Zakładamy ogród warzywny...cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zakładamy ogród warzywny...cz.2
Przymrozki nie zaszkodzą : marchewce, pietruszce, rzodkiewce, sałacie, cebuli. Możesz siać spokojnie. Te warzywa zawsze sieje, nic im się nie dzieje. Bez przykrycia wytrzymywały minus 4*C. Gdy zapowiadają troszkę większe spadki temperatury to przykrywam włókniną.
Pozdrawiam! Gienia.
Re: Nasze plany warzywniaków 2020 (plan/szkic/rysunek)
MOZE ZAŁÓŻMY NOWY TEMAT?Karina25 pisze:Hej!
Czy zakładając swoje warzywniaki rozrysowujecie sobie plan?
W tym roku będę miała swoją pierwszą grządkę warzywną i szczerze mówiąc od 3 miesięcy staram się ją zaplanować i chętnie zainspirowałabym się Waszymi rysunkami/planami
Przeszukałam forum i niestety nic nie znalazłam. Myślę, że fajnie byłoby gdybyśmy mieli inspiracje w jednym miejscu
Ps. Ja jak w końcu skończę go planować (zgodnie z alleopatią) też chętnie się podziele
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 mar 2020, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć,
po trzech latach posiadania ogródka, nareszcie (chyba dzięki pracy trzeci tydzień w domu) wzięłam się za mój własny, wymarzony warzywniak
Nasiona mam, część już sobie rośnie w mieszkaniu. Deski na podwyższone grządki czekają na zbicie w weekend.
Zaczęłam robić plan rozmieszczenia warzyw, według tabelek o dobrym sąsiedztwie i wyszło mi coś takiego.
Co sądzicie? Coś zmienić? Gdzie dosadzić zioła lub kwiaty(jakie)?
po trzech latach posiadania ogródka, nareszcie (chyba dzięki pracy trzeci tydzień w domu) wzięłam się za mój własny, wymarzony warzywniak
Nasiona mam, część już sobie rośnie w mieszkaniu. Deski na podwyższone grządki czekają na zbicie w weekend.
Zaczęłam robić plan rozmieszczenia warzyw, według tabelek o dobrym sąsiedztwie i wyszło mi coś takiego.
Co sądzicie? Coś zmienić? Gdzie dosadzić zioła lub kwiaty(jakie)?
Pozdrawiam,
Zuzia
Zuzia
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Ja bym dała cebulę przy marchewce a sałatę w miejsce cebuli.Sałata po wyrwaniu zrobi miejsce dla cukinii,która potrzebuje trochę miejsca.
Natomiast cebula z marchewką działają na siebie korzystnie.Reszty Twojego planu nie analizowałam a i moja wiedza nie jest pewnie miarodajna.
Mnie zainteresowały Twoje podniesione grządki, bo też mam deski,które cierpliwie czekają na realizację.Jaki wymiar będą miały Twoje grządki ,bo w planach wygląda,że będą sporych rozmiarów?
Natomiast cebula z marchewką działają na siebie korzystnie.Reszty Twojego planu nie analizowałam a i moja wiedza nie jest pewnie miarodajna.
Mnie zainteresowały Twoje podniesione grządki, bo też mam deski,które cierpliwie czekają na realizację.Jaki wymiar będą miały Twoje grządki ,bo w planach wygląda,że będą sporych rozmiarów?
pozdrawiam
Alicja
Alicja
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Dodstkowo cebula albo czosnek przy marchewce odstraszają połyśnicę.
Pozdrawiam. Sławka
-
Uzupełnię jeszcze; pomidory wielkoowocowe i koktajlowe daj na jedną grządkę, może będzie potrzebny jakiś oprysk, wtedy nie będzie się chlapać na inne warzywka.. Ogórki potrzebują dużo miejsca, obojętnie czy uprawiane na płask czy w pionie.Rzodkiewkę wrzuć niezbyt gęsto w rządki marchewki , pietruszki i cebuli. Pierwsza wschodzi wyznaczając rządek i pierwsza zejdzie z grządki. Rozsadę sałaty rozpikuj też w cebuli, marchewce, pietruszce, nawet w pomidorach. Szybko ją zjecie, a jak będą ogórki, czyli mizeria to sałata nie będzie już atrakcyjna - przynajmniej u mnie tak jest. Gdy wsadzisz już pomidory to dosadź parę aksamitek. Niszczą nicienie, a właściwie nie niszczą tylko powodują, że się nie rozmnażają. (Gdzieś to kiedyś wyczytałam ). Koperek rozrzuć po wszystkich skrzyniach, niech sobie rośnie jak mu pasuje, gdy Ci będzie przeszkadzał do zrywasz na bieżące potrzeby bądź do mrożenia. Zostawiasz parę by się sam rozsiał i masz go z głowy na lata. Będziesz go wyrywać jak chwast. Ja nigdy się nie przejmowałam sąsiedztwem roślin i ich wzajemnym wpływem. Na małej powierzchni to nic nie daje. Bo co za różnica że jakieś warzywa rosną od siebie w odległości 1 metr albo 2 czy 3 metry. Tak na oko to Twoje grządki będą chyba 1,20 naokoło 2 m długości ?
Zapewne jeszcze parę osób dorzuci kilka praktycznych porad.
Zapewne jeszcze parę osób dorzuci kilka praktycznych porad.
Pozdrawiam! Gienia.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Możesz też ewentualnie dać między cukinie kilka krzaczków jakiejś słodkiej kukurydzy, nie zajmie sporo miejsca, a te rośliny dobrze na siebie działają. Na miejscu cukinii może być wcześniej także sałata.
Jak daleko od ulicy są Wasze warzywniki?
Najlepiej jak działki sa z dala od ulicy.Lunarii pisze:Jak daleko od ulicy są Wasze warzywniki?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 mar 2020, o 17:58
Dziękuję za podpowiedzi, naniosłam już poprawki na moją wersję papierową, uwzględniając kukurydzę i aksamitkę. Jeszcze tylko ich nasiona muszę ogarnąć
karool, gienia1230 grządki mają mieć 100x200cm. Czy duże? Nie wiem, okaże się w praktyce za kilka miesięcy
W moim przypadku (miasto niecałe 40tyś mieszkańców) do najbliższej drogi mam około 40/50m
karool, gienia1230 grządki mają mieć 100x200cm. Czy duże? Nie wiem, okaże się w praktyce za kilka miesięcy
W moim przypadku (miasto niecałe 40tyś mieszkańców) do najbliższej drogi mam około 40/50m
Pozdrawiam,
Zuzia
Zuzia
-
Ok, grządka nie powinna być szersza niż 120 cm, chodzi o to by nie wchodzić na nią a sięgnąć ręka z jednej i drugiej strony i wyplewic. Długość obojętna, jaka tam komu pasuje.
Pozdrawiam! Gienia.
Serio.jarekcda pisze:Najlepiej jak działki sa z dala od ulicy.Lunarii pisze:Jak daleko od ulicy są Wasze warzywniki?
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Ja warzywnik mam od razu przy drodze. Tylko jest to droga na wsi, nie ma tu ruchu jak w mieście Ale nie sadzę też tam na przykład sałaty, rzodkiewki czy szpinaku. W tym roku pod płot od strony drogi posieję kukurydzę i słoneczniki. Dużo słoneczników