Pomidory-choroby i szkodniki cz.15
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.15
U mnie gorsze wiązanie na wyższych gronach dotyczy przeważnie tych wielkoowocowych , ale też nie wszystkich.
Sakiewka Chudziaka wiąże super , Anna Rusian też .Zrobię sobie spis odmian , które wiążą dobrze przez cały okres wzrostu .
Sakiewka Chudziaka wiąże super , Anna Rusian też .Zrobię sobie spis odmian , które wiążą dobrze przez cały okres wzrostu .
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
No się cieszęanulab pisze:Sakiewka Chudziaka wiąże super ,
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
ABan, parę lat temu był bardzo dobry środek interwencyjno zapobiegawczy na choroby (m.innymi ZZ) TATOO, został zastąpiony właśnie INFINITI. Z tego co słyszałam, a była mowa o tym nawet tu na forum, w innych krajach ten preparat jest zarejestrowany i stosowany jak najbardziej na pomidorach też. Tylko w Polsce nie ma rejestracji na pomidory.
Pozdrawiam! Gienia.
Testowałem i Mildex i Infinito w trudnych warunkach. Mildex jest lepszy. To że nie ma u nas rejestracji na pomidory wg mnie również świadczy o jego mniejszej skuteczności. Infinito jest za to najlepszy na mączniaka rzekomego na ogórkach. Również kiedyś testowałem w bardzo trudnych warunkach.
Pozdrawiam
Adam
Adam
gienia1230, ABan dzięki za odpowiedzi.
Tak jak napisałem - pryskałem w poniedziałek środkiem, którego składniki to metalaksyl-M i mankozeb (nazwa Ridomil Gold). W środę rano nadal pojawiały się plamy na liściach, ale wydaje się że tempo rozwoju zarazy nieco wyhamowało. Następny oprysk mogę zrobić dopiero w piątek. Z tego co rozumiem najlepszy będzie Mildex? Myślałem jeszcze o Curzate CU, którego składnikiem jest cymoksanil. Ten preparat będzie mi łatwiej zdobyć. Skoro mildex jest najlepszy to poszukam, niestety INFINITO widziałem tylko w dużych opakowaniach.
Tak jak napisałem - pryskałem w poniedziałek środkiem, którego składniki to metalaksyl-M i mankozeb (nazwa Ridomil Gold). W środę rano nadal pojawiały się plamy na liściach, ale wydaje się że tempo rozwoju zarazy nieco wyhamowało. Następny oprysk mogę zrobić dopiero w piątek. Z tego co rozumiem najlepszy będzie Mildex? Myślałem jeszcze o Curzate CU, którego składnikiem jest cymoksanil. Ten preparat będzie mi łatwiej zdobyć. Skoro mildex jest najlepszy to poszukam, niestety INFINITO widziałem tylko w dużych opakowaniach.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: choroba pomidora
Zniekształcenie pomidorów- nie jest chorobą,
Przyczyn jest kilka: pozostawienie staśmionych kwiatów
duże różnice dobowe temp. przy zapylaniu i zawiązywaniu owoców
nieprawidłowe stosowanie regulatorów wzrostu
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Bardzo mi pasuje ten przepis, bardzo prosty, bez naukowych wywodów.nemezja pisze:nemezja pisze:Co do sporządzenia roztworu do oprysku ,to praktycznie wygląda tak :
- odmierzyć 2 łyżeczki od herbaty kredy lub wapna hydratyzowanego i 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego lub sok z ok 1/2 cytryny. Dodać kilka łyżeczek wody i mieszać aż roztwór stanie się w miarę przeżroczysty/ przy użyciu kredy będzie się pienił/. Wymieszać to następnie z 10 litrami wody.
Muszę opryskać Sausage i Libby's Pride p-ko wierzchołkowej zgniliznie, znalazłam coś takiego, czy to się nadaje?
Pozdrawiam! Gienia.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Następne grona wiążą już bez śladów choroby, ZZ to nie była na bank, pewnie taka dziwna odmiana Szarej. Na razie mimo załamania pogody i prawie 2 tygodni deszczu nie ma żadnych niepokojących objawów, trochę alternarii i septariozy na liściach ale to niegroźne. Niestety nie ominęło mnie gradobicie więc pomidory w gruncie trochę popstrzone, muszę zrywać wcześniej i dojrzewać w domu bo na bank się coś przyplącze.solaris37 pisze:Witaj Whitedamewhitedame pisze:Link przeczytałam dokładnie a zdjęcie nawet mocno powiększyłam. Otóż nie jest takie samo. Na nim widać zdrowy zawiązek i zasuszone kwiaty ( z jakiejś przyczyny ), u nas to na zawiązkach są ślady choroby.
Wracając do pytania kolegi, gdyby nadal było ciepło to niczym nie pryskałabym na szarą, ale teraz przy takiej pogodzie coś trzeba z tym fantem zrobić: Topsin M 500 Sc, Bravo 500 SC, Sumilex 500 SC, Euparen Multi 50 WP no i wspomniany przez Ciebie Switch.
Ja natomiast użyłam środków IF i PW, częściej nawet niż on zaleca, bo przez ciągle padające deszcze nie wiem ile środka zmył deszcz.
Wczoraj spryskałem pomidory Switchem. Wcześniej myślałem, że to ZZ i użyłem Curzate. Miną tydzień i nic to nie dało. Zawiązki nadal czerniały. Wygląda na to, że nie jest to ZZ. U Ciebie już wszystko w prządku? Pomidory zawiązują się i nie widać objawów choroby? Co to są za środki IF i PW jeśli mogę wiedzieć. Jestem na forum nowy i nie znam tych skrótów - dopiero się uczę
ABan a widziałeś ten krzak?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- whitedame
Alternarioza i trochę Szarej, ale ona często przyplątuje się jak są nekrozy liści. Obejrzyj dokładnie kwiaty bo na nich też już może być Szara.
Beata
Whitedame
Jeśli pytasz o krzak na twoim ostatnim zdjęciu to wygląda to szarą pleśń.
Jeśli pytasz o krzak na twoim ostatnim zdjęciu to wygląda to szarą pleśń.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- whitedame
Jeśli chodzi o moje zdjęcie to tak przypuszczam, ale ja pytałam o zdjęcie kolegi gladiatora.
Żeby tak przekarmić to trzeba dużo agresywnego nawozu dać pod nogi a on twierdzi, że poza taczką kompostu na 10 m2 nie dał nic. Dlatego zupełnie poważnie podejrzewam wirusa
Żeby tak przekarmić to trzeba dużo agresywnego nawozu dać pod nogi a on twierdzi, że poza taczką kompostu na 10 m2 nie dał nic. Dlatego zupełnie poważnie podejrzewam wirusa
Beata
- Marzena62
- 500p
- Od: 13 lip 2012, o 22:21
czytałam tu kilkakrotnie o preparacie IF i znalazłam nawet przepis na niego, czy możecie powiedzieć na jakie choroby pomidora on jest ?
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
z pozdrowieniem - Marzena