Odkurzacz ogrodowy - jaki kupić, ceny, marki, rady?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 lip 2012, o 10:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Odkurzacz do liści
Od poprzedniego sezonu posiadam w końcu dmuchawę, dokładnie model SBL 260 H i bez porównania życie stało się wygodniejsze niż z grabkami ;) heh trzeba sobie w życiu ułatwiać pracę w ogrodzie bo szkoda kręgosłupa ;)
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: sprzęt do liści :)
Co dwie minuty będziesz ten worek ściągać i sprzęt na nowo uruchamiać? kup sobie dmuchawę. Link usunięto, pomid.
Osobiście liście z podjazdu zbieram kosiarką do trawy z koszem.
Polecam odkurzacz Grizzly ELS 3014E. Daje radę nawet z lekko wilgotnymi liśćmi co jest dość istotne patrząc jaką mamy pogodę ;)
-
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
A podjazd masz z kostki?Hosta pisze:Osobiście liście z podjazdu zbieram kosiarką do trawy z koszem.
-
- Kontakt:
Ja pytałem Hosta ... bo mnie zdziwiło, że liście z podjazdu "zbiera" kosiarką ??
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Jesteś poważnym niedowiarkiem, o użyciu kosiarki (dla podłożach z kostki) pisałem na poprzedniej stronie

paco pisze: Na ścieżkach z kostki granitowej, powierzchniach betonowych obok posesji i innych (w miarę równych, aby nie zahaczał o nią nóż kosiarki) kosiarka jest również idealnym "odkurzaczem".
Szybko i bez dźwigania odkurzacza.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Michael24, wszystko zależy ile tego podjazdu masz. To co wybrałeś to nie jest jakaś specjalnie poważna maszyna. Jak źle dobierzesz sprzęt do terenu to będziesz miał więcej problemów niż radości.
Tak, mam kostkę a w innym miejscu po prostu beton. Żaden problem, nóż nie pracuje na wysokości styku kół z podłożem tylko odpwiednio wyżej - jak sobie ustawimy. U mnie to jest około 4 cm. Całkowicie wystarczająco. Czasem te najdrobniejsze odepchnie pęd powietrza, ale ogólnie zbiera bardzo dobrze. Zmielone trafia oczywiście do kosza na zielone.
-
- Kontakt:
Przyznaję, że jeszcze nie próbowałem ale to mnie właśnie zaciekawiło. Jak sam piszesz nóż pracuje na pewnej wysokości (jak tam sobie ktoś ustawi) a liście w większości (przynajmniej u mnie - liście od brzozy) leżą na płask. Dlatego wydawało mi się to dziwne, że "dobrze zbiera". No ale skoro piszecie, że tak jest to pewnie tak jest, ja chyba nie spróbuję bo prócz tego co pisałem powyżej to jeszcze np podjazd nie jest jedna płaska powierzchnią, są skosy, spadki itp i boje się, że na takim "garbie" przy odbrobinie nieuwagi mógłbym stracić noże (albo powierzchnię kostki
.

Jak nie biegasz jak wariat z kosiarką, to zaledwie zgrzytnie nóż. Nie wiem jaką masz kosiarkę, ale u mnie nóż nie wystaje poniżej obudowy. Ewentualnie ominiesz, gdy uznasz coś że jest zbyt wystające.
Ogólnie jak kosiarka ma siłę wdmuchnąć do kosza, to znaczy ma siłę zassać. Bo nóż działa jak wiatrak.
Jak masz kosiarkę, to żaden problem przejść się z nią (wyłączoną) w kilku punktach i sprawdzić czy zahaczy czy nie. Jeśli nie, to zalecam ostrożność przy włączonym nożu (pewnie może czasem coś zazgrzytać i tyle).
Natomiast kiedy potrafi zahaczyć na wyłączonym silniku wiadomo, zahaczy także na włączonym. I to porządnie
Ogólnie jak kosiarka ma siłę wdmuchnąć do kosza, to znaczy ma siłę zassać. Bo nóż działa jak wiatrak.
Jak masz kosiarkę, to żaden problem przejść się z nią (wyłączoną) w kilku punktach i sprawdzić czy zahaczy czy nie. Jeśli nie, to zalecam ostrożność przy włączonym nożu (pewnie może czasem coś zazgrzytać i tyle).
Natomiast kiedy potrafi zahaczyć na wyłączonym silniku wiadomo, zahaczy także na włączonym. I to porządnie

Cześć,
wydaje mi się, że prześledziłem cały wątek wystarczająco uważnie, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie - co z żołędziami? Wciągnie taki odkurzacz? Nie rozwalą się plastikowe łopaty śmigła rozdrabniające liście?
Chodzi mi o dość tani model ze szwedzkiego multimarketu o następujących parametrach:
wydaje mi się, że prześledziłem cały wątek wystarczająco uważnie, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie - co z żołędziami? Wciągnie taki odkurzacz? Nie rozwalą się plastikowe łopaty śmigła rozdrabniające liście?
Chodzi mi o dość tani model ze szwedzkiego multimarketu o następujących parametrach:
Kosiarką tego nie zbiorę, zresztą nie mogę jej używać, bo mam zbyt nierówny i zanieczyszczony gruzem teren, a żołędzie spadają dosłownie wszędzie - na podjazd, na trawę, na ubitą glebę. Przy okazji przydałby się na liście z dębu i orzecha włoskiego.Prędkość wydmuchu: 260 km/h
Moc ssania: 768 m?/h
Prędkość obrotowa: 15000 obr./min
Poziom hałasu: 102 dB
Napięcie: 230 V
Moc: 3 kW
Zbiornik: 35 l
- nibyalicja
- 200p
- Od: 21 mar 2014, o 00:12
Witam
Od dłuższego czasu śledzę forum ogrodnicze ,ale nigdy się tu nie wypowiadałam.Jednak tym razem nie mogę się oprzeć:)ODKURZACZ do liści-to było moje działkowe chciejstwo:)Kupiłam i... czar prysł.Praca łatwa lekka i przyjemna jest tylko na filmiku instruktażowym:)Jak dla mnie zbyt ciężki,trudno się nim manewruje.Funkcja dmuchawy bardziej praktyczna i użyteczna.
A co do żołędzi to owszem,wciąga i mieli bez problemu,nie uszkadza ostrzy.
Dodam ,ze jest to odkurzacz kupiony w Lidlu o mocy3000W.
Od dłuższego czasu śledzę forum ogrodnicze ,ale nigdy się tu nie wypowiadałam.Jednak tym razem nie mogę się oprzeć:)ODKURZACZ do liści-to było moje działkowe chciejstwo:)Kupiłam i... czar prysł.Praca łatwa lekka i przyjemna jest tylko na filmiku instruktażowym:)Jak dla mnie zbyt ciężki,trudno się nim manewruje.Funkcja dmuchawy bardziej praktyczna i użyteczna.
A co do żołędzi to owszem,wciąga i mieli bez problemu,nie uszkadza ostrzy.
Dodam ,ze jest to odkurzacz kupiony w Lidlu o mocy3000W.
Wszystko co doskonałe dojrzewa powoli.
Nibyalicja, są odkurzacze z napędem a ssanie mają tak silne, że miło popatrzeć. Tylko tego się w Lidlu nie znajdzie
Pamiętam na spotkaniu i prezentacji urządzeń Toro prezentowali odkurzacz do liści. Jak w pewnym momencie podrzucili do wciągnięcia duży słoik to się wszyscy uśmiechnęli - tylko zgrzytnęło.
Są na rynku naprawdę dobre maszyny ale one kosztują trochę więcej.

Są na rynku naprawdę dobre maszyny ale one kosztują trochę więcej.
- nibyalicja
- 200p
- Od: 21 mar 2014, o 00:12
Tu nie chodzi o moc ssania,bo ta jest wystarczająca,ani o brak tej samobieżnosci:)tylko o to,że nie wszędzie można tak samobieżnie odkurzyć np.żwirowe nawierzchnie,mało dostępne kąty,maszynę trzeba unieść a do tego potrzeba krzepy:)nawet pas naramienny nie pomaga.
Dla mnie to nieudany zakup,ale nie odbieram innym nadzieji,że im łatwiej będzie;)))
Dla mnie to nieudany zakup,ale nie odbieram innym nadzieji,że im łatwiej będzie;)))
Wszystko co doskonałe dojrzewa powoli.