Żywopłot - z czego?Co polecacie?
- dresiu
- 100p
- Od: 31 paź 2013, o 18:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Żywopłot wokół sadu przydomowego?
Ogrodzenie z żywej wikliny powinno się sprawdzić.
Post zmoderowano.
Na forum obowiązuje regulamin,
proszę się z nim zapoznać i przestrzegać/Ekipa Moderująca
Post zmoderowano.
Na forum obowiązuje regulamin,
proszę się z nim zapoznać i przestrzegać/Ekipa Moderująca
Pozdrawiam Wiesław
Żywa Wiklina
Żywa Wiklina
Żywopłot- krzewy na ogrodzenie
Witam.
Potrzebuję porady odnośnie posadzenia krzewów pod siatką na działce.
Zależy mi na osiągnięciu dwóch pięter.
Te z tyłu krzewy chciałabym żeby miały około 2 metrów, i przed nimi takie krzewy czy byliny na metr lub trochę niżej.
Mam ogrodzenie na 20 metrów długości, ziemia podejrzewam że kwaśny odczyn (lubi ją mech), po drugiej stronie rosną duże drzewa owocowe, śliwka, czereśnia i grusza (więc trochę miejsce zacienione).
Myślałam o forsycji, berberysie, krzewuszce, tawuła (tylko czy one urosną na dwa metry?).
Macie jeszcze pomysły na takie wysokie krzewy (?), nie chciałabym też żeby urosło mi to na 4 metry
No i w ogóle nie mam pomysłu na to dolne piętro. Zastanawiam się nad pięciornikiem... sama nie wiem.
Najgorsze w tym jest to, że np. taka tawuła (zależnie od rodzaju) może mieć od 0,5 do 2 metrów.
Pomocy...!!!
Potrzebuję porady odnośnie posadzenia krzewów pod siatką na działce.
Zależy mi na osiągnięciu dwóch pięter.
Te z tyłu krzewy chciałabym żeby miały około 2 metrów, i przed nimi takie krzewy czy byliny na metr lub trochę niżej.
Mam ogrodzenie na 20 metrów długości, ziemia podejrzewam że kwaśny odczyn (lubi ją mech), po drugiej stronie rosną duże drzewa owocowe, śliwka, czereśnia i grusza (więc trochę miejsce zacienione).
Myślałam o forsycji, berberysie, krzewuszce, tawuła (tylko czy one urosną na dwa metry?).
Macie jeszcze pomysły na takie wysokie krzewy (?), nie chciałabym też żeby urosło mi to na 4 metry
No i w ogóle nie mam pomysłu na to dolne piętro. Zastanawiam się nad pięciornikiem... sama nie wiem.
Najgorsze w tym jest to, że np. taka tawuła (zależnie od rodzaju) może mieć od 0,5 do 2 metrów.
Pomocy...!!!
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ogrodzenie z krzewów
Na początku zadaj sobie pytanie czy ten żywopłot z tyłu ma mieć postać formalną czy nie,tzn czy ma być strzyżony i formalny czy luźny .
Agata
Chcę naturalnie...niech sobie rośnie. Wiadomo, że i nad takimi krzewami trzeba panować, ale chcę żeby było to minimum przycinania.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Agnes więc namawiam na żywopłot pęcherznicy .
Szkoda,ż e ja mam malutko miejsca ale i tak mam czym cieszyć oczy...
Wszystkich natomiast namawiam na pęcherznicę Diabolo.
Jest idealna na niestrzyżone żywopłoty
http://forum-ogrodnicze.net/download.php?id=3811
i na strzyżone też
Doczytałam,ż e interesuje Cię też tawuła.
Więc polecam tawuły van Houte'a,rośnie swobodnie i dobrze wśzędzie...
To obrazek jesienny z nią w roli głównej
i tu kwitnąca wiosną
Szkoda,ż e ja mam malutko miejsca ale i tak mam czym cieszyć oczy...
Wszystkich natomiast namawiam na pęcherznicę Diabolo.
Jest idealna na niestrzyżone żywopłoty
http://forum-ogrodnicze.net/download.php?id=3811
i na strzyżone też
Doczytałam,ż e interesuje Cię też tawuła.
Więc polecam tawuły van Houte'a,rośnie swobodnie i dobrze wśzędzie...
To obrazek jesienny z nią w roli głównej
i tu kwitnąca wiosną
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Żywopłot dobór roslin.
Witam serdecznie Wszystkich forumowiczów .
Jestem zielona w temacie i dopiero rozpoczynam swoją przygodę z ogrodem dlatego chciałabym prosić o pomoc osoby bardziej doświadczone. Jesteśmy z mężem na etapie budowy skarpy, wysokość w pionie jakieś 1,5m dość stroma , kształt litery L . W sumie jakieś 20-24 m . Będziemy ją zabezpieczać murkiem oporowym i chcielibyśmy posadzić rośliny. Jednak problem mamy z doborem rośliny na żywopłot, który chcemy stworzyć na górze skarpy. Początkowo mysleliśmy o brabancie- tani , szybko rośnie itd jednak żeby pieknie się rozkrzewił trzeba go ciąć no i w tym problem bo nie wyobrażam sobie przycinania go kiedy poniżej na skarpie bedą rosły inne rosliny. Technicznie to słabo wykonalne bo je zniszcze (?) chyba , że się myle. Może ktoś ma podobną skarpę z żywopłotem i podzieli się swoim doświadczeniem co do przycinania. A może ktoś podpowie mi inne rośliny szybkorosnące zimozielone , których przycinać nie trzeba. Czytałam trochę ale niestety nic konkretnego. Dodam jeszcze , że miejsce jest słonecznie, nie jest osłonięte od wiatru wręcz przeciwnie musimy stworzyć zaporę przed nim . To chyba tyle potrzebnych informacji, z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam
Jestem zielona w temacie i dopiero rozpoczynam swoją przygodę z ogrodem dlatego chciałabym prosić o pomoc osoby bardziej doświadczone. Jesteśmy z mężem na etapie budowy skarpy, wysokość w pionie jakieś 1,5m dość stroma , kształt litery L . W sumie jakieś 20-24 m . Będziemy ją zabezpieczać murkiem oporowym i chcielibyśmy posadzić rośliny. Jednak problem mamy z doborem rośliny na żywopłot, który chcemy stworzyć na górze skarpy. Początkowo mysleliśmy o brabancie- tani , szybko rośnie itd jednak żeby pieknie się rozkrzewił trzeba go ciąć no i w tym problem bo nie wyobrażam sobie przycinania go kiedy poniżej na skarpie bedą rosły inne rosliny. Technicznie to słabo wykonalne bo je zniszcze (?) chyba , że się myle. Może ktoś ma podobną skarpę z żywopłotem i podzieli się swoim doświadczeniem co do przycinania. A może ktoś podpowie mi inne rośliny szybkorosnące zimozielone , których przycinać nie trzeba. Czytałam trochę ale niestety nic konkretnego. Dodam jeszcze , że miejsce jest słonecznie, nie jest osłonięte od wiatru wręcz przeciwnie musimy stworzyć zaporę przed nim . To chyba tyle potrzebnych informacji, z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam
Re: Problem z wyborem roślin na żywopłot na skarpie
Jaka ziemia i poziom wód gruntowych ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- ewelkacha88
Witaj.
No tak zapomniałam o takich sprawach, ziemia raczej z tych cięższych no ale pod każdą roslinę staram się kopać doły i uzupełniać je lepszą ziemią i robić drenaż. A co do poziomu wód gruntowych- wybacz - nie mam bladego pojęcia.
Niepotrzebny cytat, pomid.
No tak zapomniałam o takich sprawach, ziemia raczej z tych cięższych no ale pod każdą roslinę staram się kopać doły i uzupełniać je lepszą ziemią i robić drenaż. A co do poziomu wód gruntowych- wybacz - nie mam bladego pojęcia.
Niepotrzebny cytat, pomid.
Pierwsza myśl najlepsza ponoć- świerk serbski na żywopłot
- ewelkacha88
Bardzo dziękuję za podpowiedź, muszę poczytać na ten temat i może akurat się na niego skuszę . Pozdrawiam
Brabanty czy inne żywotnikowe są oklepane jak promocja w biedronce
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67271
Może nietypowa za rzadko spotykana a równie piękna daglezja zielona ?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67271
Może nietypowa za rzadko spotykana a równie piękna daglezja zielona ?
- ewelkacha88
Witaj. Racja są oklepane, już mam krótki żywopłot ze szmaragdów . Ogólnie będziemy mieli na działce kilka różnych żywopłotów bo niestety nasza działka jest z 2 stron granicząca z polami ornymi i strasznie wieje z tej pustej przestrzeni.Działka nie jest zbyt duża ( 8h ) więc nie jesteśmy w stanie sadzić wielkich drzew żeby utworzyć zasłony bo dość blisko ogrodzenia mamy dom i budynek gospodarczy. Kolejny będziemy robili z Brabanta a to właśnie z wyżej opisanej przyczyny a można go formować aby był wąski . Na części skarpy zdecydujemy się na tego świerka serbskiego- jest dość smukły jak na takie duże drzewa. Druga część skarpy ciągle jest pod znakiem zapytania. Kurcze ciężko to tak opisywać a fotki na razie nie mam jak wstawić bo i skarpa nie jest jeszcze w sumie ukończona. Opiszę to tak- skarpa jest przy ogrodzeniu w rogu działki czyli w kształcie litery L - jedna strona ma jakieś 12 metrów druga ma 8 . Ta strona dłuższa ma skarpę bardziej stromą i dość wąską wynika to z różnicy poziomów między naszą działką a tym zakichanym polem rzepaku . Ta strona mająca 8 metrów jest stanowczo bardziej łagodna i tam pójdą serbskie ( z resztą dzięki Twojej podpowiedzi ). Skarpa (ta w stromej części) na wierzchołku szeroka jest na jakiś metr w poziomie dlatego myśleliśmy o Brabancie tylko , że na nachyleniu chciałabym posadzić jakieś rośliny okrywowe skalne itd więc problem tkwi w tym czy przycinanie go nie będzie stanowiło problemu. Nie wiem czy wystarczająco dobrze opisałam sytuację
Literówki, niepotrzebny cytat, pomid.
Literówki, niepotrzebny cytat, pomid.
- ewelkacha88
Hmmmm a może oklepany szmaragd jednak ?? W sumie nie trzeba go ciąć a jeśli już to nie tak często jak brabanta... no już zgłupiałam ... dobrze , że nasadzenia planuje dopiero w przyszłym roku, bo mam tyle inwestycji w tym, że nie wiem czy dam rade na jesień coś posadzić.