1grazyna46- dziękuję

zaczynam się rozglądać za innymi odmianami... cymbidium- to dopiero cudo jest- prze- piękny kwiat- moje marzenie mieć przynajmniej jednego

a co do keika, czy jak się on tam zwie- to powiem tylko jedno- ten storczyk, już mi niejedną historię wywinął(co zresztą po nim widać)- raz z niewiadomych(przynajmniej dla mnie) przyczyn wygnił mu środek...a pęd z kwiatami miał nadal... od korzeni wybiła mu druga w zastępstwie po ok. miesiącu- podziwiam się za cierpliwość- została nagrodzona

a teraz wypuszcza nowy pęd

szalona roślina
heliofitka- co do parapetu to powiem szczerze, ze może ze trzy sztuki kupiłam na forum... reszta pojawiła się jako prezent(i to nie dla mnie

)... a na całym domu jest ich jeszcze ok 6

na osłonki polowałam i czaiłam się 3 lata... wyglądają ładnie- ale nie polecam tych akurat- bo są szklane i mają farbę w osłonce- a jak się storczyka wyjmuje to się niestety rysa i kolor schodzi... a tak osłonka to świetna rzecz- raz, że nadmiar wody zostaje na dole osłonki(jeśli jest wysoka) a dodatkowo można dowolnie ,,żonglować " storczykami po oknach- w zależności od tego, gdzie ma być bardziej reprezentacyjnie

gdzieś wyczytałam, że im więcej storczyków na oknie tym lepiej- bo pobudzają się wzajemnie do kwitnienia... to spełnienia marzeń roślinnych

powodzenia w walce- oczywiście trzymam kciuki za wygraną
izary- będą, oj będą- może nawet szybciej niż myślisz... fiołki mam nadzieję, że się za siebie wezmą- bo jak na razie tylko listki i listki... a pączki tylko jako wyjątek potwierdzający regułę
Gracjella- dziękuję, taki parapet mi się długo marzył, aktualnie tego wysokiego storczyka przeniosłam do kuchni na parapet okienny- ładnie góruje nad fiołkami
Fraszka_1- zgadzam się- mam pierwsze symptomy

ale miła to jest choroba

co do nazwy fiołka to jak mi goście wyjdą z kuchni, to się przejdę i zobaczę... aktualnie jestem uziemiona w pokoju
iksja- już mi się drastycznie kurczą... rodzice stwierdzili niedawno, że nas rośliny zamęczą...
PEPSI- oj, właśnie to- zapomnieć... wtedy mają się najlepiej- zgadzam się w 100%