Cytryna z pestki
Re: Cytryna z pestki
Witam, chciałbym się przywitać gdyż jestem nowy.
Około miesiąc temu wsadziłem do ziemi pestki cytryn. Wykiełkowały po ok. 2 tygodniach, oto one:
-Cytryna (pojedyncza)
-Druga Cytryna (pojedyncza)
Może na razie nie widać dokładnie, lecz na prawdę są 3 łodyżki. Teraz mam pytanie, co z nimi zrobić? Kiedy przesadzić do większej donicy? Mam mały problem gdyż moje cytrusy przechowuje tak:
A gdy zdejmę ten klosz z największej cytryny to dwa jej listki strasznie klapną, nie wiem dlaczego. Gdy nałożę przykrycie z powrotem zaraz wracają do normy.
Około miesiąc temu wsadziłem do ziemi pestki cytryn. Wykiełkowały po ok. 2 tygodniach, oto one:
-Cytryna (pojedyncza)
-Druga Cytryna (pojedyncza)
Może na razie nie widać dokładnie, lecz na prawdę są 3 łodyżki. Teraz mam pytanie, co z nimi zrobić? Kiedy przesadzić do większej donicy? Mam mały problem gdyż moje cytrusy przechowuje tak:
A gdy zdejmę ten klosz z największej cytryny to dwa jej listki strasznie klapną, nie wiem dlaczego. Gdy nałożę przykrycie z powrotem zaraz wracają do normy.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 gru 2013, o 18:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam! Posiadam prawie 3 lata niska rośliny - cytryna. Kilka razy była przycięta, ma podłoże: ziemia uniwersalna z perlitem. Stanowisko: na parapecie okna wschodniego. Kilka dni temu zauważyłem na liściach coś bardzo małe, białe kropki. Wiecie może co to są? Zamieszczam poniżej linki z zdjęciami tego roślinka.
https://zapodaj.net/8ba0c3741dc06.jpg.html
https://zapodaj.net/5a773ee5b8d0c.jpg.html
Z góry dziękuję
https://zapodaj.net/8ba0c3741dc06.jpg.html
https://zapodaj.net/5a773ee5b8d0c.jpg.html
Z góry dziękuję
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przędziorki, kup Magus i jak najszybciej zrób dwa opryski, każdy w odstępie tygodnia. Jeśli po tych dwóch dalej będzie coś łazić, możesz zrobić jeszcze jeden - też po upływie tygodnia.
Możesz też poczytać ten wątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... %99dziorki
Możesz też poczytać ten wątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... %99dziorki
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
Dzięki za pomoc @norbert76 mam pytanie: czy przycinanie wszystkie pędy i liście - sposób na przędziorki? Bo zamierzam zrobić szczepienie cytryny.
- norbert76
Nie, przycinanie czy szczepienie nie ma najmniejszego wpływu, czy pojawią się przędziorki czy nie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
Wkrótce zamierzam zrobić szczepienie cytryny, ale jedno nie wiem jakie stanowisko, gdzie cytryna ma stać w czasie szczepienia?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 maja 2016, o 13:55
Re: Cytrusy - porady ogólne
Dokładnie tydzień temu wykiełkowały obecne te 2 większe cytrynki.
Dzisiaj wykiełkowały kolejne 3, w tym jedna bardzo blisko starszej, mniejszej roślinki. Czy mogą tak na razie rosnąć. Kiedy będzie najlepiej je rozsadzić? Bardzo proszę o pomoc, bo nie miałem wcześniej styczności z cytrynami.
Mam pytanie...
Posadzona z pestki cytryna kiedy kwitnie i czy owocuje.
W jednym z pierwszych postów w tym wątku jest napisane ,
że trzeba 30 lat czekać na owocowanie z takiej sadzonki.
To jak to jest ?
Posadzona z pestki cytryna kiedy kwitnie i czy owocuje.
W jednym z pierwszych postów w tym wątku jest napisane ,
że trzeba 30 lat czekać na owocowanie z takiej sadzonki.
To jak to jest ?
- Piotrek_85
- 50p
- Od: 24 sty 2014, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam To może teraz przedstawię wam cytrynę uratowaną przez jednego ,,forumowicza".
Dziwi mnie jednak fakt dlaczego niektóre listki te starsze były ciemno zielone, ale z czasem przybierają barwe jaśniejszego odcienia. Głównie na bokach liści
Aparatem z komórki ciężko było te zjawisko uchwycić. Wiecie może czego może być to przyczyna ?
Z góry dziękuje,
Artur
Dziwi mnie jednak fakt dlaczego niektóre listki te starsze były ciemno zielone, ale z czasem przybierają barwe jaśniejszego odcienia. Głównie na bokach liści
Aparatem z komórki ciężko było te zjawisko uchwycić. Wiecie może czego może być to przyczyna ?
Z góry dziękuje,
Artur
- norbert76
Stawiam na początek chlorozy. W handlu są odpowiednie preparaty.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Akurat posiadam jeden z preparatów Florovit nawóz przeciwko żółknięciu liści (zapobiega chlorozie)
Tylko zastanawiam się czy zastosować go:
Zapobiegawczo czyli 5ml/1L 2 razy w miesiącu
Czy też:
Interwencyjnie 5ml/2.5L 1-2 razy w tygodniu.
Doglebowo czy może lepiej dolistnie ?
Tylko zastanawiam się czy zastosować go:
Zapobiegawczo czyli 5ml/1L 2 razy w miesiącu
Czy też:
Interwencyjnie 5ml/2.5L 1-2 razy w tygodniu.
Doglebowo czy może lepiej dolistnie ?
- norbert76
Stosujesz dopóki nie ustąpią objawy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta