Pomidorki koktajlowe - 3 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomidorki koktajlowe - 3 cz.

Post »

Dziękuje. Jeśli coś nie wyjdzie To będę miał pretensje tylko do siebie :D a jak będę miał pytania to już wiem że mogę pytać :wink: dostałem już od jednego z forumowiczów notatki które jak twierdzi prowadził z m in Twoich wypowiedzi także będę czytał i czytał a jakby co będę również pytał :wit
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kiedy zamierzasz wysiewać te pomidorki balkonowe ?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

na razie nie mam pojęcia ;:oj Myślałem aby poczekać aż tu na forum ruszy o tym dyskusja :wink: a jaki termin polecasz? Biorąc pod uwagę, że na razie nie mam opcji na doświetlanie siewek :roll:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ależ oczywiście, że doświetlanie nie wchodzi w grę.

Ja wysiewam w okolicy 1 marca. W 3 dekadzie kwietnia mogą być ekspediowane na docelowe miejsce ale trzeba się liczyć z koniecznością 3- krotnego pikowania. Z kuwety do wielodoniczki, następnie do kubków 0,5 l a potem do wiaderek 1 l. Do wiader powinny być wsadzane już zahartowane.

Doniczki docelowe czy wiadra mogą być w każdej chwili schowane do mieszkania w razie niskich temperatur. To jedna z zalet takiej uprawy.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak teraz otwarłem z ciekawości ten plik z radami :wink: Tu jest napisane, cytuje: "Pomidory uprawia się z rozsady, której produkcję najlepiej rozpocząć od końca lutego (Ja polecam 17-18 marzec) w kiełkowniku.." Co do Twojej wypowiedzi powyżej, to rozumiem że trzeba to zrobić fazami :wink: A to że mogą być schowane to dodatkowy plus, który akurat mnie pasuje :D

-- 31 gru 2013, o 14:01 --

Na wielodoniczki mogą być pojemniki po zaworach o wymiarze 3.5x3.5x3(głębokość)? Czy będą za płytkie?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

To kilkakrotne pikowanie zapobiega w jakiś stopniu wybieganiu na rzecz rozrastania się systemu korzeniowego. A wcześniejszy siew niż do uprawy gruntowej wynika właśnie z faktu możliwości prostej ochrony przed niskimi temperaturami. Piszę " pikowanie " choć gwoli prawdy pikuje się tylko raz z kuwety do wielodoniczki, bo następne zabiegi to jest przesadzanie.

Te pojemniki będą za płytkie jako, że siewki pikuje się po liścienie .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tego się obawiałem. Mam trochę więcej jeszcze takich: 6.5x6.5x5(głębokość) jak oceniasz te? Dobrze że wynikła ta rozmowa bo jeszcze zdążę wrazie co zaopatrzyć się w jakieś inne :wink:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ostatecznie mogą być. I nie oglądaj się na jakieś bajeczki o liściach właściwych. Przy wcześniejszym siewie siewki moment się wyciągają i jeśli czeka się na rozwój liści właściwych, to wypada potem pikować do butelek PET ;:306

To jest pomidorek już w tydzień po pikowaniu

Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ostatecznie, ale jakbym miał możliwość inne to jakie? Bo mam jeszcze czas żeby się rozglądać :wink: tamte wykorzystam jak już nic nie znajdę. Czyli pomidorki można przepikować wcześniej? Jeśli tylko ich budowa na to pozwoli tak? Dzięki czemu w świeżej ziemi i same ruszą szybciej niż gdyby były zostawione dłużej czyt do "właściwych" liści. Sorry laik jestem :wink:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Te ostatnio przez Ciebie wymienione doniczki będą dobre pod warunkiem, że nie pozwolisz siewkom na zbytnie wybiegnięcie. Pikujesz po rozłożeniu liścieni kiedy tylko zacznie być widoczny w środku zalążek I liścia .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czyli rozumiem że są za płytkie o 2-3cm tak? Mogę zamienić je na doniczki. Pozostaje tylko etap 2 i na ten będę potrzebować jakąś wielodoniczke.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Są dobre pod warunkiem, że siewki nie wybiegną. A wybiec mogą jeśli :
1. będziesz je za długo przetrzymywał w kuwecie
2. będą za gęsto wysiane
3. Będą mieć za mało światła a
4. będą trzymane w za wysokiej temperaturze.

Nie mam tu pod ręką multipalety ale jeśli mnie pamięć nie myli głębokość doniczek to 5,5 cm.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mam kilka 6.5x6x5x7 (kwadratowe i "okrągłe") oraz trochę większych 9x9x8 później litrowe okrągłe 12x12głębokość
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”