Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2

Post »

Pawrzes jest napisane na paczce "Siać koniec stycznia początek lutego, Późniejszy siew powoduje znacznie opóźnienie kwitnienia" ta odmiana tak widocznie ma być siana :) Mam inne aksamitki i to dopiero będę siała może na koniec marca, ale ta jest taka i co zrobić.
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p
Od: 21 kwie 2013, o 00:32

Post »

smirka pisze:awle a gdzie dostałeś nasiona aksamitki Eva?

Na http://sklep.lawendares.pl/pl/nasiona_kwiaty_aksamitka ale teraz nie mają tych nasion. Inne firmy Selecta kiełkują a ta nic... (mimo że "przydatność do siewu 11.16")
paprotka882 pisze:Pawrzes jest napisane na paczce "Siać koniec stycznia początek lutego, Późniejszy siew powoduje znacznie opóźnienie kwitnienia" ta odmiana tak widocznie ma być siana :) Mam inne aksamitki i to dopiero będę siała może na koniec marca, ale ta jest taka i co zrobić.

No ale inne firmy tego na opakowaniu nie piszą, standardowo marzec-kwiecień do inspektu lub maju wprost do gruntu. Ale ciekawe jak Tobie wyjdą te wcześnie wysiane :) Jeśli pozostało Ci trochę nasionek to część wysiej do druntu w maju i ciekawe jaka będzie między nimi różnica :)

W 2010 r. Agrokasia napisała:
Po raz pierwszy w życiu usunęłam wszystkie sadzonki w fazie kwitnienia! Ta odmiana brzydko kwitnie i jeszcze brzydziej przekwita. Szkoda miejsca w ogródku. Oczywiście nie winię kwiatów, tylko producenta (PNOS Ożarów), który wypuścił na rynek taki bubel.

Wg Rosjan tylko Wanilia F1 jest warta zakupu, porównanie:
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01

Post »

No cóż, pozostaje nam więc gorąco prosić Pawła o nasiona braci wschodnich.... może na przyszłą akcję wymiany nasion?
Ja dokupiłam w tym roku Carmen, wyniosłą Hawaii i niską żółtą bez nazwy wszystkie z Plantico. Ciekawe jak rosną?
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

To może i moja będzie szkaradna a cieszyłam się tak z niej, najwyżej poupycham gdzie mniej widać. Mam pół paczki jeszcze, posieje kilka w maju.
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

Swoją drogą znalazłam np coś takiego http://www.ogrodniczy.eu/product/id/213 ... wanilia-f1 to ta była by taka ładna?
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p

Post »

nyna76, te nasionka można też dostać w Polsce
Rekwiat - 6 szt. nasion (cena 3 zł i więcej) i PPHU Ogrodnik 10 szt. nasion

Te żółte to Petite Gold (na stemplu powinna być nazwa)

paprotka882, no moja jedyne większe kwiaty uzyskała... na parapecie w pokoju z sadzonki więc nie urosła wysoka:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=378
Tak to ta hybrydowa odmiana (nasiona PanAmerican Seed)

Znalazłem kolejną rozczarowaną osobę: http://theboggarden.blogspot.com/2012/1 ... onowo.html

Czy ktoś miał Kilimanjaro od firmy Toraf? Te oficjalnie rosną wyższe ale może kwiaty są okazalsze w ogrodowych warunkach...

Czy jest ktoś kto wysiewał http://nasiona.pl/Aksamitka_niska_pe%C5 ... ,2679.html od firmy Polan albo wie jaka to jest odmiana?
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p

Post »

Tak Pawle, poszukałam, to jest petite gold. A białe kupiłam właśnie z Polan, taką którą pokazujesz. Pierwszy raz będę siać. Chętnie podzielę się doświadczeniami. A jak położyłam opakowanie na tablecie, to spokojnie mogę stwierdzić, że jest ich ze 100...a nasiona Rekwiatu te marne 6 szt widziałam, ale dziadostwem jest 16 złza przesyłkę, więc zrezygnowałam.Kupiłam też urokliwą Mariettę. Moje nasiona zamówiłam w HURTPOL Sierpc. Szybka wysyłka, duży wybór.

Kocham aksamitki i mogłabym je mieć wszędzie...na działce i na balkonie. W zeszłym roku synuś siał w przedszkolu na dzień Matki i kwitły aż do listopada na balkonie.
Ania
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p

Post »

Ok. Miałem je mieć w zeszłym sezonie ale Vilmorin tak namieszał że okazały się Orange Flame...Fajnie, ciekawe jaki będzie efekt. Cały czas mam ochotę dokupić kolejne odmiany tylko gdzie ja znajdę dla nich miejsce :roll:
Oj drogo, ja w necie zamawiam listami zwykłymi więc przy niższej cenie za paczuszki otrzymuję je taniej niż bym kupił w sklepach ogrodniczych (w których nie widzę dużego wyboru aksamitek)
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p

Post »

U nas średnia cena za nasiona to 1.90 zł w ogrodniczym.
Ania
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p

Post »

Oj faktycznie w tym Moczarowym ogrodzie marne te białe, a wręcz brzydkawe. Cały czas się łudzę, że moje będą nieco ładniejsze, ale już mi tak zapał do nich nieco opadł. A ten moczarowy ogród piękny ech :)
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Ja też kocham aksamitki,na białą a raczej ekri skusiłam sie raz i to była paorazka,w paczce nasion mało ,krzaczek kwitł marnie kilkoma kwiatami które trzebabyło obrywać bo brązowiały,i dlatego sieję tylko kolorowe.
doska_
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 cze 2012, o 16:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

paprotka882 pisze:Pawrzes jest napisane na paczce "Siać koniec stycznia początek lutego, Późniejszy siew powoduje znacznie opóźnienie kwitnienia" ta odmiana tak widocznie ma być siana :) Mam inne aksamitki i to dopiero będę siała może na koniec marca, ale ta jest taka i co zrobić.
Po Twoim poście postanowiłam przejrzeć swoje aksamitki i też mam jedną z Ożarowa, gdzie zalecają wysiew: I-do połowy II (póżniejszy wysiew znacznie opóźnia kwitnienie), więc trzeba wysiewać :)
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

A to jest jakaś amatorska odmiana? ;:oj
Pozdrawiam
Ewa
Zablokowany