Jodła kalifornijska, jodła jednobarwna (Abies concolor)

Drzewa ozdobne
dymekmstr
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 gru 2018, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jodła kalifornijska - uprawa

Post »

Rozumiem. Dziękuję rozjasniliscie mi troche sprawę. A jak jest z Kaukaska? Podobnie jak kalifornijska czy ta juz jest bardziej wrażliwa na niskie temp?
Mazowszanka09
100p
100p
Od: 26 lis 2009, o 16:52

Post »

W moim ogrodzie rosną w przeciętnej glebie gliniasto-piaszczystej (III klasa) 2 jodły kalifornijskie: 10-letnia, posadzona w pełnym słońcu i 9-letnia, która słonce ma tylko przez parę godzin po południu. Obydwie są bezproblemowe, znoszą bez uszczerbku zimy, przymrozki wiosenne, a zwłaszcza suszę. Nie wiem, czy to kwestia odmiany, czy ilości światła, ale, ta rosnąca w pełnym słońcu ma szerszy pokrój i niebieskawe igły. Ta z półcienia jest węższa, jakby nieco wybujała i ma zielone igły, ale obydwie ładnie wyglądają, maja regularny pokrój. Nie przycinam ich i praktycznie nie nawożę.
Pozdrawiam
Basia B.
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam jodłę kalifornijską 39-letnią, nie zmarzła nawet w 1987 roku, kiedy do linii śniegu zmarzły daglezje, śliwy, Klapsy itp. Chcąc zachować smukłą i gęstą sylwetkę, szczególnie nisko, uszczykuję młode, miękkie pędy w połowie przyrostu, główne na gałęziach. Pozostałe rosną wtedy bujniej, drzewo ładnie zagęszcza się. Doskonale zastępuje cięcie.
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
atka
100p
100p
Od: 3 wrz 2008, o 19:12

sadzonka jodły kalifornijskiej

Post »

Mam zamiar kupić jodłę kalifornijską, sadzonkę wysokości ok. 1 m. W szkółce powiedziano mi, że młode jodły mają rzadkie gałęzie i nie wyglądają efektownie, gęstości nabierają z czasem. Mam pewne wątpliwości czy tak jest istotnie. Sadzonka jest droga i nie chciałabym się nabrać. Z jodłami nie mam żadnego doświadczenia. Pomóżcie, proszę.
Joasia
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39

Post »

Myślę, że udzielili ci rzetelnej informacji drzewko raczej będzie na początku starło się urosnąć a dopiero z czasem zacznie się zagęszczać. Co od ciebie zależy to wybrać ładne drzewko bez śladu chorób uszkodzeń i innych niepokojących symptomów.
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Kup małe drzewko ok.50 cm, większe prawdopodobieństwo wyhodowania od małego w donicy i dobrego ukorzenienia się i rozwoju. Jodła kalifornijska szybko rośnie i ładnie się zagęszcza.Ja dostałam cherlaczka 30 cm po powodzi 97(poprzednia już 1,5 m zginęła zalana), brzydka była, 3 gałązki na krzyż, nieforemna, a teraz to piękne, duże (aż za duże) regularne drzewo z gałęziami do ziemi.
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

tak właśnie wygląda dzisiaj jodła ze zdjęcia powyżej
z czterech tą zostawiłem bo rosła wyjątkowo wolno zwłaszcza przez pierwsze 10lat jej rówieśnice śmigały bez opamiętania więc dwie miały eksmisje a trzecia przeszczepiona (na poprzedniej stronie)
Obrazek

Obrazek

Argentea (srebrna) od połowy
Obrazek

wszystkie oczywiście mocno korygowane na szerokość i gęstość
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Właśnie zakupiłam jodłę kalifornijską "na choinkę". Wykopana maszynowo z przyciętymi korzeniami owiniętymi workiem jutowym. Wszystko wsadzone było w doniczkę, obsypane ziemią. Drzewko ma około 1,8 m wysokości. Będzie do Świąt na dworze, potem na trzy dni powędruje do domu i potem mam zamiar je wsadzić do ogrodu. Dotychczas robiłam tak samo ze świerkami różnych gatunków i odmian i z jodłą koreańską kupionymi w tym samym centrum ogrodniczym. Przyjęły się. Jednak te drzewka nie były takie duże. Jakie są według Was rokowania, że ta jodła się przyjmie?
Pozdrawiam Lucyna
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Nie mam takich doświadczeń, ale jodła kalifornijska to u mnie potężne drzewo i musi być na to zaplanowane odpowiednie miejsce.Jeśli to planujesz, to lepiej kupić dobrze ukorzenione drzewko by nie patrzeć i tracić czasu na męczące się wskutek obcięcia korzeni, chorujące lub usychające.
Mój sąsiad tak robi, ale ma kawał działki/lasu, że sadzi drzewka - choinki bożonarodzeniowe na zasadzie przyjmie się lub nie i bardzo różnie wyglądają. Sporo niekształtnych i cherlawych, ale tam ma wyglądać jak w naturalnym lesie, na niewielkiej działce nie zdecydowałabym się na taką loterię.
Znajoma posadziła świerczek w nieodpowiednim miejscu na zasadzie 'na razie, bo nie ma odpowiedniego miejsca', akurat się powiodło i żal później, bo drzewko nie mogło w tym miejscu pozostać.
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15

Post »

Jodła kalifornijska to drzewo o dużym wigorze, łatwo odbudowuje ubytki, nawet przewodnik. Powinna się przyjąć, może rok lub dwa mieć słabe przyrosty ale drzewa są długowieczne, trzeba cierpliwie poczekać. Wiosną można osłonić tkaniną przed słońcem i zraszać na noc.
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miejsca mam dużo, mam nadzieję, że się przyjmie :)
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33

Post »

Jodła kalifornijska przepięknie wygląda jako drzewko na Boże Narodzenie. To moje sadzonki kupione na początku tego roku. Mam zamiar kształtować je na regularne stożki.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja choinka wczoraj poszła do gruntu. Stała w domu dwa dni. Trzymam za nią kciuki, bo drzewko spore, a korzenie przycięte ;:192
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
tomekb1
Od: 30 gru 2012, o 18:33

Post »

I jak? Jakieś ślady usychania, czy ma się dobrze?
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

póki co żadnych śladów usychania, ale wydaje mi się, że to jeszcze za wcześnie na ocenę. Poczekam czy ruszy i dam znać.
Pozdrawiam Lucyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”