Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
Suppa, dzięki. Tak czekam i czekam na te kwiaty, a tu nic. A naczytałam się o smaku tego pomidora, chciałam spróbować. Już myślałam, że może coś źle robię, że nie kwitnie, nawet na razie nie zamierza Nic, jeszcze trochę poczekam.
Korzo_m, ja zostawiłam megaronek luzem, rósł, jak chciał. Ładnie owocował.
Korzo_m, ja zostawiłam megaronek luzem, rósł, jak chciał. Ładnie owocował.
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak prowadzicie Costoluto? Czy wam też puszcza tyle pędów bocznych, bo ja już nie wiem, co mam z nim robić Jest grono kwiatowe a wokół niego 6 pędów
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Romaszkom, właśnie dziś podrywałam kolejną turę wilków, właśnie zapamiętałam że na Costoluto dużo ich było, ograniczyłam ilość wilków i zredukowałam kilka zawiązków kwiatowych, niektóre prowadzę na 1 pęd, reszta na 2, 3 jak przegapiłam, ja uszczykuję według krzaka i jego miejsca. Niektóre pomidory obok są mniejsze, mniej rozrośnięte także tym pozwalam się lekko rozrosnąć jak popadnie natomiast większość koktajlówek mam w donicach a tych nie ruszam niech sobie robią co chcą
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Moje pomidory:
37 na dwóch różnych krzewach:
Black Japanese Trifele:
Sweet Orange Cherry:
Chyba sałatkowy od forumowicz:
Megagron:
37 na dwóch różnych krzewach:
Black Japanese Trifele:
Sweet Orange Cherry:
Chyba sałatkowy od forumowicz:
Megagron:
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Dominika - ten megagron to w gruncie czy w tunelu ?
Dostałam niedawno dwie późno wysiewane sadzonki megagroniastego i właśnie zawiązują pierwsze grona, ale są naprawdę tycie, tyciuteńkie....
Natomiast wygląda na to, że grona będą... megagroniaste.
Dostałam niedawno dwie późno wysiewane sadzonki megagroniastego i właśnie zawiązują pierwsze grona, ale są naprawdę tycie, tyciuteńkie....
Natomiast wygląda na to, że grona będą... megagroniaste.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje megagrony w gruncie mają grono wielkości paznokcia Ale zapowiadają się duże
dominikams - ten drugi 37 chyba nie powtórzył cech, powinny być spłaszczone z tego co pamiętam
dominikams - ten drugi 37 chyba nie powtórzył cech, powinny być spłaszczone z tego co pamiętam
Pozdrawiam, Maciek.
-
- 200p
- Od: 6 maja 2011, o 08:55
Oby nam konta bankowe tak procentowały jak grona megagroniastego Alleluja
Pozdrawiam Emet
Pozdrawiam Emet
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Comcia - niestety nie mam tunelu i raczej mieć nie będę buuuuuuuu... Póki co (póki tuje są małe) pomidory sadzę przy płocie wzdłuż południowej strony domu, na rabacie. Tam jest cieplej. Moje megagrony ogólnie są w tym roku pechowe - oprócz tego, który jest na zdjęciu, reszta ukorzeniana po raz drugi, po połamaniu, a jeden okazał się mutantem (jak u AgiM, o ile dobrze pamiętam), jest niższy, krępy i ma takie grona:
Suppa - nie mam pojęcia, jakie mają być owoce na #37, ale faktycznie widać, że to jeszcze młoda odmiana Później będę wybierać, który krzak sprawdził się najlepiej. Moje megagrony w zeszłym roku nie miały aż tak ogromnych gron (jak u ciebie), ale były bardzo słodkie. Może kwestia gleby - u mnie rosną na bardzo piaszczystym podłożu, albo trafił mi się taki typ.
Suppa - nie mam pojęcia, jakie mają być owoce na #37, ale faktycznie widać, że to jeszcze młoda odmiana Później będę wybierać, który krzak sprawdził się najlepiej. Moje megagrony w zeszłym roku nie miały aż tak ogromnych gron (jak u ciebie), ale były bardzo słodkie. Może kwestia gleby - u mnie rosną na bardzo piaszczystym podłożu, albo trafił mi się taki typ.
CO ROBICIE Z LIŚCMI POD PIERWSZYM GRONEM JAK OWOCE MAJA JUZ ŚREDNICE OK.3CM??
nie redukujesz ich iosci??
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Jak trzeba to tak, ale 3 cm pomidory w gronie nie są tego powodem.
Usuwam liście uszkodzone, żółte, dotykające ziemi. Jak pomidory zaczynają się wybarwiać, usuwam te liście, które im zasłaniają światło i te pod gronem.
Usuwam liście uszkodzone, żółte, dotykające ziemi. Jak pomidory zaczynają się wybarwiać, usuwam te liście, które im zasłaniają światło i te pod gronem.
Dorota
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 kwie 2012, o 01:22
Z tego co wiem, to nie usuwa się liści osłaniających pomidory, bo one mają właśnie chronić je przed słońcem.Dorcinda pisze:Jak pomidory zaczynają się wybarwiać, usuwam te liście, które im zasłaniają światło i te pod gronem.