Witajcie
Zajmuję się uprawą głównie roślin egzotycznych, cytrusów i innych tego typu; od pewnego czasu poszukuję dobrego podłoża dla moich mimoz, które potrzebują gleby przepuszczalnej. Dotychczasowym ich podłożem była najzwyklejsza ziemia uniwersalna z kwiaciarni, jednak po pewnym czasie zbija się ona w grudę - poza tym pełno w niej patyczków, itp.
Czy możecie polecić podłoże uniwersalne jakiejś dobrej firmy? Zależy mi na tym, by pozostawało ono sprężyste przez dłuższy czas, by dobrze chłonęło wodę i sprzyjało rozwojowi roślin - nie wiem, czy rozumiecie, co mam na myśli... Poza egzotycznymi, uprawiam też rośliny owadożerne, które rosną w torfie sphagnowym - on zawsze jest mięciutki, gdy się go dotknie i nie tworzy się na jego powierzchni skorupa - właśnie takie podłoże byłoby idealne dla moich wybrednych mimoz

( Oczywiście
sam torf się nie nadaje, ze względu na wysoką kwasowość

)
Myślałam o firmie Compo sana, ale dobrze byłoby zapoznać się z opiniami ogrodników
Najlepsze byłoby pewnie podłoże na bazie torfu - lekkie i przepuszczalne, czyli takie, jak dla roślin cebulowych. Myślicie, że będzie OK
?
Będę wdzięczna za pomoc

„Przez setki lat ludzie wierzyli, iż jaszczurki w studni dowodzą, że woda jest świeża i zdatna do picia. I przez cały ten czas ani razu nie zadali sobie pytania, gdzie właściwie jaszczurki chodzą do toalety...?”
- Terry Pratchett, Kosiarz