Borówka amerykańska - 8 cz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 8 cz
Poszperaj we wcześniejszych częściach wątków borówkowych jak wygląda zgorzel szyjki korzeniowej spowodowana zbyt grubą warstwą ściółki.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lis 2016, o 18:07
Dzięki, powertowalem i wyszło, że 3-5 cm ściółki. Lepiej jednak wymieszać z podłożem,ze świeżym kwaśnym torfem?
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ściółka to ściółka nie trzeba jej mieszać z podłożem. Za jakiś czas trociny zamienią się w torf. Obsypywanie ściółką roślin nie jest dobrym pomysłem ze względu na utrzymywanie się wilgoci i ryzyko rozwoju zgorzeli ale parę cm dalej możesz nawalić ściółki nawet te 10cm. Kiedyś widziałem film na którym były porównane różne metody nasadzeń borówki i wychodzi że lepiej posadzić je na wzniesionych rzędach. Lepiej wtedy rosną i nie ma ryzyka zalania czy zgorzeli.janopolski pisze:Dzięki, powertowalem i wyszło, że 3-5 cm ściółki. Lepiej jednak wymieszać z podłożem,ze świeżym kwaśnym torfem?
Ile wynosiło to wzniesienie?Tomala3d pisze:Kiedyś widziałem film na którym były porównane różne metody nasadzeń borówki i wychodzi że lepiej posadzić je na wzniesionych rzędach. Lepiej wtedy rosną i nie ma ryzyka zalania czy zgorzeli.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 mar 2016, o 22:31
- Kontakt:
Szanowni forumowicze używał ktoś z was "Nawóz Substral Borówka Amerykańska 2w1 Zakwasza Podłoże I Nawozi" ?
Byłem dzisiaj w Brico, tam nawozów od groma, do wszystkiego. Także pomysły niektórych żeby kombinować coś z kwasami..., no nie wiem
Ale do rzeczy. Moją uwagę zwrócił ten nawóz. Na opakowaniu piszą że są tam dwie saszetki, w jednej nawóz a w drugiej preparat do zakwszenia ziemi. Producenci pozostałych nawozów piszą tylko o jakiś mikroelementach.
-
Nic rewelacyjnego. Jedna saszetka to nawóz NPK(Mg-S) 5-16-24-(4-7)
Druga saszetka do zakwaszania N(S) 21-(24)-siarczan amonowy.
Druga saszetka do zakwaszania N(S) 21-(24)-siarczan amonowy.
W żołądku masz kwas solny o pH=1,5 a krew jest zasadowa pH=7,4 .Także pomysły niektórych żeby kombinować coś z kwasami..., no nie wiem
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Takie pudełeczko kosztuje pewnie kilkanaście zł za kg. Nie wiem z czego się tak cieszyć bo 5kg nawozu NPK to jakieś 25zł plus siarczan amonu 5kg 10 zł. Razem ok 35 zł za 10 kg.
Pozdrawiam. Jacek
-
- 500p
Dziadek22 chodzi o wzniesiony rządek tak jak na tym filmie z którego zresztą pochodzą te informacje. Link do minuty w której widać takie stanowisko: https://youtu.be/aBMu2lP7syo?t=14m49s
Co do nawozów to najkorzystniej wypada chyba nawóz do borówki który sprzedają w kauflandzie. Kosztuje koło 15zł za 3kg, NPK, Mg siarka i mikroelementy.
Co do nawozów to najkorzystniej wypada chyba nawóz do borówki który sprzedają w kauflandzie. Kosztuje koło 15zł za 3kg, NPK, Mg siarka i mikroelementy.
Dziękuję za załączone informacje.Tomala3d pisze:Dziadek22 chodzi o wzniesiony rządek tak jak na tym filmie z którego zresztą pochodzą te informacje. Link do minuty w której widać takie stanowisko: https://youtu.be/aBMu2lP7syo?t=14m49s
Według mnie to wzniesienie jest rzędu połowy wysokości krzaka i opada poza zasięg pędów.
Moje borówki wysokie zamierzam uprawiać na zagonie wzniesionym o około 20 cm z uwagi na przewapnowaną glebę na działce. Zagon będzie zagłębiony 65 cm w gruncie. Dół został wykopany w roku ubiegłym i wyłożony bokami i drzwiami z szaf odzieżowych owiniętymi dwukrotnie folią budowlaną. Teraz dół zapełniam pociętymi gałązkami drzew iglastych. Posypuję je siarką granulowaną i preparatem bakteryjnym do kompostowania.
Gałązki będą mieszane z niewielka ilości ziemi ogrodowej o pH 5,3 z niewapnowanego od wielu lat zakątku działki.
Na to pójdą coraz drobniejsze frakcje. Ostatnie 40 cm to będzie kwaśny torf, przekompostowane igliwie i kwaśna ziemia wymieszane razem z siarką i kwaśnymi nawozami. Jak to wszystko osiądzie to na jesieni posadzę krzaki borówki wysokiej wczesne, średnie i późne. W sumie 6 krzaków. Waham się czy posadzić Earliblue czy Elliot.
-
- 500p
Elliot'a bym się bał sadzić bo może nie dojrzeć a Erliblue to pewniak. Zamierzam posadzić Erliblue w donicach i wiosną przyspieszyć jego owocowanie przenosząc krzaki pod folię i nawożąc ze dwa tyg wcześniej niż resztę borówek.
-
Dziadek jest z Wrocławia, a tam klimat podzwrotnikowy .
-
- 50p
- Od: 30 wrz 2016, o 22:05
Dziadek22 - ja też (tylko na wiosnę) sadzę 6 krzaków borówki, ale jeszcze się waham jakie konkretnie, chętnie poznałbym Twoje pewniaki (bo rozumiem, że masz ich 5 i zastanawiasz się nad ostatnim)
W opinii działkowca w miejscowości Jawor w województwie dolnośląskim, pod Wrocławiem na podstawie kilkudziesięcioletnich obserwacji, udają się odmiany wczesne i średniowczesne. W niektóre lata odmiana Nelson miała niszczone owoce przez jesienne przymrozki. W niektóre lata wcześnie kwitnące krzewy miały niszczone kwiaty i owoce przez wiosenne przymrozki.ploplus pisze:Dziadek22 - ja też (tylko na wiosnę) sadzę 6 krzaków borówki, ale jeszcze się waham jakie konkretnie, chętnie poznałbym Twoje pewniaki (bo rozumiem, że masz ich 5 i zastanawiasz się nad ostatnim)
Ostatnimi laty klimat się ociepla więc Nelson, Darrow będą u mnie na pewno. Zastanawiam się nad Elliot. W roku ubiegłym jadłem u sąsiada jagody z Elliot w październiku - drobne i kwaśne. Krzak był nimi obsypany. A było to długie, słoneczne, ciepłe lato.
Z wczesnych chcę mieć Earliblue, Duke, Patriot. Na pewno Bluecrop.
W twojej okolicy długość okresu wegetacji jest o 3 tygodnie krótsza niż dla Dolnego Śląska. Więc odpada Earliblue, Bluette z uwagi na wiosenne przymrozki. Odpada Elliot z uwagi na jesienne przymrozki.