Deszczówka, instalacja,odprowadzenie,zbiorniki,łańcuchy itp. rozwiązania
- Janek
- Przyjaciel Forum
- Od: 21 paź 2006, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zbiornik na deszczówkę
Zastanawiamy się z tatą nad zbiornikiem na deszczówkę... takiem którego się nie wkopuje, tylko stawia np. z tyłu i podłącza do niego rynnę... ale jest taka sprawa... ten zbiornik ma ograniczoną pojemność, co jeśli będzie lało przez kilka dni i on sie napełni? one nie mają żadnego przelewu... a może macie jakieś inne sposoby na zbieranie deszczówki?
Zauważyłem, ze jest już podobny temat... prosze o usunięcie i przepraszam za bajzel!
Zrobione Janku. Twoje pytanie dałem do tego tematu.
Erazm
Zauważyłem, ze jest już podobny temat... prosze o usunięcie i przepraszam za bajzel!
Zrobione Janku. Twoje pytanie dałem do tego tematu.
Erazm
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
Witaj!A u nas mamy wkopane,zamaskowane beczki,2-200-litrowe,więc do podlewania warzyw wystarcza,a wody nie oszczedzamy nawet tej z lini Pozdrawiam!
Kocham moje Kochane Robaczki-tak słodko mówię o mojej kochanej rodzince!
Zapraszam do mnie
Zapraszam do mnie
- agasta
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 18 kwie 2007, o 14:04
Witajcie.
A ja ostatnio w sklepie natknęłąm się na takie oto cudo do łapania deszczówki.
Poręczne ze specjalnym kranikiem, który bardzo ułatwia spuszczanie deszczówki np do konewki. Gdy "łapacz" jest pełny, deszczówka odprowadzana jest ponownie rynną. Posiada tylko jedną wadę - mała pojemność, a mianowicie 20 litrów
Pozdrawiam
A ja ostatnio w sklepie natknęłąm się na takie oto cudo do łapania deszczówki.
Poręczne ze specjalnym kranikiem, który bardzo ułatwia spuszczanie deszczówki np do konewki. Gdy "łapacz" jest pełny, deszczówka odprowadzana jest ponownie rynną. Posiada tylko jedną wadę - mała pojemność, a mianowicie 20 litrów
Pozdrawiam
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja na rurze odpływowej mam założony inny łapacz deszczówki. Nie wygląda on tak efektownie jak u agasty, ale za to pozwala łapać deszczówkę do zbiorników o teoretycznie nieograniczonej pojemności.agasta pisze:A ja ostatnio w sklepie natknęłąm się na takie oto cudo do łapania deszczówki.
Ja nie używam tego łapacza, gdyż kilka metrów dalej mam studnię. Studnia + pompa jest dużo wygodniejsza
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- agasta
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 18 kwie 2007, o 14:04
"Łapacz" kosztował 13 euro. Gdy przeliczysz na pl zł to chyba dość drogo wyjdzie...Erazm pisze:Tak to świetna rzecz. A ile kosztuje?
W zeszłą sobotę sprawiłam sobie 114 litrowy, plastikowy, ciemno zielony baniak ze specjalną pokrywą z zabezpieczeniem, żeby dzieci nie mogły go otworzyć na przechowywanie deszczówki.
Pozdrawiam
W moim domu są 4 rynny. Dwie z nich mają takie urządzenie jak pokazał paco- i jak na razie podstawiam tam wszystko co możliwe w razie deszczu, bo obiecywano mi niedrogie beczki a obiecanki-cacanki ;:96
Dwie następne podłączone są rurami ukrytymi pod ziemią do nieużywanego już dziś szamba plastikowego, w którym /po wielu zabiegach sanitarnych oczywiście/ mam pompę. Nie zdarzyło się jeszcze żeby przelało się wierzchem. Jedynie nie podoba mi się dekiel tego szamba, a nie mogę go zamaskować np. drewnianą studnią bo pompa nie dałaby rady
Dwie następne podłączone są rurami ukrytymi pod ziemią do nieużywanego już dziś szamba plastikowego, w którym /po wielu zabiegach sanitarnych oczywiście/ mam pompę. Nie zdarzyło się jeszcze żeby przelało się wierzchem. Jedynie nie podoba mi się dekiel tego szamba, a nie mogę go zamaskować np. drewnianą studnią bo pompa nie dałaby rady
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jako, że w mojej okolicy nie ma odprowadzenia wody deszczowej, już w trakcie projektowania domu trzeba było myśleć, co zrobić z wodą deszczową.
Wybudowany został zbiornik betonowy z drenażem rozsączającym, który zbiera wodę z całego dachu.
Może jeszcze nie wygląda najpiękniej, ciągle myślimy jak go zagospodarować, chodzi mi o betonową powierzchnię, a poza tym ciągle są ważniejsze rzeczy do zrobienia. Na razie jest to miejsce gdzie można położyć, np. węże do podlewania.
Zamontowana jest pompa (widać ją na zdjęciu),która umożliwia pompowanie wody do ręcznego podlewania roślin o specjalnych wymaganiach.
Zbiornik sprawdza się znakomicie już 6 lat.
Do podlewania całego ogrodu służy hydrofor pompujący wodę ze studni.
Wybudowany został zbiornik betonowy z drenażem rozsączającym, który zbiera wodę z całego dachu.
Może jeszcze nie wygląda najpiękniej, ciągle myślimy jak go zagospodarować, chodzi mi o betonową powierzchnię, a poza tym ciągle są ważniejsze rzeczy do zrobienia. Na razie jest to miejsce gdzie można położyć, np. węże do podlewania.
Zamontowana jest pompa (widać ją na zdjęciu),która umożliwia pompowanie wody do ręcznego podlewania roślin o specjalnych wymaganiach.
Zbiornik sprawdza się znakomicie już 6 lat.
Do podlewania całego ogrodu służy hydrofor pompujący wodę ze studni.
Nie płać...
...podatku od deszczówki !!!
Zwolnieni od tego podatku będą wszyscy właściciele posesji, którzy nie odprowadzają wody deszczowej do kanalizacji miejskiej, tylko stosują systemy wykorzystania
lub zagospodarowania wody deszczowej!!!
Zagospodarowanie
i wykorzystanie wody deszczowej to nie tylko troska o nasze środowisko naturalne ale także znaczne korzyści finansowe.
Wodę deszczową można wykorzystać do:
- prania
- spłukiwania WC
- podlewania ogrodu
- mycia samochodu
- mycia podłóg itp.
wiecej informacji na xxx.com.pl
Sprytnie zakamuflowany odnośnik zmoderowałam. Deszczu, przeczytaj nasz Regulamin. Nalewka
...podatku od deszczówki !!!
Zwolnieni od tego podatku będą wszyscy właściciele posesji, którzy nie odprowadzają wody deszczowej do kanalizacji miejskiej, tylko stosują systemy wykorzystania
lub zagospodarowania wody deszczowej!!!
Zagospodarowanie
i wykorzystanie wody deszczowej to nie tylko troska o nasze środowisko naturalne ale także znaczne korzyści finansowe.
Wodę deszczową można wykorzystać do:
- prania
- spłukiwania WC
- podlewania ogrodu
- mycia samochodu
- mycia podłóg itp.
wiecej informacji na xxx.com.pl
Sprytnie zakamuflowany odnośnik zmoderowałam. Deszczu, przeczytaj nasz Regulamin. Nalewka
Łańcuszek zamiast rynny??
Zamierzamy z mężem powiekszyć i zadaszyć taras. Fachowiec, który podjął się tego "wyzwania" zaproponował, żeby zamiast rury odprowadzająćej wodę z rynny do kanalizacji puścić łańcuch po którym płynęła by woda i nawadniała dodatkowo ogród podczas deszczu... Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem? Zdaje to egzamin