Mój mały ogródek - Isia cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Isiu, podziwiam Twój ogród który nam zaprezentowałaś a zwłaszcza piękne clematisy,
ładnie wyeksponowane i zdrowe. Gratuluję jest ślicznie.
Wracając do tematu szkodników, ja od paru lat stosuję granulat w kolorze niebieskim o nazwie N o r n i x nasypuję go w otwory oraz sypię pod krzewy płożące . I przez cały sezon mam spokój ze szkodnikami.

Pozdrawiam Zenek
_________________ ;:109
x_B-a
---
Od: 14 lip 2006, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Isiu u mnie to by wody w studni zabrakło, żeby tak podlewać. Poza tym jest spadek terenu i podlewałabym drogę i łąkę sołtysa. Co do łasiczki to piękne stworzonko. A oto jego charakterystyka:
Łasica, zwana także łaską, to najmniejszy występujący w Europie przedstawiciel rzędu ssaków drapieżnych (samce osiągają 17-23 cm długości i 60-120 gramów wagi, samice są o połowę mniejsze). Jest to drapieżnik wybitnie wyspecjalizowany w polowaniu na drobne gryzonie (myszy, norniki i nornice), rzadko żywi się innymi małymi zwierzętami. Większość swoich ofiar łowi w ich własnych kryjówkach pod ziemią lub pod śniegiem, w norach, pomiędzy kamieniami lub korzeniami. Na wciskanie się do nor gryzoni pozwala łasicy smukłe ciało i wąska głowa (o szerokości zaledwie 2 cm). Niestety, przy swoim wydłużonym kształcie i niewielkich rozmiarach, ciało łasicy charakteryzuje się bardzo niekorzystnym stosunkiem objętości do powierzchni skóry, co powoduje znaczne straty ciepła. Dlatego też dla zrekompensowania strat energetycznych łasica zmuszona jest do wzmożonego żerowania. Dzienne zapotrzebowanie pokarmowe jednego osobnika wynosi około 1/3 masy ciała. Oznacza to, że przy średniej długości życia wynoszącej około 1 roku (zaledwie ok. 1% młodych przeżywa na wolności więcej niż 2 lata) jedna łasica jest w stanie zjeść imponującą liczbę ponad 1000 gryzoni.
Nie wiem czy twój Jacky by ją złapał, bo jest bardzo zwinna.
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

witam Zenku w moim ogrodzie, dzięki za Nornixa :D chociaż sposób Beatki z łasicą bardziej mi sie podoba. Beatko może ta łasiczka powyjada Ci wszystkie gryzonie :D

Uważajcie Kochani straszą silnymi wiatrami!!!! :? Pozdrawiam Isia
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Witaj Isiu.Dziękuję Ci za Twoje posty w moim ogródku. Daleko mi jeszcze do efektów jakie chcę osiągnąć.Ty masz piękny ogód a zwłaszcza ukochane przeze mnie kwiaty.Kiedy u mnie tak zakwitną? Pozdrawiam Cie i dziękuję jeszcze raz za cieple słowa.
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gigo nie napisałaś jakie są Twoje ulubione kwiaty....

a tak dla wszystkich - jak tylko wyjrzy słońce to zobaczcie jak kwiatki wyglądają wiosny zdjecia robione w zeszłym tygodniu Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hej Kochani odezwijcie się jak przetrwaliście te straszne wichury. Pozdrawiam Isia
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Rododendron nazwa

Post »

Leszku znalazłam nazwę rododendrona różowego który tak Ci się podobał to Rhododendron catawbiense "Roseum Elegans" :D
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robiłam dzisiaj mały rekonesans co w trawie piszczy jak roslinki wyglądają wiosny oto moje fotki :D
wiciokrzew posadzony we wrzesniu ubiegłego roku (troszkę nie wyraźny przepraszam :)
Obrazek teraz tulipanki botaniczne i zwykłe Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

i jeszcze wierzba mandżurska juz po strzyżeniu (przycinałam ja w zeszłym tygodniu) :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Isiu u nas wichura nie dała się tak mocno we znaki chociaż dzisiaj rano nie mieliśmy prądu :? Bo u nas wystarczy większy wiaterek i prąd znika ,jakaś chyba stara ta linia.Martwię się żeby nie było przymrozków ,bo wszystko mi powyłaziło okropnie :shock: Mam miłe zajęcie w domku ,bo sadzę nowe nabytki z Auchana trochę podeschnięte ,ale mam nadzieję,że przeżyją.Oni w tym sklepie strasznie grzeją i wszystko marnieje. :cry:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak Aniu masz rację, ja też zakupiłam wczoraj w Auchan parę nasionek i oczywiście ratowałam małe tulipanki w doniczce (przesadziłam, dosypałam ziemii, podlałam i dzisiaj juz lepiej) na przyszły rok pójdą do ogródka bo teraz pewnie by się nie przyjęły a mają łady kremowy kolor jak rozwiną płatki zrobię fotkę. :) Isia
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja kupowałam irysy ,dalie i lilie.Miałam jeszcze wpaść do Obi ,ale zabrakło mi czasu.Nie wiesz czy tam jest duży wybór?Szczególnie poluję na funkie i żurawki. :D
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu funkie i żurawki polecam Ci na giełdzie w Górach w szkole im. Bergerowej w niedzielę 18.05.2008 r. jest duzy wybór (a przynajmniej był) cena za starszą wyhodowaną roślinkę taka sama (różnica 1-2 zł) jak za kłącze. :D W której części Płocka mieszkasz??
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Isiu napisałam okolice Płocka tak dla orientacji :D ale tak naprawdę to mam do Płocka prawie 40 km .Mieszkam dokładnie między Płockiem ,a Ciechanowem,ale mam bliżej do Płocka. :wink:
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Isiu :P .
Piękną wiosenkę masz w swoim ogródku. Isiu czy ty tą wierzbę tniesz czy zostawiasz żeby sobie rosła jak chce. Ja mam 2 gałązki i już powoli wypuszczają korzonki i nie wiem czy mogę ją póżniej wysadzić do ogródka czy nie :oops: .Powiedz mi jeszcze w jakiej ziemi ona rosnie :lol: .

Pozdrawiam cieplutko.
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”