Moje kwiaty w hydroponice cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
LaCucarachita
50p
50p
Od: 1 paź 2010, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiaty w hydroponice cz.2

Post »

jeśli chodzi o moje awokado to również zauważyłam jakieś brązowe plamki jak u Ciebie Tereso. Ale nie wiem od czego to mogłoby byc :) Jak na razie wypuszcza nowe liście ale nie rośnie tak okazale jak twój hihi :) pozdrowionka
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

LaCucarachita...poszperałam troszkę w internecie szukając przyczyn obumierania Twojego papirusa. Oto kilka rad, uwag które może rozwiążą problem.
Papirusy bardzo rzadko są atakowane przez szkodniki i choroby, ale niekiedy mogą pojawiać się mszyce i mączliki. Mszyce zwalczamy poprzez oprysk lub domowym sposobem ,przez zanurzenie całej rosliny na kilka dni w wodzie np. w wannie. Zabieg ten nie zaszkodzi roślinie, a szkodniki zginą. Czasem zdarza się, że papirus z różnych powodów obumiera. Należy wówczas ściąć łodygi tuż nad ziemią . Po takim zabiegu za 2-3 tygodnie roślina powinna wypuścić nowe pędy.
Papirus to roślina wodna - jej korzenie powinny być nieustannie zanurzone na głębokość przynajmniej 10 cm.Zdarza się że dorosły papirus wypija czasem kilka litrów wody
Sadząc papirusy warto pamiętać, że lepiej czują się w ciasnych donicach.
Uschnięte fragmenty można wyciąć, jednak lepiej usunąć całą gałązkę wycinając tuż przy ziemi.

Zerknij również do tego wątku na naszym forum.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=14

Jeżeli chodzi o awokado to juz go nie mam .Był to mój ciekawski eksperyment.Ponieważ wyróśł bardzo wysoko i ciemne plamy zaczęły się pojawiać coraz częściej ,wyglądał nieciekawie i zabierał sporo miejsca więc......... :( :oops: .No cóż, kochamy roślinki ale nie mogą nam przeszkadzać w mieszkaniu.
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
LaCucarachita
50p
50p

Post »

Dzięki Tereso za podpowiedzi. Wstawiłam go do wody. I na razie ma jakieś nowe pędy ale wyglądają tak jakby siły nie miały rosnąć;/ W ogóle sezon rozpoczynam bardzo słabo... mojego bluszcza chyba przelałam bo mi z czarniał. Nawet nie wiem kiedy:/ W ogóle to zauważyłam, że mam problem z bluszczami i szeflerami. Hoduję je po raz trzeci jak nie czwarty. Za każdym razem zdarza mi się, że jakiś czas ładnie rosną a potem ni stąd ni zowąd coś się z nimi zaczyna dziać i niestety ale umierają. Chyba nigdy tych akurat roślinek nie zrozumiem. Może nie nadają się do hydroponiki :?: :?

Poza tym, mój młodziutki fikus też zmarniał;/ Zaczęło się to jak świeciło słońce bardzo mocno ;/ Może ten pech jakoś się odwróci i wróci wszystko do normy. A bym zapomniała... z mojego awokado została już tylko łodyga. Listki uschły choć miał wodę. Nic nie rozumiem hehehe jakiś pech normalnie. Odpukać reszta kwiatków rośnie normalnie i nic się nie dzieje :)

Jeszcze raz dzięki za rady. Na zapas już zrobiłam z papirusa z tych parasolek nowe odnóżki hihi także nie jest źle bo uwielbiam tą roślinkę. Choć niby prosta w uprawie to jednak fakt, że potrzebuje cały czas dużo wody czasami jest trudne. Gdzieś np. wyjadę i wszystkie kwiatki jakoś bez wody przeżyją a papirus po jednym dniu bez wody, daje znać o sobie hehehehe ;) A pije tyle co niemiara hehehe :)

Pozdrowionka
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

[quote="Teresa600"]Sadzonki już posadzone . Nie wszystkie w hydro ponieważ zabrakło wkładów.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

w kolejności:Zloty wąs,Gynostemma,Plektranthus amboinicus -na razie w wodzie czaka na wypuszczenie korzonków,Pelargonia pachnąca.
Krysiu -pelargonię za Twoją radą ukorzeniam w ziemi ale ją troszkę oszukałam :D .Niby posadzona w ziemi ale w doniczce jest wysoki poziom keramzytu tak że końcówka rośliny dotyka keramzytu (kiedy roślina wypuści korzenie będzie łatwiej oczyścić i przesadzić do hydro) .Mam nadzieję że eksperyment się uda.
Teraz czytam wszelkie informacje o tym jakie złoto otrzymałam od Ciebie Krysiu.Jeszcze raz serdecznie dziękuję ;:196

LaCucarachita nie martw się.Ja równiez poniosłam klęskę :cry: po raz pierwszy tak dużą.Wszystkie roślinki które dośtałam od Krysi (powyżej zdjęcia) nie utrzymały się w hydro .Poczatek był bardzo zadawalający a po jakimś czasie wszystko zaczęło się sypać :cry: Bardzo zależało mi na Pelargonii pachnącej którą posadziłam najpierw do ziemi aby osiągnąć dłuższe korzenie.Niestety przez trzy miesiące trzymała się dzielnie i nagle zaczęła marnieć w mgnieniu oka.Jedynym powodem jakiego mogę się domyslać mogła być mniejsza dbałość o moje roślinki spowodowana pewnymi uwarunkowaniami.
Mam koleżankę u której w żaden sposób nie chcą rosnąc fiołki w hydro,mimo że dostaje ode mnie spore już roślinki po jakimś czasie marnieją.Po przesadzeniu do ziemi odżywają.Natomiast figus który jej podarowałam kilka lat temu rośnie w hydro pięknie.

Mój grudnik który zastrajkował jak pisałam wcześniej ,nagle w kwietniu (nigdy wcześniej o tej porze nie kwitł) zachwycił mnie ilością kwiatów. jak znajdę zdjęcie to wstawię.Nigdy chyba nie zrozumiem roślinek.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecane zdjęcie "strajkującego" :) grudnika

Obrazek Obrazek
Obrazek

Z tej roślinki dostałam rok temu 5 maleńkich gałązek. W kwietniu wyglądał tak, dzisiaj już nie widać doniczki . Niestety nie wiem jak się nazywa. Może ktoś wie?

Obrazek
Teresa
------------
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Pięknie twój grudnik strajkuje...one lubią często kwitnąć;). :wit
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Tereniu!
Wpadłam do Twojego wątku hydroponicznego po wskazówce KaRo.
Cieszę się też, że jesteś z Krakowa.
A jesteś w ogóle?
Bo ostatni Twój wpis jest z czerwca.
No, chyba, że nic ciekawego się nie wydarzyło, w co nie wierzę. :D
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj raflezja :
Bardzo mi miło że odwiedziła mnie 'krakowianka".Tak jestem z Krakowa i z urodzenia tez jestem "krakuską" :D .Kto wie może mieszkamy blisko siebie :D
Bywam tu rzadko ,bo chyba wszyscy których zaraziłam hydroponiką nie maja z nią żadnych problemów ;:138 , w związku z tym nie mam co komentować i doradzać z czego bardzo się cieszę.Jest to jeszcze jeden dowód na to że uprawa hydroponiczna jest bardzo łatwa aby nie powiedzieć prosta jak "drut". Wystarczy przeglądnąć wątek i wszystko jest jasne.
Drugim powodem braku mojej tutaj bytności jest brak nowości w mojej kolekcji.Wszystkie parapety i wolne miejsca na podłodze już są zajęte. Chyba dobrze się nimi opiekuję bo żaden kwiatek nie wykazuje odznak jakiejkolwiek choroby :heja.
Może się to zmienić bo czeka mnie niedługo wyjazd i zostawiam moje kwiatuchy pod mężowską opieką ;:145
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Teresko ta ostatnia ślicznotka to Callisia repens :wink:
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andziax007 ;:196 nareszcie znalazłam polską nazwę -popularnie nazywana smużyną płożącą.
Teresa
------------
LaCucarachita
50p
50p

Post »

Tereso :) Ja nadal jestem miłośniczką hydroponiki :-D I zawsze miło wspominam ten dzień kiedy pierwszy raz trafiłam na twój wątęk i jednych tchem przeczytałam cały.
Niestety ostatnio nie mam nowych kwiatków. I całe szczęście rosną dobrze. Niestety moje awokado nie dożyło;/ i papirus również nie. Na szczęście udało mi się zrobić szybko sadzonki nowe:)
Ostatnio też skupiłam się na kaktusach. I zauważyłam, że te jednak lepiej czują się w ziemi niż w hydro :) I niektóre moje kaktusiki z hydroponiki przeniosłam do ziemi. Skoro lepiej by się czuły;) Różnice od razu zauważyłam :D Choć te, które widzę, że lubią hydro i spokojnie rosną zostawiłam w kulkach :)
Jeśli pozwolisz Tereso to pochwalę się teraz moją małą kolekcją kwiatków :)) hihi

Kaktusiki w hydro:
Obrazek Obrazek Obrazek

Kaktusik w ziemi, które przeniosłam z hydro, jeszcze tydzień temu miał tylko parę listków:

Obrazek

A teraz kwiatki w hydro :)

Peperomia:
Obrazek
papirus odzyskany :)
Obrazek Obrazek
"Języki teściowej":
Obrazek
LaCucarachita
50p
50p

Post »

Schefflera
Obrazek Kroton Obrazek
Syngonium Obrazek Scindapsus Obrazek tzw. "stopa słonia" Obrazek Skrzydłokwiat Obrazek Ficus Obrazek

I niestety ale jednak mam problem z jednym kwiatkiem, z draceną. Zaczął mi żółknąć i nie wiem co z nim jest. Może za zimno mu? hm... ograniczyłam podlewanie, ale różnicy nie widzę jak na razie.;/
Obrazek

Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tereso - z przyjemnością przejrzałam Twój wątek, bo kwiatuszki masz różnorodne i zdrowiutkie, a nawet znalazłam parę moich ulubionych :lol:
Tolmiea lepiej Ci rośnie w takiej uprawie ?
No i idealne warunki dla papirusa :lol:
Chociaż pomimo konkretnego nawilżenia podłoża, to widzę, że i ten powyżej w hydro ma zaschnięte końcówki.
Ja sobie z tym problemem nie mogę poradzić, więc po prostu je podcinam.
Myślałam, że to wina zbyt suchego powietrza, ale chyba cibory tak po prostu mają :lol:
Pozdrawiam z Krakowa :wit
Pozdrawiam i zapraszam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”