Fikus dębolistny/lirokształtny (Ficus lyrata)- pielęgnacja, problemy w uprawie
Kupiłam Karate Zeon. Pryska moją lirkę już od trzech dni.
Robali już nie widzę, ale ten młodziutki listeczek nadal rośnie czerwonawy, tak jak dwa poprzednie zarażone.
Czy tak ma byc? Czy to oznacza, że szkodnik nadal żeruje?
Ponieważ kupiłam go niedawno, w sklepie zostały jeszcze dwa egzemplarze lirek z tej samej partii.
Przyjrzałam się uważnie każdej znich i żadna nie ma takich oznak, jak ma moja...
Robali już nie widzę, ale ten młodziutki listeczek nadal rośnie czerwonawy, tak jak dwa poprzednie zarażone.
Czy tak ma byc? Czy to oznacza, że szkodnik nadal żeruje?
Ponieważ kupiłam go niedawno, w sklepie zostały jeszcze dwa egzemplarze lirek z tej samej partii.
Przyjrzałam się uważnie każdej znich i żadna nie ma takich oznak, jak ma moja...
Ja mam tak samo jak Agunia u mnie jest tak na młodych listkach a po jakimś czasie stają się czystozielone.Moj fikus mało widzi słonka bo go nie ma.
Ja kupiłem metrowego praktycznie za darmo bo miał plamy brązowe na liściach,przeznaczyłem go do rozmnożenia i pocięcia.Ciachnąłem mu wierzchołek i puścił 2 nowe pędy,dodatkowo widzę,że może z oczek pojawić się kolejnych nowych gałązek.
U PeggySue wydaje mi się,że to przędziorek i być może wełnowiec jeszcze...
Przemek wie najlepiej czym to przepędzić..
Też dołączam do reszty pytających czy normalne sa te przebarwienia.?Na tricolor mam identycznie..z czasem również liście stają się zdrowe i bez tych "różowych"kropek..![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Ja kupiłem metrowego praktycznie za darmo bo miał plamy brązowe na liściach,przeznaczyłem go do rozmnożenia i pocięcia.Ciachnąłem mu wierzchołek i puścił 2 nowe pędy,dodatkowo widzę,że może z oczek pojawić się kolejnych nowych gałązek.
U PeggySue wydaje mi się,że to przędziorek i być może wełnowiec jeszcze...
Przemek wie najlepiej czym to przepędzić..
Też dołączam do reszty pytających czy normalne sa te przebarwienia.?Na tricolor mam identycznie..z czasem również liście stają się zdrowe i bez tych "różowych"kropek..
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 maja 2010, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
fikus dębolistny
Witamy
Posiadamy w domu fikusa dębolistnego, który rośnie jak szalony i tak wyrósł na 2,60m. A skoro sufit w mieszkaniu jest na 2,60m to już nam się nie mieści ta piękna roślinka. Wygląda pięknie, jest bardzo zdrowy i chcemy, żeby taki pozostał po przycięciu. Prosimy o poradę jak można go skrócić i o ile, żeby nie zaczął chorować. Najlepiej żeby po przycięciu miał około 1,2m. Chcemy się również dowiedzieć czy można zasadzić odciętą część fikusa, tak aby mieć drugi kwiatek.
pozdrawiamy i czekamy na odpoweidzi![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Posiadamy w domu fikusa dębolistnego, który rośnie jak szalony i tak wyrósł na 2,60m. A skoro sufit w mieszkaniu jest na 2,60m to już nam się nie mieści ta piękna roślinka. Wygląda pięknie, jest bardzo zdrowy i chcemy, żeby taki pozostał po przycięciu. Prosimy o poradę jak można go skrócić i o ile, żeby nie zaczął chorować. Najlepiej żeby po przycięciu miał około 1,2m. Chcemy się również dowiedzieć czy można zasadzić odciętą część fikusa, tak aby mieć drugi kwiatek.
pozdrawiamy i czekamy na odpoweidzi
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Re: fikus dębolistny
Oczywiście, że możecie go bezproblemowo skrócić tak jak zamierzacie. Czy ma tylko jeden pień ? Takie fikusy powinno się zdecydowanie częściej ciąć w celu rozkrzewienia całej rośliny. Jeżeli ładnie przyrasta to było by już z niego ładne drzewko. Sadzonki robi się ze szczytowych pędów odcinając tak by miała 2-3 liście. Odczekać aż skapie mleko i do wody albo od razu do ziemi.
Wskazane było by go pokazać - jeszcze przed cięciem.
Wskazane było by go pokazać - jeszcze przed cięciem.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- 0p - Nowonarodzony
Jak go zetniecie to jakąś szmatką zbierzcie nadmiar mleczka - soku jaki będzie wybijał z pnia a jak obeschnie zalejcie woskiem z świeczki nie zaszkodzi z pewnością. Uprzedzam że nie jest to łatwy fikus do ukorzenienia ale warto go odmładzać, słoiczek z ciepłą wodą i stałe ciepłe stanowisko i powinien się czubek po około dwóch miesiącach ukorzenić. ![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Myślę Przemku, że powinni jeszcze dodatkowo zastosować Twój przepis na rozgałęzianie się fikusów.
Adziaidawid po wykonaniu czynności opisanych przez Czarodzieja w poście powyżej (zalanie woskiem), umieśćcie kilka kulek z waty na łączeniach liści z pniem. Oczywiście od góry. Wata musi być ciągle wilgotna - najlepiej ją co dzień spryskać lub po prostu moczyć we wodzie.
Adziaidawid po wykonaniu czynności opisanych przez Czarodzieja w poście powyżej (zalanie woskiem), umieśćcie kilka kulek z waty na łączeniach liści z pniem. Oczywiście od góry. Wata musi być ciągle wilgotna - najlepiej ją co dzień spryskać lub po prostu moczyć we wodzie.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- 0p - Nowonarodzony
Dziękujemy i wkrótce zabieramy się do pacy.
Co do rozgałęziania to chyba się nie zdecydujemy - po prostu za mało miejsca w mieszkaniu.
Pozdrawiamy![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Co do rozgałęziania to chyba się nie zdecydujemy - po prostu za mało miejsca w mieszkaniu.
Pozdrawiamy
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- Judyta84
- 200p
- Od: 12 maja 2010, o 17:41
KarpekCzy ta wata to poto zeby go zagęścić? Czy można to zastosować pszy fikusie sprężystym? Mam takiego dosyć dużego no i chciała bym żeby był bardziej rozgałęziony, może mi coś poradzisz ![Question :?:](./images/smiles/icon_question.gif)
![Question :?:](./images/smiles/icon_question.gif)