Pomidory w donicach cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.2

Post »

Tylko nie tnijcie karłowych, samokończących, maskotek, azteków. Tak się wydaje, że wszyscy mają wszystko wiedzieć. Niektórzy zaczynają i mają pytać. Po to jest forum?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Musisz wiedzieć jak docelowo głęboko będzie wsadzona sadzonka pomidora, by wiedzieć gdzie ciąć.

Nie można ot tak sobie ciąć co się chce, kiedy się chce i gdzie się chce.
x-o-a
---

Post »

To nie jest takie proste. Może poprosimy link gdzie to było dokładnie. Już dwa dni siedzę do trzeciej nad ranem i dalej nie wiem.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

esony1 pisze:witam, powiedzcie mi proszę czemu służy tak wczesne ogławianie pomidorów ?
A jak inaczej można znęcać się nad pomidorem.
To tak: najpierw wysiać za wcześnie, potem mało światła, a jak wybiegnie, to uciąć, żeby od nowa męczył się i regenerował.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Krąży teoria,że wtedy buduje korzenie i ogólnie wychodzi mu to na zdrowie.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jedno podlanie Bio-algenem da więcej na rozwój korzeni, niż hamowanie części nadziemnej, przez skracanie. Trzy tygodnie po pikowaniu rozsada już powinna iść na miejsce docelowe, aby korzenie miały więcej miejsca na ich dalszy rozwój.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

To taka szkoła życia,aby stał się wzorem dla innych pomidorków.Na fitness nie chodzi,więc coś z nim trzeba zrobić.W fazie rozrostu też się nad nimi znęcamy ,a to wiążąc go,a to obrywając liście a później ogławiamy.Wszystko to aby uzyskać jak największe i najładniejsze zbiory.Niestety w uprawie amatorskiej nie mamy możliwości zapewnienia takich warunków jak w uprawie towarowej. ;:170 ;:170
x-o-a
---

Post »

Też mi się to podoba. A my chcemy tylko wychodować kilka doniczek pomidora na balkonie. Trudno jak będzie trzeba będziemy czytać i pisać doktoraty i zdawać egzaminy z tej uprawy. Ja jestem dopiero w głębokiej podstawówce.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie wiem po co te spory co lepsze. :) Niech każdy obierze dla siebie najlepszy sposób produkcji rozsady. Przecież najważniejsze, by każdy z nas zjadł własne pomidory. ;:136 A czy ogłowione czy nie, czy siane wcześniej czy później, czy nawożone tak, czy inaczej, to nie ważne. Każdy wybierze to, co może zapewnić swoim pomidorkom, by było im najlepiej. ;:333
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

ekopom pisze:
esony1 pisze:witam, powiedzcie mi proszę czemu służy tak wczesne ogławianie pomidorów ?
A jak inaczej można znęcać się nad pomidorem.
To tak: najpierw wysiać za wcześnie, potem mało światła, a jak wybiegnie, to uciąć, żeby od nowa męczył się i regenerował.
:) Dziękuję za wyjaśnienie.
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
NataS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lis 2013, o 21:42

Re: Pomidory w donicach cz.1

Post »

Witajcie,
Przeczytałam cały wątek ale chciałam się upewnić co do wielkości doniczek. Z powodu małego balkonu chciałabym wybrać najmniejsze dopuszczalne i optymalne dla tych pomidorków:
Tim Red
Tim Yellow
Yellow Pear
Da Vaso
Pendulina Orange

To moja pierwsza przygoda z pomidorkami. Sporo odnośników z tego wątku już nie działa, więc pewnie jeszcze pozwolę sobie na pytania w przysżłości.
pozdrawiam
NataS
x-o-a
---

Post »

Brawo Błażej. Tak trzymaj. Przynajmniej Ty się nie sadzisz. Mam prośbę odpowiadajmy sobie rzeczowo i życzliwie. Czasem nawet jak dzieciom w przedszkolu. Niektórzy stawiają pierwsze kroki. To chyba taki wątek.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie o to chodzi by wyśmiewać czy krytykować którąś metodę, a o to by w konkretny i rzeczowy sposób przedstawić swoją. Wtedy każdy sobie sam wybierze dla siebie odpowiednią metodę produkcji rozsady.

Wiadomo, że jak ktoś ma swój sprawdzony sposób, to nawet sto osób go nie przekona do innej. Jesnak niech rzeczowo przekona osobę do swojej metody, a nie obśmiewa innej, która też przynosi świetne wyniki.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”