Konstrukcja skalniako-kaskady,strumień

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
gietas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2010, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kaskady, oczka wodne

Post »

Dzięki za wskazówki, muszę zebrać to wszystko do kupy i do roboty. Jak coś pobuduję to pokażę fotki, życzę sobie powodzenia . Cześć.
DamiR
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2014, o 18:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Konstrukcja skalniako-kaskady

Post »

Witam czy ktos moze teraz zaczyna budować kaskade z oczkiem...??
Gregorito
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 mar 2023, o 12:49

Skalniak + kaskado-strumień

Post »

Cześć :wit

Przygotowuje się powoli do przebudowy swojego oczka i zbudowania skalniaka ( na nim docelowo ma być coś w rodzaju kaskado-strumienia).

Oczko ma 3x3. Na skalniak mogę przeznaczyć 3m x 1,3m. Ewentualnie mogę jeszcze urwać parę cm z ogrodu, ale wiazałoby się to z wykopywaniem dobrze ukorzenionych krzaków. I tutaj pytanie do bardziej doświadczonych. Czy da się na takiej powierzchni zrobić taki mikro strumień?
Wysokość z lewej strony miałaby około 80cm i obniżałaby się delikatnie w prawą stronę. Tam też ma być spokojne ujście wody do oczka.

Wszystko będzie na folii. Zastanawiam się czym uszczelnić szczeliny między kamieniami - tak by woda się zbytnio nie rozlewała. Myślę, że w taki sposób ureguluje też jej bieg. Czy silikon niskoprężny będzie odpowiedni? Najbardziej mnie właśnie przekonuje silikon jako uszczelniacz, ale nie mam pojęcia, czy nie będzie wydzielał jakichś szkodliwych substancji przy kontakcie z wodą.

Może są gdzies jakieś ciekawe zdjęcia, które posłuża mi do inspiracji?

Wrzucam rysunek poglądowy. Czerwona linia, to mozliwość wygospodarowania jeszcze kilkudziesieciu cm.
Obrazek
MichaelKWils
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 sty 2024, o 00:55
Kontakt:

Re: Skalniak + kaskado-strumień

Post »

Silikon sanitarny, po wyschnięciu, jest zazwyczaj bezpieczny dla zdrowia i nie wydziela szkodliwych substancji po utwardzeniu.
RegulaminFO
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Skalniak + kaskado-strumień

Post »

Jeśli chcesz się bawić w strumyki, to pod kamienie podłóż folię. Silikon sanitarny nieźle się sprawuje w pomieszczeniach o mniej więcej stałej temperaturze, ale na dworze nie wytrzyma dłużej jak pół roku. Popęka. Doświadczyłem tego na własnej skórze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”