Arbuz rosario
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 wrz 2008, o 21:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odgrzebię temat,
moim zdaniem dlatego że to kwiat męski którego zadaniem jest zapylić kwiat żeński.
Owoce wyrastają na kwiatach żeńskich.
Ja mam trochę inny problem:
gniją mi wszystkie owoce które się zawiązują.
Co może być tego przyczyną. Arbuzy rosną w inspekcie na czarnej folii ogrodowej (paroprzepuszczalnej).
Pozdrawiam,
Kerni
moim zdaniem dlatego że to kwiat męski którego zadaniem jest zapylić kwiat żeński.
Owoce wyrastają na kwiatach żeńskich.
Ja mam trochę inny problem:
gniją mi wszystkie owoce które się zawiązują.
Co może być tego przyczyną. Arbuzy rosną w inspekcie na czarnej folii ogrodowej (paroprzepuszczalnej).
Pozdrawiam,
Kerni
- stalewiak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Dziękuje za odpokanie mojego tematu .
Moj arbuz rośnie jak na drożdzach przykryłem go ala szklarnią ale dalej odpada czesc kwiatków :/.Z arbuzem rośnie jeszcze jak widać paulownia puszysta ;)
Oto on

Kerni mowisz ze ci gnija owoce:/
Przyczyna może byc nadmierne podlewanie bądź zła ziemia :/
Moj arbuz rośnie jak na drożdzach przykryłem go ala szklarnią ale dalej odpada czesc kwiatków :/.Z arbuzem rośnie jeszcze jak widać paulownia puszysta ;)
Oto on

Kerni mowisz ze ci gnija owoce:/
Przyczyna może byc nadmierne podlewanie bądź zła ziemia :/
Maniak roślin egzotycznych 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 wrz 2008, o 21:31
Kwat jest zapylony bo jest owoc. Wyrastają do wielkości ok 3-4 cm długości i wtedy gniją.Space99 pisze:Albo po prostu nie zapylony kwiat...
A jak zapylają się inne rośliny? Osy, muszki, mróweczki, wiaterek. Poradzą sobie...stalewiak pisze:To niby jak to ma się zapylac jak kwiatek od kwiatka jest jakies 30 cm ???
Można kupić sztuczny zapylacz??? Jest taka mozliwość czy nie ?
- stalewiak
- Kontakt:
Hey troszkę spóźnione ale pochwale sie swoimi owocami arbuza rosario
oto one

Pierwszego za szybko posiałem ale 2 następne jak rozkrajałem same pękały na poł ;)

Ale wiecie co jest najlepsze ????? wysuszyłem nasionka dodam ze te nasiopnka były bardz małe nie większe niż 0,5cm
.Sobie mysle wsadze na próbe do doniczki czy coś wyrosnie z takich małych nasionek i ku mojemu zdziwieniu wylazł mały arbuz !!! I teraz niech ktoś mi wytłumaczy jakim cudem z tak małego nasiona wyszedł arbuz.Pamietam jak kupiłem nasiona to były dużo dużo większe :o
Oto aktualne nasionka i arbuzik w big donicy

Szkoda bo pewnie ten arbuzik co wyszedł padnie na zime :/ czy nie padnie jak dam wiekszą doniczke ??
Prosze o odpowiedzi czekam z niecierpliwością ;)

Pierwszego za szybko posiałem ale 2 następne jak rozkrajałem same pękały na poł ;)

Ale wiecie co jest najlepsze ????? wysuszyłem nasionka dodam ze te nasiopnka były bardz małe nie większe niż 0,5cm
.Sobie mysle wsadze na próbe do doniczki czy coś wyrosnie z takich małych nasionek i ku mojemu zdziwieniu wylazł mały arbuz !!! I teraz niech ktoś mi wytłumaczy jakim cudem z tak małego nasiona wyszedł arbuz.Pamietam jak kupiłem nasiona to były dużo dużo większe :o
Oto aktualne nasionka i arbuzik w big donicy

Szkoda bo pewnie ten arbuzik co wyszedł padnie na zime :/ czy nie padnie jak dam wiekszą doniczke ??
Prosze o odpowiedzi czekam z niecierpliwością ;)

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 sty 2010, o 09:46
Re: Arbuz rosario
Witam,
Namówiliście mnie, więc i ja postanowiłem poeksperymentować z arbuzem. Poczekam do kwietnia i zaatakuję!
Namówiliście mnie, więc i ja postanowiłem poeksperymentować z arbuzem. Poczekam do kwietnia i zaatakuję!

Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
- stalewiak
- Kontakt:
Tamten mi padł bo zima nie opyla sie nawet w lutym sadzić bo nie wytrzyma do maja :]

- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re:
Rosario jest odmianą heterozyjną F1. Kolejne pokolenie, F2 już nie powtórzy cech poprzedniego. Dlatego nasiona, które wyciągnąłeś z arbuza różnią się od tych, z których arbuz wyrósł.stalewiak pisze:[...] I teraz niech ktoś mi wytłumaczy jakim cudem z tak małego nasiona wyszedł arbuz.Pamietam jak kupiłem nasiona to były dużo dużo większe :o
[...]
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- stalewiak
- Kontakt:
bishop Czyli z tych nasion co mi zostało nie ma sensu sadzić na wiosnę ??

- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli to nasiona wydłubane z arbuza, który Ci wyrósł, to nie ma sensu.
Choć niektórzy wyznają zasadę: "nie ma ryzyka - nie ma zabawy"
Choć niektórzy wyznają zasadę: "nie ma ryzyka - nie ma zabawy"

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Ja posiałem arbuzy w zeszłym roku 10 marca i 30 marca, wysadziłem 26 maja, a w czerwcu przyszło ochłodzenie. Kila sadzonek nie przetrzymało chłodów, reszta odbiła i we wrześniu mogłem sobie wraz z rodzinką pojeść. Wniosek z tego że nie zawsze opłaca się siać tak wcześnie. W tym roku nie będę siał tak wcześnie, zrobię to dopiero w kwietniu. Ja tęż mam nasiona zebrane z tych arbuzów, ale i też kupiłem nowe. Nie będę zbyt mocno ryzykował, posieję jedne i drugie. Zobaczymy co wyjdzie.
wodnik
- stalewiak
- Kontakt:
a ja na początku maja zasadze do doniczek w domku te nasionka co zebrałem a może akurat ;)