Pomidory-choroby i szkodniki cz.15

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.15

Post »

U mnie gorsze wiązanie na wyższych gronach dotyczy przeważnie tych wielkoowocowych , ale też nie wszystkich.
Sakiewka Chudziaka wiąże super , ;:333 Anna Rusian też .Zrobię sobie spis odmian , które wiążą dobrze przez cały okres wzrostu .
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

anulab pisze:Sakiewka Chudziaka wiąże super , ;:333
No się cieszę :D
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

ABan, parę lat temu był bardzo dobry środek interwencyjno zapobiegawczy na choroby (m.innymi ZZ) TATOO, został zastąpiony właśnie INFINITI. Z tego co słyszałam, a była mowa o tym nawet tu na forum, w innych krajach ten preparat jest zarejestrowany i stosowany jak najbardziej na pomidorach też. Tylko w Polsce nie ma rejestracji na pomidory.
Pozdrawiam! Gienia.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Testowałem i Mildex i Infinito w trudnych warunkach. Mildex jest lepszy. To że nie ma u nas rejestracji na pomidory wg mnie również świadczy o jego mniejszej skuteczności. Infinito jest za to najlepszy na mączniaka rzekomego na ogórkach. Również kiedyś testowałem w bardzo trudnych warunkach.
Pozdrawiam
Adam
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

gienia1230, ABan dzięki za odpowiedzi.

Tak jak napisałem - pryskałem w poniedziałek środkiem, którego składniki to metalaksyl-M i mankozeb (nazwa Ridomil Gold). W środę rano nadal pojawiały się plamy na liściach, ale wydaje się że tempo rozwoju zarazy nieco wyhamowało. Następny oprysk mogę zrobić dopiero w piątek. Z tego co rozumiem najlepszy będzie Mildex? Myślałem jeszcze o Curzate CU, którego składnikiem jest cymoksanil. Ten preparat będzie mi łatwiej zdobyć. Skoro mildex jest najlepszy to poszukam, niestety INFINITO widziałem tylko w dużych opakowaniach.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: choroba pomidora

Post »

armani264 pisze:Obrazek
co to za choroba pomidora?
Obrazek nie które pomidory tak własnie wygladają,bardziej interesuje mnie te plamy od spodu lisci.wierzcholki są ok

Zniekształcenie pomidorów- nie jest chorobą,
Przyczyn jest kilka: pozostawienie staśmionych kwiatów
duże różnice dobowe temp. przy zapylaniu i zawiązywaniu owoców
nieprawidłowe stosowanie regulatorów wzrostu
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

nemezja pisze:
nemezja pisze:Co do sporządzenia roztworu do oprysku ,to praktycznie wygląda tak :
- odmierzyć 2 łyżeczki od herbaty kredy lub wapna hydratyzowanego i 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego lub sok z ok 1/2 cytryny. Dodać kilka łyżeczek wody i mieszać aż roztwór stanie się w miarę przeżroczysty/ przy użyciu kredy będzie się pienił/. Wymieszać to następnie z 10 litrami wody.
Bardzo mi pasuje ten przepis, bardzo prosty, bez naukowych wywodów.
Muszę opryskać Sausage i Libby's Pride p-ko wierzchołkowej zgniliznie, znalazłam coś takiego, czy to się nadaje?

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

solaris37 pisze:
whitedame pisze:Link przeczytałam dokładnie a zdjęcie nawet mocno powiększyłam. Otóż nie jest takie samo. Na nim widać zdrowy zawiązek i zasuszone kwiaty ( z jakiejś przyczyny ), u nas to na zawiązkach są ślady choroby.
Wracając do pytania kolegi, gdyby nadal było ciepło to niczym nie pryskałabym na szarą, ale teraz przy takiej pogodzie coś trzeba z tym fantem zrobić: Topsin M 500 Sc, Bravo 500 SC, Sumilex 500 SC, Euparen Multi 50 WP no i wspomniany przez Ciebie Switch.
Ja natomiast użyłam środków IF i PW, częściej nawet niż on zaleca, bo przez ciągle padające deszcze nie wiem ile środka zmył deszcz.
Witaj Whitedame
Wczoraj spryskałem pomidory Switchem. Wcześniej myślałem, że to ZZ i użyłem Curzate. Miną tydzień i nic to nie dało. Zawiązki nadal czerniały. Wygląda na to, że nie jest to ZZ. U Ciebie już wszystko w prządku? Pomidory zawiązują się i nie widać objawów choroby? Co to są za środki IF i PW jeśli mogę wiedzieć. Jestem na forum nowy i nie znam tych skrótów - dopiero się uczę :D
Następne grona wiążą już bez śladów choroby, ZZ to nie była na bank, pewnie taka dziwna odmiana Szarej. Na razie mimo załamania pogody i prawie 2 tygodni deszczu nie ma żadnych niepokojących objawów, trochę alternarii i septariozy na liściach ale to niegroźne. Niestety nie ominęło mnie gradobicie więc pomidory w gruncie trochę popstrzone, muszę zrywać wcześniej i dojrzewać w domu bo na bank się coś przyplącze.
ABan a widziałeś ten krzak?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
cavemann
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2016, o 18:19

Post »

Witam czy wiecie czego może im brakować, na koktajlowych bardziej jest to zaawansowane. Do tego zauważyłem że kwiatki opadają
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alternarioza i trochę Szarej, ale ona często przyplątuje się jak są nekrozy liści. Obejrzyj dokładnie kwiaty bo na nich też już może być Szara.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Whitedame

Jeśli pytasz o krzak na twoim ostatnim zdjęciu to wygląda to szarą pleśń.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chodzi o moje zdjęcie to tak przypuszczam, ale ja pytałam o zdjęcie kolegi gladiatora.
Żeby tak przekarmić to trzeba dużo agresywnego nawozu dać pod nogi a on twierdzi, że poza taczką kompostu na 10 m2 nie dał nic. Dlatego zupełnie poważnie podejrzewam wirusa
Awatar użytkownika
Marzena62
500p
500p
Od: 13 lip 2012, o 22:21

Post »

czytałam tu kilkakrotnie o preparacie IF i znalazłam nawet przepis na niego, czy możecie powiedzieć na jakie choroby pomidora on jest ?
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”