Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 2
Czereśnia jak czereśnia, nic specjalnego się nie dzieje, w jednym miejscu albo mi się wydaje albo jest wyciek gumy. Jak na dwadzieścia lat to wyglada jakby miała właśnie 20 lat, spękania mrozowe to normalka. Te popielate porosty to nic groźnego, świadczą tylko o tym ze mieszkasz w okolicy z czystym powietrzem.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Nie pokazujesz większej części drzewa, jeśli to gałąź to ja szybko odciąć .
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 cze 2017, o 19:20
Jest to konar czereśni . Na śliwie też mam na jednym konarze. Usunę te uszkodzone. A co jest powodem takich uszkodzeń ?
-
Pekniecia prawdopodobnie mrozowe ktore sie nie zagoily a wdala sie jakas infekcja - to jest najbardziej prawdopodobne.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Prawdopodobnie to jest drobna plamistość:
https://agrecol.pl/dra_problem/drobna-p ... -czeresni/
https://agrecol.pl/dra_problem/drobna-p ... -czeresni/
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
- Od: 26 lut 2021, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-- 20 wrz 2021, o 12:34 --
Witam, proszę o pomoc w zdefiniowaniu choroby mojej czereśni i porady co z tym zrobić. Zauważyłem to dzisiaj podczas prac ogrodowych. Drzewko sadzone w marcu tego roku rośnie bardzo zdrowo, Przyrosty po 60-70 cm. Odmiana Lapins, podkładka Antypka. Nie wiem co zrobić z tą czarną naroślą, wyciąć i zasmarować maścią ogrodniczą czy popryskać dodatkowo np. miedzianem. Pozdrawiam

-- 20 wrz 2021, o 12:37 --
A tu drugie zdjęcie.
Dodam, że na drzewku było sporo mrówek, mszycy i już dwa razy w tym roku na mszyce i mrówki pryskałem.

----------------------------------------------------------------
-- 21 wrz 2021, o 15:39 --
Podbijam temat. Czy można we wrześniu wycinać chore tkanki z roślin i zabezpieczać czy poczekać z tym do wiosny? Poczytałem trochę i wygląda to jak zaczątek raka bakteryjnego chyba.
Pozdrawiam
Połączyłam posty/jagusia111
Witam, proszę o pomoc w zdefiniowaniu choroby mojej czereśni i porady co z tym zrobić. Zauważyłem to dzisiaj podczas prac ogrodowych. Drzewko sadzone w marcu tego roku rośnie bardzo zdrowo, Przyrosty po 60-70 cm. Odmiana Lapins, podkładka Antypka. Nie wiem co zrobić z tą czarną naroślą, wyciąć i zasmarować maścią ogrodniczą czy popryskać dodatkowo np. miedzianem. Pozdrawiam

-- 20 wrz 2021, o 12:37 --
A tu drugie zdjęcie.
Dodam, że na drzewku było sporo mrówek, mszycy i już dwa razy w tym roku na mszyce i mrówki pryskałem.

----------------------------------------------------------------
-- 21 wrz 2021, o 15:39 --
Podbijam temat. Czy można we wrześniu wycinać chore tkanki z roślin i zabezpieczać czy poczekać z tym do wiosny? Poczytałem trochę i wygląda to jak zaczątek raka bakteryjnego chyba.
Pozdrawiam
Połączyłam posty/jagusia111
-
- 100p
I takie przemrożenia mogły by się ujawnić dopiero po czasie? Zrobiłem fotkę tylko największym. Jest też kilka pęknięć na tegorocznych przyrostach. A na wszelki wypadek opryskam miedzianem extra i zetnę tą narośl jednak i zabezpieczę maścią ogrodniczą. Szkoda drzewka tak ładnie rośnie.

Mogło być tak, że mróz zapoczątkował uszkodzenia, a potem wdała się w tym miejscu infekcja bakteryjna. Myślę, że trzeba to wyczyścić i zasmarować i albo drzewko sobie poradzi z tym, albo nie. Jeśli jest tego więcej to bardzo możliwe, że to mróz.
-
- 100p
Idę ciąć i smarować. A na wiosnę podkarmię obornikiem.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oto te zmiany w tym roku mało na szczęście.KamilK02 pisze:jagusia111 te zmiany pojawiają się latem na końcach przyrostów, często jeszcze nie zdrewniałych, które wyrosły w sezonie. Bo z roku na rok mam co raz poważniejsze wątpliwości, czy moja wiśnia to na pewno Northstar, dodatkowo plenność tragiczna, jak kwitnie piana, wiśni 10, a ma być samopłodna.

-
- 100p
- Od: 28 mar 2021, o 04:01
Witam wszystkich,
czy spotkał się z Was ktoś z płaską gałęzią na czereśni? Przewód rozszczepia się i jeden z nich jest zupełnie płaski, niczym gruba linijka. O czym może to świadczyć?
czy spotkał się z Was ktoś z płaską gałęzią na czereśni? Przewód rozszczepia się i jeden z nich jest zupełnie płaski, niczym gruba linijka. O czym może to świadczyć?
-
- 100p
- Od: 28 mar 2021, o 04:01
Dobry wieczór. Spróbuję odnowić moje poprzednie zapytanie. Kupiłem niedawno młode drzewko. Posadziłem je. Będę musiał je przyciąć. Czy spotkał się z Was ktoś z płaską gałęzią na czereśni? Przewód rozszczepia się i jeden z nich jest zupełnie płaski, niczym gruba linijka. O czym może to świadczyć? I w którym miejscu ją przyciąć?