Pomidorki koktajlowe - 3 cz.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidorki koktajlowe - 3 cz.
Dziękuje. Jeśli coś nie wyjdzie To będę miał pretensje tylko do siebie a jak będę miał pytania to już wiem że mogę pytać dostałem już od jednego z forumowiczów notatki które jak twierdzi prowadził z m in Twoich wypowiedzi także będę czytał i czytał a jakby co będę również pytał
Kiedy zamierzasz wysiewać te pomidorki balkonowe ?
- BobejGS
- Kontakt:
na razie nie mam pojęcia Myślałem aby poczekać aż tu na forum ruszy o tym dyskusja a jaki termin polecasz? Biorąc pod uwagę, że na razie nie mam opcji na doświetlanie siewek
Ależ oczywiście, że doświetlanie nie wchodzi w grę.
Ja wysiewam w okolicy 1 marca. W 3 dekadzie kwietnia mogą być ekspediowane na docelowe miejsce ale trzeba się liczyć z koniecznością 3- krotnego pikowania. Z kuwety do wielodoniczki, następnie do kubków 0,5 l a potem do wiaderek 1 l. Do wiader powinny być wsadzane już zahartowane.
Doniczki docelowe czy wiadra mogą być w każdej chwili schowane do mieszkania w razie niskich temperatur. To jedna z zalet takiej uprawy.
Ja wysiewam w okolicy 1 marca. W 3 dekadzie kwietnia mogą być ekspediowane na docelowe miejsce ale trzeba się liczyć z koniecznością 3- krotnego pikowania. Z kuwety do wielodoniczki, następnie do kubków 0,5 l a potem do wiaderek 1 l. Do wiader powinny być wsadzane już zahartowane.
Doniczki docelowe czy wiadra mogą być w każdej chwili schowane do mieszkania w razie niskich temperatur. To jedna z zalet takiej uprawy.
- BobejGS
- Kontakt:
Tak teraz otwarłem z ciekawości ten plik z radami Tu jest napisane, cytuje: "Pomidory uprawia się z rozsady, której produkcję najlepiej rozpocząć od końca lutego (Ja polecam 17-18 marzec) w kiełkowniku.." Co do Twojej wypowiedzi powyżej, to rozumiem że trzeba to zrobić fazami A to że mogą być schowane to dodatkowy plus, który akurat mnie pasuje
-- 31 gru 2013, o 14:01 --
Na wielodoniczki mogą być pojemniki po zaworach o wymiarze 3.5x3.5x3(głębokość)? Czy będą za płytkie?
-- 31 gru 2013, o 14:01 --
Na wielodoniczki mogą być pojemniki po zaworach o wymiarze 3.5x3.5x3(głębokość)? Czy będą za płytkie?
To kilkakrotne pikowanie zapobiega w jakiś stopniu wybieganiu na rzecz rozrastania się systemu korzeniowego. A wcześniejszy siew niż do uprawy gruntowej wynika właśnie z faktu możliwości prostej ochrony przed niskimi temperaturami. Piszę " pikowanie " choć gwoli prawdy pikuje się tylko raz z kuwety do wielodoniczki, bo następne zabiegi to jest przesadzanie.
Te pojemniki będą za płytkie jako, że siewki pikuje się po liścienie .
Te pojemniki będą za płytkie jako, że siewki pikuje się po liścienie .
- BobejGS
- Kontakt:
Tego się obawiałem. Mam trochę więcej jeszcze takich: 6.5x6.5x5(głębokość) jak oceniasz te? Dobrze że wynikła ta rozmowa bo jeszcze zdążę wrazie co zaopatrzyć się w jakieś inne
- BobejGS
- Kontakt:
Ostatecznie, ale jakbym miał możliwość inne to jakie? Bo mam jeszcze czas żeby się rozglądać tamte wykorzystam jak już nic nie znajdę. Czyli pomidorki można przepikować wcześniej? Jeśli tylko ich budowa na to pozwoli tak? Dzięki czemu w świeżej ziemi i same ruszą szybciej niż gdyby były zostawione dłużej czyt do "właściwych" liści. Sorry laik jestem
Te ostatnio przez Ciebie wymienione doniczki będą dobre pod warunkiem, że nie pozwolisz siewkom na zbytnie wybiegnięcie. Pikujesz po rozłożeniu liścieni kiedy tylko zacznie być widoczny w środku zalążek I liścia .
- BobejGS
- Kontakt:
Czyli rozumiem że są za płytkie o 2-3cm tak? Mogę zamienić je na doniczki. Pozostaje tylko etap 2 i na ten będę potrzebować jakąś wielodoniczke.
Są dobre pod warunkiem, że siewki nie wybiegną. A wybiec mogą jeśli :
1. będziesz je za długo przetrzymywał w kuwecie
2. będą za gęsto wysiane
3. Będą mieć za mało światła a
4. będą trzymane w za wysokiej temperaturze.
Nie mam tu pod ręką multipalety ale jeśli mnie pamięć nie myli głębokość doniczek to 5,5 cm.
1. będziesz je za długo przetrzymywał w kuwecie
2. będą za gęsto wysiane
3. Będą mieć za mało światła a
4. będą trzymane w za wysokiej temperaturze.
Nie mam tu pod ręką multipalety ale jeśli mnie pamięć nie myli głębokość doniczek to 5,5 cm.
- BobejGS
- Kontakt:
Mam kilka 6.5x6x5x7 (kwadratowe i "okrągłe") oraz trochę większych 9x9x8 później litrowe okrągłe 12x12głębokość