Papryka w tunelu- odmiany, uprawa.
- Basia21071
- 50p
- Od: 11 mar 2016, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Papryka w tunelu- odmiany, uprawa.
No tez posadziłam w sobotę, no też. A teraz mam cykora i pobiegłam okryć, będę spokojniejsza.
Basia
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z pierwszego rozwidlenia oberwałam a reszta na żywiołMario1974 pisze:Piękne papryczki.Gratuluje
Moje również już wysadzone choć temperatura nocą jeszcze niska -zaryzykowałem , ale u mnie kwiatków jeszcze nie widać.
Według niektórych źródeł dobrze jest obrywać te pierwsze kwiatki daje to później większe i lepsze plony
Pozdrawiam, Marta.
- halys
- 200p
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
Dzisiaj wysadziłam Cyklon, Roberta i jakieś chili (z nasion wydłubanych z owoców jakie dostałam od znajomej w ubiegłym roku). Chili wysiewałam w styczniu, a tylko u jednej (na 3) na razie był rozwinięty kwiat; reszta ma już pąki. To moje pierwsze papryki chili w życiu. Cyklon tez ponoć jest ostra, ale to się okaże jak zaowocuje.
Życie, Ty wariacie...
Cylkon - to bardzo dobra, smaczna umiarkowanie ostra papryka, miałem ja w zeszłym roku.
Mi i moim znajomym smakowała
A w tym roku postanowiłem spróbować innych i wysadziłem pod folie:
- Pepperoni (wydłubanka marketowa) która mi bardzo smakowała
- Jalapeno Orange
- Jalapeno Mexico
- Jalapeno Clasic
- Jalapeno Mucho Nacho
- Jalapeno Conchos
- Pasila Bagio
- Garden Salsa
- Cherry (czereśniowa)
- Cherry Chocolade
- Rocoto Giant
- Umbata Cambuci
po krzaczku papryki żółtej dużej oraz czerwonej dużej ( nie znanych mi ale smacznych odmian) z nasion wydłubanych
A na grunt wrzucę po krzaczku:
- Aribibi Gusano
- Aji White Fantasy
Może dadzą radę dojrzeć
Mi i moim znajomym smakowała
A w tym roku postanowiłem spróbować innych i wysadziłem pod folie:
- Pepperoni (wydłubanka marketowa) która mi bardzo smakowała
- Jalapeno Orange
- Jalapeno Mexico
- Jalapeno Clasic
- Jalapeno Mucho Nacho
- Jalapeno Conchos
- Pasila Bagio
- Garden Salsa
- Cherry (czereśniowa)
- Cherry Chocolade
- Rocoto Giant
- Umbata Cambuci
po krzaczku papryki żółtej dużej oraz czerwonej dużej ( nie znanych mi ale smacznych odmian) z nasion wydłubanych
A na grunt wrzucę po krzaczku:
- Aribibi Gusano
- Aji White Fantasy
Może dadzą radę dojrzeć
Pozdrawiam
Mariusz
Powodzenie jest dobrym nauczycielem ,niepowodzenie jeszcze lepszym
Mariusz
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aribibi Gusano lepiej mi owocowała i dojrzewała w folii, w gruncie nie zdążyła, mnóstwo zawiązanych owoców nie dojrzało.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
No własnie to jest ryzykowne że mogą nie dojrzeć.Pod folią niestety już nie mam miejsca a zostały mi piękne sadzonki.Generalnie w tym roku wyszło mi 100 % sadzonek i papryki i pomidorów
I teraz muszę to jakoś rozplanować - choć i tak już sporo oddałem ;)
Aribibi właśnie jest odmianą bardzo późno wschodzącą i długo dojrzewającą , natomiast bardzo plenną.
Ale może spróbuje je osłonić folią perforowaną - zawsze to jakaś osłona , szczególnie na zimne nocki i wtedy może to owocowanie się poprawi.
I teraz muszę to jakoś rozplanować - choć i tak już sporo oddałem ;)
Aribibi właśnie jest odmianą bardzo późno wschodzącą i długo dojrzewającą , natomiast bardzo plenną.
Ale może spróbuje je osłonić folią perforowaną - zawsze to jakaś osłona , szczególnie na zimne nocki i wtedy może to owocowanie się poprawi.
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam.otrzymałam dwie sadzonki papryk .niestety nazwy mi nie podano.wiem tylko że ostre .czy na podstawie zdjecia można określić jaka to odmiana?
Jakiś czas temu obcięłam stożki wzrostu dla rozkrzewienia.ta z prawej ładnie ruszyła.pozdrawiam.
Jakiś czas temu obcięłam stożki wzrostu dla rozkrzewienia.ta z prawej ładnie ruszyła.pozdrawiam.
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Witam.
Jak na moje oko wizualnie krzaczki wyglądają mi na jakąś polska odmianą np Rokita lub Cyklon.
Ale mogę się oczywiście mylić ,może jak pojawią się owoce będzie można coś więcej powiedzieć
Jak na moje oko wizualnie krzaczki wyglądają mi na jakąś polska odmianą np Rokita lub Cyklon.
Ale mogę się oczywiście mylić ,może jak pojawią się owoce będzie można coś więcej powiedzieć
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
- Marzena62
- 500p
- Od: 13 lip 2012, o 22:21
tak wyglądają liście mojej papryki w tunelu - czy ktoś mi powie czego za mało albo za dużo ma ta papryka? i jak temu zaradzić
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Prawdopodobnie niedobór magnezu. Doglebowo lub oprysk dolistnie siarczanem magnezu.
Porównaj moją diagnozę ze zdjęciami w sieci. Wypowiadam się tylko na podstawie artykułu w czasopiśmie ogrodniczym. Osobiscie nigdy niedoboru magnezu nie miałam.
Pozdrawiam
Bea
Porównaj moją diagnozę ze zdjęciami w sieci. Wypowiadam się tylko na podstawie artykułu w czasopiśmie ogrodniczym. Osobiscie nigdy niedoboru magnezu nie miałam.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- Marzena62
- 500p
- Od: 13 lip 2012, o 22:21
Dzięki serdeczne, to chyba będzie to, ale skoro ktoś ma inne zdanie to nadal czekam
Irysy i inne moje kwiatki -
Możesz spryskać siarczanem magnezu ( na forum znajdziesz jak zrobić roztwór) a jak nie pomoże możesz spryskać np florovitem.
Ważne jest tez czy namiot jest regularnie wietrzony , bo to tak "troszeczkę" na zaparzenia wygląda.
Powodzenia !
edit
Zamieszczam bardzo przydatny link do artykułu dotyczącego uprawy papryki , poświęcony w dużej mierze problemom z pobieraniem pierwiastków oraz mikroelementów przez rosliny.
Znajdują się w nim zdjęcia opisy i zalecenia .Na pewno się komuś przyda , mi się przydał.
http://www.raportrolny.pl/jarocinski/it ... ie-papryki
Ważne jest tez czy namiot jest regularnie wietrzony , bo to tak "troszeczkę" na zaparzenia wygląda.
Powodzenia !
edit
Zamieszczam bardzo przydatny link do artykułu dotyczącego uprawy papryki , poświęcony w dużej mierze problemom z pobieraniem pierwiastków oraz mikroelementów przez rosliny.
Znajdują się w nim zdjęcia opisy i zalecenia .Na pewno się komuś przyda , mi się przydał.
http://www.raportrolny.pl/jarocinski/it ... ie-papryki
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz