Konstrukcja skalniako-kaskady,strumień
Re: kaskady, oczka wodne
Dzięki za wskazówki, muszę zebrać to wszystko do kupy i do roboty. Jak coś pobuduję to pokażę fotki, życzę sobie powodzenia . Cześć.
Re: Konstrukcja skalniako-kaskady
Witam czy ktos moze teraz zaczyna budować kaskade z oczkiem...??
Skalniak + kaskado-strumień
Cześć
Przygotowuje się powoli do przebudowy swojego oczka i zbudowania skalniaka ( na nim docelowo ma być coś w rodzaju kaskado-strumienia).
Oczko ma 3x3. Na skalniak mogę przeznaczyć 3m x 1,3m. Ewentualnie mogę jeszcze urwać parę cm z ogrodu, ale wiazałoby się to z wykopywaniem dobrze ukorzenionych krzaków. I tutaj pytanie do bardziej doświadczonych. Czy da się na takiej powierzchni zrobić taki mikro strumień?
Wysokość z lewej strony miałaby około 80cm i obniżałaby się delikatnie w prawą stronę. Tam też ma być spokojne ujście wody do oczka.
Wszystko będzie na folii. Zastanawiam się czym uszczelnić szczeliny między kamieniami - tak by woda się zbytnio nie rozlewała. Myślę, że w taki sposób ureguluje też jej bieg. Czy silikon niskoprężny będzie odpowiedni? Najbardziej mnie właśnie przekonuje silikon jako uszczelniacz, ale nie mam pojęcia, czy nie będzie wydzielał jakichś szkodliwych substancji przy kontakcie z wodą.
Może są gdzies jakieś ciekawe zdjęcia, które posłuża mi do inspiracji?
Wrzucam rysunek poglądowy. Czerwona linia, to mozliwość wygospodarowania jeszcze kilkudziesieciu cm.

Przygotowuje się powoli do przebudowy swojego oczka i zbudowania skalniaka ( na nim docelowo ma być coś w rodzaju kaskado-strumienia).
Oczko ma 3x3. Na skalniak mogę przeznaczyć 3m x 1,3m. Ewentualnie mogę jeszcze urwać parę cm z ogrodu, ale wiazałoby się to z wykopywaniem dobrze ukorzenionych krzaków. I tutaj pytanie do bardziej doświadczonych. Czy da się na takiej powierzchni zrobić taki mikro strumień?
Wysokość z lewej strony miałaby około 80cm i obniżałaby się delikatnie w prawą stronę. Tam też ma być spokojne ujście wody do oczka.
Wszystko będzie na folii. Zastanawiam się czym uszczelnić szczeliny między kamieniami - tak by woda się zbytnio nie rozlewała. Myślę, że w taki sposób ureguluje też jej bieg. Czy silikon niskoprężny będzie odpowiedni? Najbardziej mnie właśnie przekonuje silikon jako uszczelniacz, ale nie mam pojęcia, czy nie będzie wydzielał jakichś szkodliwych substancji przy kontakcie z wodą.
Może są gdzies jakieś ciekawe zdjęcia, które posłuża mi do inspiracji?
Wrzucam rysunek poglądowy. Czerwona linia, to mozliwość wygospodarowania jeszcze kilkudziesieciu cm.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 sty 2024, o 00:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Skalniak + kaskado-strumień
Silikon sanitarny, po wyschnięciu, jest zazwyczaj bezpieczny dla zdrowia i nie wydziela szkodliwych substancji po utwardzeniu.
RegulaminFO
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Skalniak + kaskado-strumień
Jeśli chcesz się bawić w strumyki, to pod kamienie podłóż folię. Silikon sanitarny nieźle się sprawuje w pomieszczeniach o mniej więcej stałej temperaturze, ale na dworze nie wytrzyma dłużej jak pół roku. Popęka. Doświadczyłem tego na własnej skórze.