Jeżyna -wymagania,uprawa cz.1
Jeśli są to białe kuleczki to przyczyną jest słońce i jego nadmiar. Pojawiają się od stron słonecznych i zaczyna się od jednej, a później owoce robią się w połowie białe i tracą smak. Receptą na to jest cieniowanie w dni upalne. Po jakimś czasie zasychają. W każdym razie wygląda to fatalnie.
Bywa też, że niektóre kuleczki są czerwone i to nie przez to, że owoc jest nie dojrzały.... ale to już inna bajka
Bywa też, że niektóre kuleczki są czerwone i to nie przez to, że owoc jest nie dojrzały.... ale to już inna bajka

Liście jeżyn
Witam
Moje rożlinki własnie zaczynają gubić liście a ponieważ mam słaba glebę wiec pomyślałem że zostawie je na zime pod krzaczkami a wiosną przekopie. Zimą troszkę by osłonęły krzaczki a wiosną przegniłyby poprawiając warunki glebowe.
Powstało jednak pytanie czy takie postępowanie nie jest niebezpieczne.
Pozdrawiam
Andrzej
Moje rożlinki własnie zaczynają gubić liście a ponieważ mam słaba glebę wiec pomyślałem że zostawie je na zime pod krzaczkami a wiosną przekopie. Zimą troszkę by osłonęły krzaczki a wiosną przegniłyby poprawiając warunki glebowe.
Powstało jednak pytanie czy takie postępowanie nie jest niebezpieczne.
Pozdrawiam
Andrzej
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Szymonambar222
- 500p
- Od: 28 gru 2008, o 08:23
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 mar 2009, o 17:45
Przesadzanie jeżyny
Witam serdecznie. Jestem początkującym ogrodnikiem i mam pytanie czy można przesadzać krzak jeżyny który jest już dość pokaźnych rozmiarów. Jeżeli tak to czy teraz jest na to odpowiednia pora i jakie stworzyć mu warunki glebowe.
pomóżcie

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 mar 2009, o 17:45
Jest to jeżyna bezkolcowa ale niestety nie wiem jaka odmiana. Ciężko powiedzieć jaka jest duża. Jest rozciągnięta na stelarzu wysokim na 2,5 metra i 5 metrów szerokim i ramionami sięga na oba końce. Czy taka roślinka ma delikatne korzenie i wszystkie trzeba przesadzić. Czy jeżeli jakieś korzenie utniemy to da sobie radę.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O tej porze roku jeżyna powinna mieć tylko pędy zeszłoroczne... Jeżeli więc ma jeszcze jakieś starsze, to na pewno nie ma sensu ich trzymać. W tym roku znowu wybiją młode, które na przyszły rok po zaowocowaniu należy wyciąć.selin pisze:A które pędy skaracać te młode czy te zdrewniałe
Teraz trzeba roślinę przyciąc trochę 'na oko'. Zależnie od stanu korzenia wyobrażam tak sobie by zostawić w sumie 1 do 3 metrów bieżących pędu/-ów.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.