Krzewuszka ( Weigela ) - wymagania,uprawa,pielęgnacja
Re: Krzewuszka
Jakie odmiany Krzewuszki posiadacie w swoich ogrodach? Ja mam chyba najbardziej znaną Weigela florida 'Nana Variegata'. Kiedyś miałem jeszcze 'Nana Purpurea', ale komuś widocznie bardzo się spodobała, bo już jej nie mam. Polecicie jakieś efektowne odmiany, które dobrze się sprawdzają?
Pozdrawiam, Rafał
Pozdrawiam, Rafał
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
a ja mam problem bo niem mogę rozróżnić Pupurea nana od Alexandra.Czym one się różnią?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aleksandra moim zdaniem jest ładniejsza. Liście są większe, ciemniejsze i bardziej błyszczące.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 kwie 2010, o 07:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Jest kilka dwukolorowych odmian
Musisz podać kolory liści , odcienie różu kwiatów, wysokości krzewów, i zdjęcie do tego 

A jak jest z rozmnażaniem krzewuszek? ponad tydzień temu pobrałem gałązki zielne i czekam czy się ukorzenią
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Witaj Lukas.Te dwie odmiany krzewuszki różnią się terminem kwitnienia i wysokością "Nana Purpurea" kwitnie VI-VII i osiąga 1 m wys. Natomiast "Aleksandra" kwitnie V-VI i osiąga wys. 1-1.5 m.Moja w tej chwili kończy kwitnienie.Pozdrawiam.Alicja
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
A u mnie w tej chwili obie są w pełni kwitnienia . Nieco wcześniej z purpurowych zaczęła kwitnąć ' Victoria' i , 'Minor Black'.
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Ja mam 3 krzewuszki. Niestety, wszystkie bezimienne. Gdyby, ktoś pomógł mi je nazwać, to była bym bardzo wdzięczna.
Chciała bym powiększyć sobie kolekcję, ale jak się nie wie, co się ma, to nie wiadomo co dokupić.
1.

Kwitła pod koniec maja.
2.

Aktualnie w pełni kwitnienia.
3.
To jest mój hit. Kupiona w tesco w kartonie jako pełny jaśminowiec

Zdjęcie robione jakiś tydzień temu. Aktualnie kończy kwitnienie.
Chciała bym powiększyć sobie kolekcję, ale jak się nie wie, co się ma, to nie wiadomo co dokupić.
1.

Kwitła pod koniec maja.
2.

Aktualnie w pełni kwitnienia.
3.
To jest mój hit. Kupiona w tesco w kartonie jako pełny jaśminowiec

Zdjęcie robione jakiś tydzień temu. Aktualnie kończy kwitnienie.
Nr 2 sądzę, że to Bristol Ruby. Nr 3 może Nana Purpurea lub Alexandra. Na pewno nie Victoria - moja ma inny kolor kwiatów. Jasminowiec - dobre

Pozdrawiam. Anna
Moje 2 krzewuszki. Pierwsza, Variegata, posadzona kilka lat temu przez teściów i nigdy nie cięta, rozrosła się niemożliwie, zasłoniła pół ścieżki, wiec na jesień mój mąż chwycił sekator i ciach, ciach. Jak leciało, równo od góry
pozostawiając 5 grubych pni z gałązkami (dobrze, że nie złapał nożyc do żywopłotu
). Wiosną poprzycinałam trochę i obecnie planuję krzewuszkę na dwóch pniach
Drugą kupiłam w listopadzie - stała tak samotnie w ogrodniczym, bidula taka. Bałam się, że się nie przyjmie, a tu w prezencie otrzymałam takie kwitnienie

Drugą kupiłam w listopadzie - stała tak samotnie w ogrodniczym, bidula taka. Bałam się, że się nie przyjmie, a tu w prezencie otrzymałam takie kwitnienie

Pozdrawiam. Anna
-
Aniawoj - dzięki za wskazówki . Moja ma liście w kolorze jasno-zielonym , a obrzeża żółte . Kwiaty są w kolorze bladego różu i białe . Zdjęcia Aniu - owszem mam zrobione i zamieszczę natychmiast jak tylko tę sztukę zamieszczania opanuję
-

Tulipanko .

- manuel
- 100p
- Od: 4 maja 2010, o 22:23
Najlepszą odmianą do poprowadzenia na nóżce jest według mnie "Bristol Ruby".
Szybki wzrost i obfite kwitnienie ułatwiają uformowanie ładnego drzewka.
Szybki wzrost i obfite kwitnienie ułatwiają uformowanie ładnego drzewka.
Z ciemno-listnych oprócz Nana Purpurea, Alexandra jest jeszcze Minor Black. Ma ją ktoś z Was? Czym różnią się te 3 odmiany?
Z odmian o ozdobnych liściach jest Nana Variegata i jeszcze jakaś? Ostatnio znalazłem odmianę Monet - która ma jakby trikolowe liście. Czy odmiana Aurea ma faktycznie żółte liście?
Z nowości pojawiły się Caricature i Cappucino, których przynajmniej ja wcześniej nie znałem. Jak w rzeczywistości sprawują się te odmiany? Macie zdjęcia tych odmian z Waszych ogrodów?
Pozdrawiam, Rafał
Z odmian o ozdobnych liściach jest Nana Variegata i jeszcze jakaś? Ostatnio znalazłem odmianę Monet - która ma jakby trikolowe liście. Czy odmiana Aurea ma faktycznie żółte liście?
Z nowości pojawiły się Caricature i Cappucino, których przynajmniej ja wcześniej nie znałem. Jak w rzeczywistości sprawują się te odmiany? Macie zdjęcia tych odmian z Waszych ogrodów?
Pozdrawiam, Rafał