoda tylko, że kwitnie tylko kilka godzin.
Stapeliowate dobrze sobie radzą. Widać pierwsze wzrosty.
Joanno dziękuję. Trochę kwiatów się pokazało, a cały czas coś kwitnie. A jeśli chodzi o nowalijki to mają się bardzo dobrze. Pojedyńcze egzemplarze nawet kwitły. Podlałem kilka dni temu całą kolekcję i niektóre tak się napiły, że trudno było je poznać. Na przykład taka mediolobivia haagei f. elegantula powiększyla objętość o ponad 50%.
A dzisiaj w kolekcji było tak:
1. Neochilenia paucicostata
2. Orbea variegata
3. Hildewintera aureispina - kolejne 3 kwiaty
4. Lobivia tiegeliana v. cinnabarina R 513 - kolejny kwiat
Zuza wielkie dzięki. Zakwitła w tym roku pierwszy raz. Najpierw były 2 kwiaty, a dzisiaj kolejny. Jak dobrze pójdzie to w najbliższych dniach będzie kolejny. Szkoda tylko, że kwitnie tylko kilka godzin.
Stapeliowate dobrze sobie radzą. Widać pierwsze wzrosty.
Joanno dziękuję. Trochę kwiatów się pokazało, a cały czas coś kwitnie. A jeśli chodzi o nowalijki to mają się bardzo dobrze. Pojedyńcze egzemplarze nawet kwitły. Podlałem kilka dni temu całą kolekcję i niektóre tak się napiły, że trudno było je poznać. Na przykład taka mediolobivia haagei f. elegantula powiększyla objętość o ponad 50%.
A dzisiaj w kolekcji było tak:
1. Neochilenia paucicostata
2. Orbea variegata
3. Hildewintera aureispina - kolejne 3 kwiaty
4. Lobivia tiegeliana v. cinnabarina R 513 - kolejny kwiat
Bogdan.