Potrawy Wigilijne

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1494
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice stolicy

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

KaLo-brzmi smakowicie,ale szkoda takich aromatów psuć chemią. Ja bym zezłociła na maśle trochę cebulki i dopiero z tego zrobiła zasmażkę. Tak zaprawiam flaki.

Tak "chodzi za mną " zupa,czy barszcz grzybowy i mam ochotę zrobić na wigilię ( mam jeszcze sporo darowanych suszonych grzybków) . Dlatego tak dopytuję o przepisy. Macie jeszcze jakieś stare,sprawdzone przepisy?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Spróbuj wersji ortodoksyjnej,zasmażka ma być lekko brązowa.Zakwas to szklanka mąki żurkowej ,lepiej płatków żytnich,szklanka płatków owsianych,1-2 liście laurowe,kilka pimentów,cebulka pokrojona ,2-3 ząbki czosnku pokrojone,czubata łycha soli ,bryłka drożdży piekarniczych ,ok 2,5 l wody.Trzymać w ciepłym miejscu.Po 3-4 dniach masz super zakwas.Przepis też jest stary.Babcia mieliła zboża w młynku do kawy,jak dziadek nie widział.Jak był w domu,to młotkiem w ściereczce ;:306 .
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2203
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Chudziak, ten śledź po grecku to tak, jak każda inna ryba czy jakoś inaczej? Mam na myśli jarzyny, przecier pomidorowy itd.?
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3666
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Nigdy nie wyjmuję grzybów z zupki. Na szczęście jestem grzybiara i jesienią jak chomik robię spore zapasy cudownego suszu. Nie muszę więc szczędzić, mimo że jestem z Poznania. Nigdy nie dodaje też zasmażki, bo gęstość zupy tego nie wymaga. Może ktoś skorzysta :
Grzyby moczę całą noc. Drobno kroję w coś, co powinno przypominać kostkę, choć w moim wykonaniu nią nie jest. Na maśle ( sporo go trzeba) smażę pokrojone grzyby razem z cebulką ok. 0,5 godz. Podlewam wodą, w której były moczone.
W drugim garnku gotuję 2 - 3 kostki rosołowe lub lepiej wywar z włoszczyzny. Do wywaru wlewam grzyby i jeszcze gotuję ok. 20 min. Na koniec dodaję dużo posiekanej natki pietruszki. Zupkę można wzbogacić o ziele i liść laurowy. Na koniec dodaję śmietanę ( uwielbiam kremówkę).

Do uszek czy barszczu grzyby dodaję inne, nie te z zupki ;:185 . Muszę spróbować wersji z sokiem z kapusty.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 1406
Od: 14 sty 2014, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

U nas, ze słodkości oprócz kutii są jabłka pieczone z miodem i odrobiną cynamonu. Jabłka wydrąża sie, ale tak by ich nie przebić w puste miejsce idzie miód rodzynki i odrobina cynamonu. Na blachę i do piekarnika.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2481
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Ika2008 pisze:Chudziak, ten śledź po grecku to tak, jak każda inna ryba czy jakoś inaczej? Mam na myśli jarzyny, przecier pomidorowy itd.?
Tak, Ika , robię warzywa tak jak do ryby po grecku tylko zamiast smażonej ryby daję śledzie ,które uprzednio moczę do pożądanej słoności .
Nawiązując jeszcze to tych warzyw to ja daję stosunkowo dużo cebuli i marchewki natomiast z umiarem pietruszki i selera ,dodaję też czosnek o i oczywiście ziele ,liść pieprz .Poza tym nie lubię gdy ten "sos" ma zbyt suchą konsystencje bo i takimi wersjami byłam częstowana.
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Posty: 891
Od: 14 kwie 2010, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

chudziak - że tak podchwytliwe pytanie zadam :wink: .
A może przez przypadek karpia będziesz wędzić?
Potrzebuję przepisu, a ja nie kumaty rybnie, bo tylko mięsiwo mam na rozkładzie. :oops:
Rodzina moja, nie ukrywam, pokłada we mnie spore nadzieje, a ja czuję lekki dyskomfort z tej okazji. Ratuj mnie. :wink:
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2984
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

kaLo pisze:Spróbuj ...1-2 liście laurowe,kilka pimentów,cebulka pokrojona ...
Czytam ze zrozumieniem teksty i zmusiłeś mnie do szukania u wujka Goo... co to za dziwne słowo piment - już wiem - ziele angielskie. Skąd takie słowa? Gdzie to się używa?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2203
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpacie-prawie Rzeszów

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

chudziak pisze:
Ika2008 pisze:Chudziak, ten śledź po grecku to tak, jak każda inna ryba czy jakoś inaczej? Mam na myśli jarzyny, przecier pomidorowy itd.?
Tak, Ika , robię warzywa tak jak do ryby po grecku tylko zamiast smażonej ryby daję śledzie ,które uprzednio moczę do pożądanej słoności .
Nawiązując jeszcze to tych warzyw to ja daję stosunkowo dużo cebuli i marchewki natomiast z umiarem pietruszki i selera ,dodaję też czosnek o i oczywiście ziele ,liść pieprz .Poza tym nie lubię gdy ten "sos" ma zbyt suchą konsystencje bo i takimi wersjami byłam częstowana.
No i pomysł na kolejne danie już jest! Dziękuję!
Wypróbuję na pewno, bo jestem wielką fanką śledzi a w ogóle ryb wszelkiej maści.
Pozdrawiam, Marta.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2353
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Beskid Śląski

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Robię, choć nie na Wigilię, tylko jako postną potrawę.

Dowolne filety rybne obtoczone w mące z solą i papryką. Smażyć na oleju, ułożyć w naczyniu do zapiakania, trzymać w piekarniku około 120 stopni. To dla tych, co nie dowierzaja, czy ryba jest dobrze usmażona. Na tej samej patelni smażyć cebulę w półplasterkach lub piórkach. Piórka się mniej rozpadają. Powinna być zeszklona z pojedynczymi przyrumienionymi. W czasie smażenia dodać liść laurowy, zmiażdżony pieprz i zielę, Potem zalać pomidorowym przecierem, pomidorami z puszki, rozcienczonym koncentratem. Chwilę dusić, aż cebula przejdzie smakiem pomidorów, a odparuje nadmiar sosu. Ostatecznie ma być to konsystencja gęstej zupy, ale musi być troche tej pomidorowej zawiesiny, a cebula mocno pomidorowa. Można dodać sporo papryki. Ja lubie dużo słodkiej, która robi fajną zawiesinę. Nałożyć to na ryby, tak, żeby utworzyła sie na niej pierzynka pomidorowo-cebulowa, a trochę sosu spłynie miedzy filety. Wyłączyć piekarnik, Zostawić w piekarniku na jakieś pół godziny lub do podania.

U mnie ta potrawa nie miała nazwy, ale córka nazwała ją "ryba wielkanicna". a padło to kiedyś z rozżaleniem: "To nie będzie wielkanocnej ryby ?" A my nie wiedzileliśmy o co chodzi. Zwłaszcza, że dla mnie to było danie na świateczne śniadanie, a kto zgłodniał bardzo przed Wigilią, to na przekąske. Bo moi rodzice pracowali, to do babci na Wigilię szło sie (2,5 km) na 19-20. No i tam przychodził Mikołaj. Choć do moich koleżanek Gwiazdor. A tu, gdzie mieszkam, Aniołek, a do kuzynów w Rybniku Dzieciątko.
rtk10
100p
100p
Posty: 187
Od: 12 sie 2011, o 12:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: woj. mazowieckie

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

ostatnia szansa pisze: [...co to za dziwne słowo piment - już wiem - ziele angielskie. Skąd takie słowa? Gdzie to się używa?
Tak, ziele angielskie to są owoce drzewka pimentowego (łac. Pimenta dioica) i stąd określane są pimentami. Zaś słowo "pimenta" w języku hiszpańskim oznacza pieprz, bo za pieprz błędnie wówczas uważano właśnie te ziarenka drzewa pimentowego. I tak już zostało, bo swoim kształtem i aromatem przypomina pieprz.
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Posty: 254
Od: 16 mar 2014, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

A ja polecam na Wigilię pierogi z boczniakami, jako alternatywę dla typowych uszek, albo urozmaicenie świątecznego stołu. Są naprawdę wspaniałe, ciekawy, smak, polecam tym, którzy dotychczas zupełnie nie mieli do czynienia z boczniakami, nie wiedzieli co można z nich zrobić, lub przyrządzali je w innej wersji :)

0,5 kg boczniaków (dostępne na tackach w każdym większym markecie)
4 duże cebule pokrojone w drobniutką kostkę
kostki rosołowe drobiowe - do mocnego bulionu
spora garść orzechów włoskich
pieprz, sól

Ciasto przygotowuję w sposób następujący: 1 kg mąki, 2 szklanki gorącej wody, sól, 1/4 kostki masła dobrej jakości. Ciasto jest aksamitne, mięciutkie, super się skleja, jednocześnie nie obierając się.

Grzyby umyć, następnie gotować w mocnym wywarze z kostek rosołowych drobiowych przez około 35 min. Cebulkę pokrojoną w kostkę udusić na złoty kolor, aby była mięciutka. Orzechy - około jedna spora garść zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami lub w młynku. Grzyby po odgotowaniu odcedzić i przestudzić, następnie posiekać bardzo drobno nożem. Połączyć je z cebulką oraz startymi orzechami. Doprawić do smaku jeśli trzeba.

Pierożki te są hitem na moim Świątecznym stole ;) polecam !!!
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2481
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Slawgos pisze:hudziak - że tak podchwytliwe pytanie zadam :wink: .
A może przez przypadek karpia będziesz wędzić?
Karpia wędziłam kiedyś nawet nam smakował . Na Święta nie będę wędzić karpia ale należy z nim postepowac tak jak z innymi rybami - ja wędziłam w dzwonkach ,solanka z samej soli ok 10% na noc , potem opłukac brzuszki bo są cienkie . Tak jak w przypadku wędzonek nie można zapomnieć o pierwszym etapie wędzenia czyli osuszaniu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”