Keiki (nowy przyrost) - porady
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Keiki (nowy przyrost) - porady
Czy można odciąć kwitnące keiki? Keiki wypuściło dwa pędy kwiatowe ale i roślina mateczna też, i nie wiem czy czekać aż przekwitną oba czy odcinać
To keiki jest ogromne. Już dawno powinno być oddzielone od rośliny matecznej, żeby jej nie obciążać. W tej chwili trudno jednoznacznie doradzić co zrobić. Jeśli rozdzielisz rośliny, z pewnością keiki zrzuci pąki. To samo może (choć nie musi) stać się z rośliną mateczną. Oczywiście po pewnym czasie obie niezależne roślinki powtórzą kwitnienie. Decyzja należy do ciebie.
Niesamowicie duże keiki! Jeszcze nie widziałam keiki z tak długimi korzeniami!
W każdym razie, kiedy będziesz sadzić keiki, namocz korzenie, żeby były elastyczne i nie połamały się przy sadzeniu.
W każdym razie, kiedy będziesz sadzić keiki, namocz korzenie, żeby były elastyczne i nie połamały się przy sadzeniu.
Cześć, to mój pierwszy post na tym forum. Mam pytanie odnośnie pędu kwiatowego u "dzieciaka" falenopsisa. Keiki już kilka dobrych miesięcy temu został oddzielony od matki i niedługo po tym wypuścił pęd. Roślinka jest malutka, a pęd długi i gruby jak u dorosłego storczyka i zastanawiam się, czy to nie hamuje rozwoju korzeni i liści (wypuszcza właśnie czwarty listek). Poza tym kwiatom jeszcze nigdy nie udało się rozwinąć - co nie wypuści jakiegoś, to ten zaraz usycha. Może korzystniej byłoby go po prostu uciąć?
U mnie dorosłe phalaenopisy zasuszyły pąki Pewnie to wina braku światła, bo teraz widzę postęp- są nowe pączki i rosną.
Na Twoim miejscu nie obcinałabym pędu kwiatowego, jeśli roślina go wyprodukowała- ma siły na kwiaty. Po prostu coś nie "zagrało" i dlatego pączki zaschły. Idzie wiosna, będzie lepiej
Na Twoim miejscu nie obcinałabym pędu kwiatowego, jeśli roślina go wyprodukowała- ma siły na kwiaty. Po prostu coś nie "zagrało" i dlatego pączki zaschły. Idzie wiosna, będzie lepiej
- kinia34
- 200p
- Od: 17 wrz 2016, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wyjęłam swojego storczyka z doniczki czy rozdzielać bo te keiki są mocno zrośnięte z matka boję się, że się nie przyjmą bądź rozgrywając spowoduje nieodwracalne uszkodzenia
Kinia34
Radziłabym Ci nie rozdzielać. Pomyśl, kilka sadzonek w jednej doniczce, kiedy zakwitną, będziesz miałam całą kompozycję
Też mam jednego takiego phalaenopisa- 4 w jednym
Też mam jednego takiego phalaenopisa- 4 w jednym
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też mam podobny dylemat: matka + 2 keiki. Są już bardzo duże i mocno zrośnięte, tak mi się wydaje. Chcę je rozsadzić (matka nie kwitnie od 3 lat).
Wyczytałam, aby przed przesadzeniem mocno namoczyć z 1,5 godz., ale czyt to dotyczy także takiego przypadku jak mój? I jak je rozdzielić? Ile się da to odplączę, ale chyba cięcie będzie konieczne. Co myślicie i jak ciąć, bardziej oszczędzając matkę czy kosztem keików?
Doniczka pełna korzeni matki, wyglądają na zdrowe. Wszystkie 3 puszczają nowe korzonki.
Oczywiście wsadzę w nieduże doniczki i ziemię odpowiednią dość grubą.
Wyczytałam, aby przed przesadzeniem mocno namoczyć z 1,5 godz., ale czyt to dotyczy także takiego przypadku jak mój? I jak je rozdzielić? Ile się da to odplączę, ale chyba cięcie będzie konieczne. Co myślicie i jak ciąć, bardziej oszczędzając matkę czy kosztem keików?
Doniczka pełna korzeni matki, wyglądają na zdrowe. Wszystkie 3 puszczają nowe korzonki.
Oczywiście wsadzę w nieduże doniczki i ziemię odpowiednią dość grubą.
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ukorzenione keiki dendrobium rainbow dance, niezauważenie zakwitło. Czy osłabi to rozwój rośliny? Obrywać kwiaty, bo widzę chyba nowe pączki..?
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
piekara114, wyjmij roślinę z doniczki, oddziel podłoże, rozplącz na ile się da. Potem spróbuj oddzielić keiki od matki z niewielkim użyciem siły (w żadnym wypadku nie szarp, nie ciągnij mocno). Jak keiki się oddzielą masz nowe rośliny, jeżeli za nic nie chcą się oddzielić, to jednak zostaw. Cięcie bym odradzała.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- piekara114
- 200p
- Od: 29 sty 2016, o 17:21
Dzięki wisnia897 za odpowiedź. Dziś z tym działam i zobaczę co wyjdzie. Rozdzielić chyba muszę, bo roślina całkowicie traci stabilność i dużo w pionie wystaje nad doniczkę, a jak próbowałam umieścić w większej to jakby sama się wypchała do góry. No i w żaden sposób nie chce zakwitnąć. Łodygę kwiatową z matki usunęłam, bo ostatecznie mimo że zielona po ściśnięciu okazała się sucha i pusta w środku...
No zobaczymy co będzie i jak to po dłuższym namaczaniu będzie wyglądało...
No zobaczymy co będzie i jak to po dłuższym namaczaniu będzie wyglądało...
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Wow, Magda czy to te keiki ode mnie? Gratuluje.Fajnie ze zakwitlo, ja bym nie obrywala kwiatów, ono nie kwitnie zbyt długo, da rade.
Maxillarie bym odsadzila z tego pudla bo ona lubi wiecej wilgoci, slonca i nie przechladza sie jej zimą
Maxillarie bym odsadzila z tego pudla bo ona lubi wiecej wilgoci, slonca i nie przechladza sie jej zimą
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Tak, Kasiu od Ciebie, poszło z serca to i nic dziwnego że kwitnie
To moja doniczka specjalnej troski dla keiki i młodych roślin właśnie ale masz rację, odsadzę.
To moja doniczka specjalnej troski dla keiki i młodych roślin właśnie ale masz rację, odsadzę.
Udanych plonów.
Magda
Magda