Carla-pwd - jak na razie raczkowanie:)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Post »

dziekuje za kciuki, ale niestety Difenbahia zgniła :(:(:( .. wiec się uśmiechne do Czarodzieja na wiosne :) ...
Carla-pwd
500p
500p

Post »

Uwaga uwaga nowości :):):) w moich skromnych progach :):)

Najpierw wielki ;:168 oraz :D :D :D dla marzenki 63 Dzięki niej moja kolekcja wzorsła o:

fiołki są dwa kolory- różne odcienie fioletu :):):) (siedzą jak widac w wodzie i czekamy na korzonki)

Obrazek

fikusy beniaminki zielony i pstrokaty (również czekamy na korzonki)

Obrazek

kalanchoe
- tez jest ich dwie jedna jest czerwona i różowa :) ;:7 i w tym samym kieliszeczku czeka na korzonki fuksja, która wygląda biednie :( ale mam nadzieje, że nie przemarzła i korzonki puści.

Obrazek

Oleander

Obrazek

jeszcze raz WIELKIE ;:114 :):)

no a teraz przyszedł czas na te co sobie kupiłam sama osobiście :P no i jednego dostałam od męża (na przeprosiny :P)

Obrazek
przeprosinowa Gwiazda Betlejemska :)

i dwa Biedronkowe Grudniki :) pełne pączków... i oby chociasz jeden sie ostał bo chciałabym sie wreszcie pochwalic jakimś kwitnieniem :):):)

Obrazek
Obrazek

no i teraz obserwacje TYCH, które już się chyba zadomowiły :)

1. Fittonia szaleje :) - zrobiła się większa, sztywniejsza i pręży się jak szczur na wybiegu :)
Obrazek

2. "Grudnik"- WIELKANOCNY :) puścił pączki no i szczerze powiedziawszy sama nie wiem czy sie już ukorzenił, skoro puścił pączki, no i czy zostawić je do rozkwitniecia czy może je uszczyknąć ażeby roslina poszła najpierw w siłe ??? pomóżcie podjąć decyzje :)
Obrazek

3. Calathea puszcza nowe listki, ale podejrzewam, ze przesadziłam ze zraszaniem jej bo ma dośc wilgotno.. i te starsze liście żółknął i robią sie wiotkie- wiec od dzisiaj przerwa z podlewaniem do odwołania :)

4. No i zmartwiłam sie swoim bluszczem pospolitym :( bo zmarniał.. zrobił się wiodki i jakis taki oklapniety i nie wiem czy spowodowane to jest bardziej tym, ze go mogło przewiać zimne powietrze?? czy może też przesadziłam z podlewaniem???
Awatar użytkownika
bayaga
500p
500p
Od: 4 lis 2008, o 23:02

Post »

aleeee drobiazgu :lol: niech zdrowo ci rosną :lol:
Pozdrawiam Aga, świrus kwietnikus maksimus :P
Zielona chatka Baby Yagi
Zagroda Baby Yagi
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Carlo
cieszę się że roślinki dotarły.Bałam sie trochę czy nie zmarzną w czasie podróży..Jak tylko kalanchoe puści korzonki to wsadź do ziemi tak głębiej żeby Ci się rozkrzaczyła na boki.Ona najszybciej Ci się ukorzeni.W ciągu tygodnia puszcza korzonki.Fiołki o tej porze dłużej będą Ci się ukorzeniać.Ja swoje wszystkie ukorzeniam od razu w ziemi.
Niech Ci zdrowo rosną. :P
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Carla-pwd
500p
500p

Post »

Dzięki i czekam czekam czekam :):):)
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajne maluszki :D
Odnośnie bluszczyku, to mam pytanko, czy przykryłaś go czymś. może dlatego oklapł, bo stracił za dużo wody z listków.
Ja swoje dostałam jakieś 3 tygodnie temu i do tej pory trzymam w tunelu z folii. Są świeże i jędrne. Nie wiem,czy się ukorzeniły, ale korci mnie by im w ziemii pogrzebać i się przekonać.
jeśli uważasz, że przelałaś roślinki, to szybko przesadź je w inną ziemię, bo jak zaczną gnić, to będzie ciężko je zreanimować
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Obejrzałam sobie interesujące początki kolekcji tarnobrzeskiej.Hoja różowa? Moja kwitnie biało i nie każdego roku.
Carla-pwd
500p
500p

Post »

Dziś nie mogłam się powstrzymac i kupiłam w Kauflandzie kalanchoe różową :) ... wiec jak mi sie ukorzenia te od Marzenki to będę meic czerwoną, różówa i biała :):):)

Obrazek

Kati- co ro bluszczyku to ja kupiłam je już z korzonkami... :) wiec nie wiem czy mam je jeszcze przykryć ???? ja je zraszam co dwa- trzy dni ...hmm... sama nie wiem...

Ewciu- co do hoii to ona podobno sie tak nazywa RÓŻOWA, bo ja mam ja od niedawna a z tego co wiem to nigdy nie kwitła :)
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ach,ale ze mnie guła,Nie doczytałam. Myślałam, że Ci zmarniał podczas ukorzeniania :oops: Już pojęłam.
Od nadmiaru wody roślinki też więdną, więc możliwie, że przedobrzyłaś z wodą.
W takim wypadku, możesz wyjąć bryłę z doniczki, otrząsnąć ile się da ziemi i od nowa posadzić, bo czekanie jak sama przeschnie, może jej jeszcze bardziej zazkodzić.
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie przykrywać :!: :!: :!: :?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Moja jest biała.Mam mała, która jest szczepką z różowej,zobaczymy jak kiedyś i o ile zakwitnie.
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko
piękna ta kalanchoe.Ja zadobyłam wczoraj szczepkę żółtej.Ciekawa jestem kiedy mi zakwitnie. :P
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Carla-pwd
500p
500p

Post »

marzenko to później znów możemy sie powymieniac :) .. ty dołożysz żółtą a ja Tobie różówa :):):)
Justa007
200p
200p
Od: 24 wrz 2008, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No, no, Twój grudnik to bardzo ładny jest. Mój już był ostatni i taki jakiś zabiedzony, zmasakrowany...
Zielonolandia - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48079" onclick="window.open(this.href);return false;
Wątek sprzedażowy - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=48109" onclick="window.open(this.href);return false;
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Carla-pwd pisze:marzenko to później znów możemy się powymieniac :) .. ty dołożysz żółtą a ja Tobie różówa :):):)
Carlo nie ma sprawy.Na wiosnę wyślę Ci żółtą , a Ty mi różową. :P
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”