Tym razem mam trochę wieści ze świata.Odpisały mi 2 osoby.Nię będę tu wklejał,pytań jakie zadawałem,chyba,że ktoś będzie chciał wiedzieć o co pytałem,daję tylko odpowiedzi na razie.
Pierwsza odpowiedź od Sherii Crabtree z Kentucky State University.Prztłumaczyłem z polskiego na polski bo tłumacz...wiecie jak to tłumacz.Jak ktoś będzie chciał,wkleję oryginalny tekst.
Dla twojego obszaru uprawy,NC-1,Overleese i Sunflower będą dobrymi odmianami.Wszystkie one produkują duże owoce,dobre w smaku i mają wysokie plony.Nie jestem zaznajomiona z odmianą Prima1216,to europejska odmiana ale słyszałam że jest dobra.Do wczesnego owocowania, Mango i Pennsylvania Gold to dobry wybór, równo wcześnie produkują owoce. Większość szkółek z USA nie wyśle drzew do Europy. Myślę,ze One Green World powinien. Również Flora Toskana,szkółka w Niemczech sprzedaje wiele odmian drzew Pawpaw.
Jeśli masz jakieś pytania, proszę dać mi znać!
Druga odpowiedź z Nitry,po wymuszonym emailu przypominającym,że wysłałem pytanie i czekam długo na odpowiedź(oczywiście email wymęczyłem po angielsku

Dzień dobry.
Mi na drugiej stronie podłoża w Nowej Zelandii.
Nie mam dobrego Internet.
Wracam do domu do Nitry i pod koniec tego miesiąca.
Pójdę do Krakowa pod koniec marca lub na początku kwietnia.
Więc daj nam znać, czy masz coś do wniesienia i powinniśmy wiedzieć, w spotkaniu w Krakowie.
Muszę zabrać Asimina za ? 30 lub ? 25 za Diospyros?
Możemy zjeść który sortuje warunki w Twoim dobrze prosperować, jeśli chcesz.
Czas będzie źle, bo wrócił do domu po sześciu miesiącach, a ja mam dużo pracy, więc daj mi znać, jeśli jesteś zainteresowany i co dokładnie ...
Dziękuję za zrozumienie.
Do widzenia.
Andrzej Danek
Pan Andrzej pozwolił sobie przetłumaczyć tekst ze swojego ojczystego translatorem i mamy takiego potworka,mam nadzieję,że rozumiecie lepiej ode mnie :)Muszę się z nim skontaktować,dobrze,że będzie w Polsce i to w Krakowie.Jak ktoś będzie chciał to mogę od niego kupić planty.Ja mam ten dyskomfort,że obecnie jestem bezrobotny i niemam nawet na jedną roślinkę,chociaż z 8 bym na dzień dobry przygarnął,Z bezrobocia mi brakuje na stałe opłaty :)a gość niebawem ma być w naszym kraju.Musze sie dowiedzieć,jakie ma odmiany i czy wysyła kurierem,to by mnie urządzało.Macie pytania,piszcie