Wracam jesienią , niestety ostatnio ciągle pada, a słońca mało i tak rzadko zagląda. Mimo wszystko lubię tę porę roku i złote kolory wokół
Na razie czekam na jeszcze jedną spóźnialską dalię, która jest w pąkach nadal zamkniętych.Chyba za mało słońca ma w dzień.
Ostatnio przesadziłam do ogrodu azalię, którą na wiosnę kupiłam w Lidlu.
Co dziwne ma pąki i znów ma zamiar pokazać kilka kwiatków.
Mam jeszcze jednego cisa w donicy, zamierzam go posadzić w miejsce uschniętego berberysu Orange.Mam też kilka donic z hortensjami i jedną różę w donicy.Przed zimą dobrze by było, jakbym je gdzieś wysadziła. Przed domem mam kawałek miejsca, gdzie trawa słabo rośnie.Pewnie tam je posadzę.
Elu no właśnie nie wiem, czy październik to dobry czas na urlop
W sumie parę dni się przyda, musimy domek narzędziowy pomalować dwukrotnie.Trzeba go również trochę ocieplić , ponieważ między spadem dachu, a ściankami jest luka i tam wieje. Muszę to czymś uszczelnić.
Masz rację, że przy takich upałach 30 stopni trudno wypocząć.
Nareszcie poczytam książkę, którą męczę od dawna i umyję okna ;)
Twoja róża to na pewno Emma , ona teraz ma pąki prawda?
Wciąż je tworzy.To super odmiana
Cafe
Halszko oczywiście zajmę się realizacją marzeń.Moje marzenie to wyjazd do Stanów, ale to chciałabym zrealizować wcześniej. Jednak te czasy, w których przyszło nam teraz żyć….no zobaczymy, galopujące ceny i inflacje.
Na szczęście od codziennych trosk można odpocząć ,kiedy wychodzisz na swój skrawek ziemi i możesz popatrzeć w niebo, a tam lecą ptaki.
Róże już coraz mniej kwitną, za to dalie ciągle kwitną. Tylko astrów mi brak, ale na pewno na wiosnę wysieję do skrzynek.
Roahl Dahl
Aniu Cafe trudno upolować, ale zawsze możesz zamówić w holenderskiej szkółce. Ja zamawiam tam drugi rok i rzeczywiście przychodzą dalie nie pomylone.Dalie w donicach nie rosną tak obficie jak w gruncie.
Wpadłam na taki pomysł ze względu na brak miejsca wolnego.
Trytoma kwitnie drugi rok, zobaczymy, czy za rok zakwitnie.Fajne ma te pałki .
Silas Mariner
Kasiu u mnie też jarmark, dużo roślin rośnie obok siebie . Ze względu na to, że mam mały ogródek przydomowy.
Staram się pogodzić moje marzenia ogrodowe z rzeczywistością
Brakuje u mnie pergoli , bo chciałabym mieć powojniki pnące ku górze.
Nie mam do nich szczęścia, słabo u mnie rosną.Jednak na wiosnę znów pewnie dokupię kolejnego.Angielskie róże są cudowne, mają urok to fakt
Są takie dostojne.Jeśli miałabym wskazać najpiękniej pachnącą różę to byłaby Eglantyne. U mnie nowość, ale już podbiła moje serce. Po przycięciu ciągle kwitnie. Przyglądnij się może Roahl dahl, miodowe, śliczne kwiaty i zapach.
Niesamowita dalia Phenhill...ma ogromne kwiaty, musiałam ją podwiązać, rośnie koło Cafe....
Co roku wysiewam lobelię...do tej pory kwitnie...
Klonik Princesse Irene
Barbula
Dalia bordowa, ciemna , ale bardzo urocza.
Te dwa powojniki w donicy teraz lepiej rosną niż wiosną
Zakupy cebulek ...
Kobea i jeden kwiatek...
Miłego dnia