Koleus Blumego cz.2
- ketjow
- 100p
- Od: 8 lut 2009, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"
Re: Koleus Blumego cz.2
Słyszałem, że koleuski "uszczykuje" się. Moje powoli wypuszczają juz drugą parę liści właściwych.
W jakiej fazie rozwoju roślin to się wykonuje aby sadzonki dobrze się rozkrzewiały?
W jakiej fazie rozwoju roślin to się wykonuje aby sadzonki dobrze się rozkrzewiały?
Pozdrawiam Wojtek
Uszczykiwanie możesz zrobić nad drugą parą liści właściwych. Wówczas w kąciku każdego liścia koleus wypuści nowy pęd.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zaczynają kiełkować nasionka koleusa rokoko wyłożone na waciku 12 III.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Moje brytyjskiego pochodzenia koleusy wysiane również 12 marca do ziemi również wczoraj pokazały łebki.
Foxowa - mówisz, że ekspresowo rosną? Moja pierwsza partia wysiana z mieszanki stoi w miejscu i czeka na oklaski chyba. Niektóre przez 12 dni od wykiełkowania nawet czapek ze skorupki nasiennej nawet nie zrzuciły. Takie leniuchy...
Foxowa - mówisz, że ekspresowo rosną? Moja pierwsza partia wysiana z mieszanki stoi w miejscu i czeka na oklaski chyba. Niektóre przez 12 dni od wykiełkowania nawet czapek ze skorupki nasiennej nawet nie zrzuciły. Takie leniuchy...
-
- 50p
- Od: 23 lis 2014, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Moje wysiane 5 dni temu siedza cicho nie wychylają się nawet.... ile im dać?
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Daj im tyle ile im potrzeba ;) Wyrosną.
No tak mi się wydaje, że szybko rosną. Te przesadzone w kubki szczególnie. No i dużo się dzieje w kolorach czy w kształtach liści, które się już coraz bardziej wyodrębniają.
Teraz żałuję, że oszczędzałam miejsca i wsiałam blumego i rokoko razem. Nie wiem co jest co.
No tak mi się wydaje, że szybko rosną. Te przesadzone w kubki szczególnie. No i dużo się dzieje w kolorach czy w kształtach liści, które się już coraz bardziej wyodrębniają.
Teraz żałuję, że oszczędzałam miejsca i wsiałam blumego i rokoko razem. Nie wiem co jest co.
Kiedy będzie widać, jakie będą kolory koleusów rokoko?
Moje wysiane z nasion (1 stycznia) są już całkiem spore. Mają już po trzy pary liści, liście spore bo 5-7 cm, a kolorów nie widać. Większość jest ciemno fioletowo-brązowa z zielonym brzegiem, a pierwsze ich liście były różne. Czy to znaczy że one będą takie same? Odróżniają się tylko te, które są zielone z delikatnymi biało-żółtymi prążkami.
Moje wysiane z nasion (1 stycznia) są już całkiem spore. Mają już po trzy pary liści, liście spore bo 5-7 cm, a kolorów nie widać. Większość jest ciemno fioletowo-brązowa z zielonym brzegiem, a pierwsze ich liście były różne. Czy to znaczy że one będą takie same? Odróżniają się tylko te, które są zielone z delikatnymi biało-żółtymi prążkami.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
A ja tak trochę z innej beczki bo chciałam wysadzić rośliny na działkę tylko powiedzcie proszę czy one są przysmakiem ślimaków?
Koleusy miałam tylko raz , w tamtym roku, teraz wysiałam drugi raz. Moje, z tamtego roku, posadziłam w ogrodzie. Ślimaków mam w nim dużo. Ciągle zbieram. Nie zjadały jednak koleusów U mnie tak było Doświadczenia nie mam za dużego ale optymizm
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
To dobra wiadomość , w takim razie spróbuję wysadzić do gruntu to co wyrośnie z nasion
Będziesz miała cudne koleusy Dużo uczę się na forum, często pytam ale....ciągle eksperymentuję Jak to kobieta